Obavijesti

News

Komentari 168

WHO: Zabrana putovanja neće zaustaviti omikron, neka stariji od 60 godina odgode put

WHO: Zabrana putovanja neće zaustaviti omikron, neka stariji od 60 godina odgode put

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je poručio da uvedene restrikcije možda nisu potrebne i da se njima nepravedno kažnjavaju afričke zemlje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.59

WHO poziva putnike da budu na oprezu

Opće zabrane putovanja neće spriječiti širenje omikrona, ali putovanja trebaju odgoditi osobe starije od 60 godina, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"56 država donijelo je mjere o putovanjima u nastojanju da odgode uvoz nove varijante", kaže WHO u naputcima objavljenima u utorak.

Organizacija sa sjedištem u Ženevi redovito donosi preporuke za koje se ne može reći da ih 194 država članica primjenjuje.

"Opće zabrane putovanja neće spriječiti međunarodno širenje virusa, a bit će težak teret za živote ljude i zarađivanje za život", upozorava WHO.

Naprotiv, mjere "bi mogle imati negativan učinak na zdravstvene sustave u pandemiji  jer bi mogle odvratiti države da prijave nova sekvenciranja i epidemiološke podatke", kaže organizacija koja je takvo upozorenje već izrekla tijekom vikenda.

WHO poziva osobe koje nisu dobra zdravlja i prijeti im teži oblik covida, da odgode putovanja.

"Osobe iznad 60 godina i one koje s komorbiditetima (srčane bolesti, karcinom, dijabetes) trebaju odgoditi putovanja", preporučuje WHO.

Poziva sve putnika da budu "na oprezu", da se cijepe i poštuju sanitarne propise o javnom zdravlju bez obzira na vlastiti cijepni status, da nose maske i održavaju fizički razmak, izbjegavaju okupljanja, provjetravaju prostorije.

U nedjelju je regionalni ured WHO-a za Afriku pozvao zemlje da ostave granice otvorenima, a Južna Afrika zatražila je "trenutačno ukidanje" ograničenja za putovanje koje su države počele donosi nakon otkrića varijante omikron.

U tehničkim naputcima u utorak WHO poziva zemlje da pri odlukama o donošenju mjera procijene rizike kao što su pregled putnika, stavljanje u izolaciju.

"Sve mjere moraju biti proporcionalne riziku, ograničene u vremenu i primijenjene poštujući dostojanstvo putnika, ljudska prava i temeljne slobode", piše WHO.

"Bitna međunarodna putovanja - uključivo hitna humanitarna putovanja, repatrijacija državljana i prijevoz nužne opreme i materijala moraju biti priorieti", navodi WHO preporuke kakve je već davao u prvim mjesecima pandemije.

17.15

Pitanje učinkovitosti cjepiva protiv omikrona spustilo cijene nafte ispod 71 dolara

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 71 dolara nakon što je šef Moderne doveo u pitanje učinkovitost cjepiva u suzbijanju nove varijante covida 19, prestrašivši trgovce i potaknuvši zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela potonula 2,76 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 70,68 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,86 dolara nižoj cijeni, od 67 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na izjavu čelnika proizvođača lijekova Moderna za Financial Times da cjepiva protiv covida 19 vjerojatno neće biti jednako učinkovita protiv varijante omikron kao što su bila protiv varijante delta.

Cijene nafte u petak su potonule čak oko 12 posto, usporedno s padom na drugim tržištima, uslijed zabrinutosti da će jako mutirani omikron potaknuti nove blokade i smanjiti globalnu potražnju za naftom. Još uvijek nije jasno koliko je opasna nova varijanta.

Nova varijanta utječe na gospodarstvo u prvom redu kroz strah i reakciju politike, tumači u bilješci analitičar UBS-a Paul Donovan.

"Strah utječe na putovanja. Neke zemlje uvode prave zabrane, ali problem je i u strahu ljudi da će negdje zaglaviti pa mijenjaju planove o putovanjima", dodaje Donovan.

Na tržištu očekuju i govor predsjednika američke središnje banke Feda Jeroma Powella u Kongresu, koji bi, prema pripremljenom tekstu, trebao upozoriti da bi nova varijanta koronavirusa mogla ugroziti oporavak gospodarstva od koronakrize.

Slabije gospodarstvo značilo bi i slabiju potražnju za naftom, a u takvim bi uvjetima Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici mogli odgoditi planirano povećanje proizvodnje u siječnju za 400 tisuća barela dnevno.

"Mislimo da će u skupini, s obzirom na novu varijantu omikron i na puštanje u promet nafte iz rezervi u vodećim potrošačima, prevagnuti sklonost stanci u povećanju proizvodnje", istaknuo je u bilješci analitičar Commonwealth Banka Vivek Dhar.

"Nakon plasmana globalnih strateških rezervi i najave desetka zemalja o ograničenju putovanja... OPEC i njegovi saveznici lako će opravdati pauzu u povećanju proizvodnje ili čak njezino smanjenje", slaže se analitičar OANDA-e Edward Moya u bilješci.

OPEC+ trebao bi se sastati 2. prosinca.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 74,20 dolara, što znači da je bio 1,70 dolara jeftiniji nego dan ranije.

16.57

Brodsko-posavska županija 37 novozaraženih i dvoje umrlih

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u utorak je potvrdio 37 novih slučajeva zaraze koronavirusom i dva smrtna slučaja osoba pozitivnih na koronavirus. 

Na području te županije na bolničkom liječenju je 81 osoba pozitivna na koronavirus, od kojih deset treba potporu respiratora. Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćeno je 1.175 osoba.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u utorak je potvrdio 46 novih slučajeva  zaraze koronavirusom. U toj županiji od zaraze koronavirusom trenutno se liječi 509 osoba, od kojih je 25 osoba na bolničkom liječenju. Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćene su 234 osobe. 

16.47

Šef WHO-a upozorava da neke zemlje pretjerano reagiraju na omikron

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je u utorak zabrinutost zbog pretjerane reakcije nekih zemalja na pojavu omikron varijante, poručivši da uvedene restrikcije možda nisu potrebne i da se njima nepravedno kažnjavaju afričke zemlje.

"Dobro razumijem zabrinutost svih zemalja kako bi zaštitile svoje građane protiv varijante koju još potpuno ne razumijemo", rekao je šef WHO-a.

"Jednako sam zabrinut da neke države članice uvode ošte, općenite mjere koje nisu utemeljene na dokazima niti su učinkovite same po sebi i samo će povećati nejednakosti", dodao je.

Prvi put zabilježena u Južnoj Africi prije tjedan dana, varijanta omikron izazvala je globalnu uzbunu, dovela do zabrane putovanja i dodatno pokazala nesrazmjer između masovnog cijepljenja u bogatim i male procijepljenosti u siromašnim zemljama.

U obraćanju na zatvorenom sastanku, čelnik WHO-a apelirao je na 194 države članice da se pridržavaju "racionalnih i razmjernih" mjera, navodi se na mrežnoj stranici WHO-a.

Još uvijek postoji više pitanja nego odgovora o ozbiljnosti varijante i učinkovitosti cjepiva, kazao je Tedros.

Dosad nije zabilježen nijedan smrtni slučaj zbog omikron varijante, iako WHO kaže da ta varijanta koronairusa predstavlja visoki rizik za nagli porast broja zaraženih.

"Još jednom, zahvaljujem Bocvani i Južnoj Africi na tako brzom detektiranju, sekvencioniranju i prijavi ove varijante", rekao je Tedros.

"Duboko je zabrinjavajuće da drugi sada kažnjavaju te zemlje jer su učinile pravu stvar", istaknuo je.

15.45

Krapinsko-zagorska županija: Četiri osobe umrle,174 novozaražene

U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata, potvrđena su 174 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus te a umrle su četiri osobe, priopćili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U istom vremneu  oporavilo se 17 osoba pa je broj pozitivnih osoba danas 1736. U samoizolaciji je 1365 osoba.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana hospitalizirana su 84 pacijenta pozitivna na koronavirus, a među njima su 23 na respiratoru.

Na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 30 pacijenata, a jedan je na respiratoru.

Komentari 168