Obavijesti

News

Komentari 80

U udžbeniku povijesti: 1861. u Saboru bili HDZ, SDP i HNS...

LEKCIJA IZ POVIJESTI: U udžbeniku iz povijesti za sedmi razred osnovne u lekciji o Hrvatskom saboru iz 1861. stoji slika hrvatskih stranaka HDZ-a, HSLS-a, HNS-a, SDP-a...

VIDEO

Uopće ne mogu vjerovati da to tamo piše. Ako je zaista tako, a to mi je i dalje potpuno nevjerojatno, onda je to notorna glupost, komentirao je povjesničar Neven Budak osvrnuvši se na spornu lekciju u udžbeniku iz povijesti.

U njoj, ispod naslova “Hrvatski sabor 1861.”, stoji prikaz nekoliko hrvatskih političkih stranaka koje u to doba nisu postojale. To su: HSLS, HDZ, Hrvatski laburisti, HSP, IDS-DDI, HDSSB, SDP i HNS. Budak je istaknuo kako su obojica autora udžbenika, Krešimir Erdelja i Igor Stojaković, visoko kvalitetni stručnjaci te kako udžbenik s takvim sadržajem nipošto ne bi mogao biti odobren. Uvjeren je kako uz lekciju mora stajati određeni zadatak jer, kako kaže, lekcija sama za sebe nema nikakvog smisla. Da je takav postupak propust, ne samo autora, nego i cijelog Ministarstva znanosti i obrazovanja, slaže se i Gordan Ravančić, pomoćnik ravnateljice Hrvatskog instituta za povijest.

- Najveći problem je grafički sadržaj uz lekciju. Gornji grafički prilog pomalo je nesretno odabran jer se sastoji od loga i amblema današnjih političkih stranaka - rekao je Ravančić.

Dodao je da smatra kako sama grafika nije u svezi s osnovnim tekstom udžbenika.

- Reći da su današnje stranke postojale u 19. stoljeću je kao da kažete da gradom šetaju dinosauri. Svakako bi bilo bolje da se negdje nalazi pojašnjenje kako ti amblemi ne pripadaju strankama iz 19. stoljeća, no što je, tu je - rekao je Ravančić. Ipak, svaki školski učitelj osobno može odlučiti hoće li u nastavi koristiti udžbenik koji je odobrilo ministarstvo. Profesor povijesti i geografije u Hotelijersko-turističkoj školi u Zagrebu Hano Uzeirbegović rekao je da osobno nije vidio sporni udžbenik, no istaknuo je da su navedeni podaci pogrešni.

U to vrijeme nije postojao takav oblik političkog života.

Uzeirbegović pretpostavlja da su autori time htjeli povući paralelu tadašnjeg i današnjeg hrvatskog političkog života.

- Ne znam zašto bi to autor stavio u udžbenik, pa ne znam ni kako bih to komentirao. Ali puno naših udžbenika jako je čudno pisano. Kako se mijenjaju političke strukture, tako se mijenja i njihov sadržaj - kaže Uzeirbegović koji se nada da će učitelji koji to vide ipak na kraju odbaciti udžbenik.

Izdavač udžbenika “Tragom prošlosti” je Školska knjiga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće
POGINULA DVA MUŠKARCA

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće

Dvojica muškaraca starosti 33  i 39 godina vozili su se quadom i u jednom trenutku s ceste su sletjeli u rijeku Bednju. Obojica su smrtno stradala.

VIDEO Pogledajte najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu! Ova mrcina košta 350.000  €
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu! Ova mrcina košta 350.000 €

Najatraktivniji i najskuplji traktor izložen na sajmu je Fendt 942 Vario. Proljetni sajam u svom 25. izdanju prvi je put produljen na četiri dana. Jedna od atrakcija sajma su i Izidora i Izidor, zaštitnici ratara
VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!
POZIRA UZ MRCINE

VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!

GUDOVEC Ivana radi u tvrtki za organizaciju evenata. Kako nam je rekla lani, organiziraju sve, od vjenčanja do sprovoda, a otkrila je i kako je se muškarci boje. Ove godine pozirala je uz najskuplji traktor na sajmu - Fendt 942 Vario od 350.000 eura i kombajn Massey Ferguson 7345 S PL, kombajn prvi put izložen u Hrvatskoj koji vrijedi 240.000 eura