Obavijesti

News

Komentari 76

Francuska zabranila okupljanje više od 6 osoba na otvorenom

Francuska zabranila okupljanje više od 6 osoba na otvorenom
10

Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin tražio je od državnih predstavnika u regiji "strogu" primjenu tog pravila u 16 departmana u kojima virus jako cirkulira

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.07

U Francuskoj zabranjeno okupljanje više od šest osoba na otvorenom

U cijeloj Francuskoj zabranjeno je okupljanje više od šest osoba na otvorenom kako bi se pokušalo zaustaviti širenje epidemije covida-19, navelo je u srijedu navečer ministarstvo unutarnjih poslova, prenosi agencija France presse. 

Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin tražio je od državnih predstavnika u regiji "strogu" primjenu tog pravila u 16 departmana u kojima virus jako cirkulira, uključujući parišku regiju, sjever zemlje i područje Nice, precizira njegov ured.

Te mjere mijenjaju odredbu od 19. ožujka nakon objava premijera Jeana Castexa.

Mjere se neće primjenjivati za najavljene događaje kao ni u slučajevima brojnih obitelji, sportova na otvorenom, objasnili su ranije suradnici ministra unutarnjih poslova.

"Radi se o pozivanju Francuza na odgovornost", dodali su i objasnili da su tražili od predstavnika snaga reda da pokažu "razboritost i zdrav razum". 

Ministar je također tražio od predstavnika regija da ga izvijeste o poštivanju mjera, posebice policijskog sata. 

Organizirane su i kontrole na kolodvorima i naplatnim stanicama kako bi se ograničila kretanja između regija.

21.46

Finska nadomak prvog lockdowna

Finska vlada je u srijedu predložila zatvaranje u njihove domove stanovnika pet gradova, uključujući prijestolnicu Helsinki, kako bi se suzbio porast zaraza koronavirusom i hospitalizacija. 

Prvo zatvaranje Finaca u njihove domove u pandemiji covida-19 podložno je glasanju u parlamentu i ocjeni ustavnopravnog odbora.

Vlada je ranije u ožujku zatvorila restorane i srednje škole diljem zemlje. Nordijska nacija s 5,5 milijuna stanovnika zabilježila je ukupno 73.516 zaraza i 811 umrlih. Jedna je od najmanje pogođenih zemalja u Europi. 

"Ovo su sad gradovi s najtežom epidemiološkom situacijom, ali popis se može ažurirati ako se situacija promijeni", rekao je za Reuters Paivi Anttikoski, šef komunikacija u premijerovom uredu. 

Stanovnici tih gradova moći će napuštati svoje domove samo iz nužnih razloga poput nabavke hrane ili putovanja u drugi dom. Nepoštivanje mjera novčano će se kažnjavati.

20.53

EK i Britanija traže rješenje po pitanju cjepiva protiv korona virusa

Velika Britanija i Europska komisija priopćile su u srijedu da razgovaraju o potencijalnoj suradnji i stvaranju "win-win" situacije po pitanju cjepiva protiv koronavirusa nakon što je blok zaprijetio da će ograničiti izvoz cjepiva.

Europska komisija je zaprijetila zabranom izvoza u zemlje poput Britanije koje imaju više stope procijepljenosti, ali ne izvoze doze cjepiva u EU. Cilj mjere EU-a je osigurati zalihe za građane bloka usred trećeg vala pandemije koronavirusa. 

"S obzirom na našu međusobnu ovisnost, radimo na konkretnim koracima koje možemo poduzeti - kratkoročno, srednjoročno i dugoročno, i stvoriti "win-win" situaciju i proširiti opskrbu cjepiva za sve naše građane", navode u zajedničkom priopćenju. 

Iz EU-a je do sada u Veliku Britaniju izvezeno preko 10 milijuna doza cjepiva, a u suprotnom smjeru nijedna.

"Na kraju, otvorenost i globalna suradnja svih zemalja bit će ključne za konačno prevladavanje ove pandemije i osiguravanje bolje pripreme za suočavanje s budućim izazovima. Nastavit ćemo razgovarati", dodaje se.

20.49

Facebook i Twitter u borbi protiv dezinformacija o cjepivu

Dvanaest američkih državnih odvjetnika pozvalo je u srijedu Facebook i Twiiter da se oštrije bore protiv širenja lažnih informacija o cjepivima protiv covida-19, uključujući i brisanjem računa nekih okorjelih aktivista protivnika cijepljenja, rekla je državna odvjetnica New Yorka.

U pismu upućenom u srijedu Jacku Dorseyju i Marku Zuckerbergu, šefovima Twittera i Facebooka, državni odvjetnici New Yorka i 11 drugih država ističu "zabrinutost upotrebom njihovih platformi za širenje lažnih informacija". 

Iako se posljednjih tjedana bitno ubrzala kampanja cijepljenja u Sjedinjenim Državama, "dezinformacije koje se šire putem vaših platformi su pojačale nesklonost cjepivima, što će usporiti gospodarski oporavak i izazvati više nepotrebnih smrtnih ishoda zaraza".

U pismu se navode podaci Centra za suzbijanje digitalne mržnje, koji ocjenjuje da ima 59 milijuna pretplatnika koji su protivnici cijepljenja na Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu, ali se ne precizira radi li se o pretplatnicima u Sjedinjenim Državama ili i u drugim zemljama.

Iako su nedavne mjere koje su dvije tvrtke poduzele protiv dezinformacija "korak u dobrom smjeru", državni odvjetnici im predbacuju što sa svih svojih platformi nisu izbrisali račune tisuća "zloglasnih" aktivista protiv cijepljenja.

Njih dvanaest je odgovorno za 65 posto sadržaja protiv cijepljenja na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Mnogi su posebno usmjereni na crnačku manjinu, već od prije nepovjerljivu prema cjepivu, često iz povijesnih razloga.

Državni odvjetnici posebno kritiziraju Facebook jer nije upozorio Facebook grupe koje je osnovao jedan od tih aktivista antivaksera, Larry Cook. 

Osim državne odvjetnice New Yorka, pismo su potpisali državno odvjetnici Connecticuta, Delawarea, Iowe, Massachusettsa, Michigana, Minnesote, Sjeverne Karoline, Oregona, Pennsylvanije, Rhode Islanda i Virginije.

Taj poziv je upućen uoči saslušanja Marka Zuckerberga, Jacka Dorseya i šefa Googlea Sundara Pichaija u Kongresu o njihovim naporima suzbijanja dezinformacija.

19.24

SAD premašio broj od 30 milijuna zaraženih korona virusom

Prema podacima Reutersa, Sjedinjene Države su u srijedu premašile broj od 30 milijuna slučajeva koronavirusa te pokušavaju ubrzati proces cijepljenja spuštanjem dobnih granica koje predstavljaju uvjet za primanje cjepiva. 

Zdravstvene vlasti pokušavaju ubrzati proces cijepljenja budući da je na tjednoj bazi zabilježen prvi porast slučajeva zaraze od siječnja. Usprkos savjetima zdravstvenih stručnjaka, neke su države ukinule obvezno nošenje maski pa su se zaraznije varijante virusa proširile zemljom. 

Iako je, u usporedbi s prethodnim tjednom, porast novooboljelih zabilježen u 30 od 50 država, zdravstveni djelatnici se nadaju da će cijepljenje spriječiti porast broja umrlih. Sjedinjene Države su zbog posljedica covida-19 izgubile ukupno 544.000 ljudi. 

New York je u ponedjeljak odlučio slijediti primjer Floride i nekolicine drugih država koje su cjepiva stavile na raspolaganje ljudima starijima od 50 godina. 

U posljednja dva tjedna, mnoge su države, uključujući Aljasku, Arizonu i Teksas, snizile dobnu granicu koja predstavlja uvjet za primanje cjepiva protiv koronavirusa.

Arizona je na državnim lokacijama cijepljenja na području triju južnih okruga, spustila ograničenje na 16 godina, a ta odluka na snagu stupa u srijedu. Druga tri okruga već su imala tu mogućnost, no većina primjenjuje granicu od 55 godina. 

Ranije ovog mjeseca, Aljaska je postala prva američka država koja je cijepljenje omogućila starijima od 16 godina i trenutno bilježi jednu od najviših stopa cijepljenja u zemlji; 31,5 posto stanovnika primilo je barem jednu dozu, pokazuju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Gotovo je četvrtina Amerikanaca primila barem jednu dozu, dok je oko 13 posto stanovništva cijepljeno u potpunosti.

Komentari 76