Obavijesti

News

Komentari 258

Epidemiologinja: Cijepite se, nema mjesta za kalkulacije

Epidemiologinja: Cijepite se, nema mjesta za kalkulacije

Idealno je da se sada, kada se epidemiološka situacija popravlja, pripremimo za razdoblje koje će neminovno doći poslije Nove godine, kaže Diana Nonković

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.32

Britanija postrožuje uvjete za ulazak u zemlju

Britanija će tražiti od svih putnika koji dolaze u zemlju da se prije polaska testiraju na covid dok će oni koju doputuju iz Nigerije morati u karantenu u hotelima kako bi se usporilo širenje omikron varijante, rekao je u subotu britanski ministar zdravstva, a Nigerija će biti dodana i na "crvenu listu" putovanja.

Premijer Boris Johnson rekao je da su ograničenja putovanja nužna kako bi se usporilo širenje omikrona, dok znanstvenici pokušavaju u kratkom vremenu saznati što više o ovoj varijanti koronavirusa, njezinoj prenosivosti i učinkovitosti cjepiva protiv nje.

"Podatke smo pregledavali posljednjih tjedan dana otkako smo saznali za omikron i vidimo sve veći broj slučajeva povezanih s putovanjima", rekao je ministar zdravstva Sajid Javid u emitiranom isječku.

"Uvijek smo govorili da ćemo djelovati brzo ako bude potrebno... i zato smo odlučili unijeti ovu promjenu vezano uz testiranje prije polaska."

Zahtjev za testiranje prije polaska značit će da svi putnici koji dolaze u Britaniju moraju napraviti test najviše 48 sati prije vremena polaska. Ta odredba stupa na snagu u utorak u 4 sata ujutro po GMT-u (5 sati po srednjoeuropskom vremenu).

Nigerija će biti dodana na britansku "crveni listu" putovanja u ponedjeljak u 4 sata po GMT-u.

Javid je rekao da se broj slučajeva omikrona u Britaniji popeo na oko 160, a da je Nigerija druga nakon Južnoafričke Republike (JAR) po broju slučajeva omikrona povezanih s putovanjima.

JAR i devet drugih južnoafričkih zemalja dodane su na crvenu listu prošlog vikenda, što znači da je ulazak dopušten samo građanima ili stanovnicima Ujedinjenog Kraljevstva koji potom moraju biti u karanteni u hotelu. 

20.24

'Nema razloga da bilo tko odgađa cijepljenje'

Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, kazala je u Dnevniku HTV-a da se ponavlja situacija iz prethodnog vala - kada su se počeli smanjivati brojevi novooboljelih, bilo je i manje interesa za cijepljenje. Poručila je da mjesta za kalkulacije nema.

Komentirajući pojavu nove varijante koronavirusa, omikrona, rekla je da bismo mogli biti blagi, ali ne pretjerani optimisti, jer bi se moglo pokazati da je ta varijanta u nekoj drugoj populaciji jako opasna u smislu lošije kliničke slike.

- Teško je reći koliko su postojeća cjepiva učinkovita protiv novog soja, rekla je.

Naglasila je da nakon 6 mjeseci slabi zaštita cjepiva od koronavirusa, ali da je i dalje vrijedna i korisna. 

- Svi smo se radovali cjepivu, imamo ga dovoljno, trebali bismo se cijepiti. Idealno je da se sada, kada se epidemiološka situacija popravlja, pripremimo za razdoblje koje će neminovno doći poslije Nove godine, kada je moguć još jedan val, a prije dolaska ljepšeg vremena. Nema razloga da bilo tko odgađa cijepljenje, rekla je.

17.18

Beroš: Cijepite se

Bez obzira na rezultat analize, jasno je da će se uskoro omikron pojaviti i u Hrvatskoj. Ne dajmo mu prednost, da poremeti naš trud i pokvari vrijeme koje je pred nama Božić. Cijepimo se, poštujmo mjere, izbjegavajmo nepotrebna okupljanja pa nas ni omikron ni druge varijante neće iznenaditi, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na Twitteru. 

Podsjetimo, uzorci dva pacijenta upućuju na to da je omikron stigao u Hrvatsku. Rezultati će s znati u ponedjeljak.

16.42

U Istri 168 novozaraženih, umrla jedna osoba

Novih 168 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri u protekla 24 sata dok je u pulskoj bolnici umrla 81-godišnja covid-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je u subotu istarski Stožer civilne zaštite. 

Prema podacima županijskog Stožera civilne zaštite, tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 495 uzoraka briseva na covid-19, potvrđeno je 168 novozaraženih osoba s istarskog područja dok su se od jučer oporavile 124 osobe. 

U pulskoj Općoj bolnici na liječenju se nalazi ukupno 75 pacijenata, od kojih je na Odjelu za infektologiju 60 osoba, a u respiracijskom centru 15 osoba. Nažalost, u Općoj bolnici umrla je 81- godišnja covid-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima.

Stožer je u subotu pozvao sve zainteresirane odrasle osobe, koje se nisu cijepile protiv covid-19 bolesti, da slobodno pristupe cijepljenju bez zakazanog termina od 6. do 12. prosinca u svim istarskim gradovima uz napomenu da se mogu cijepiti samo osobe koje do sada nisu cijepljene, a na cijepljenje je potrebno donijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu te karticu zdravstvenog osiguranja.

16.39

U subotu u Varaždinskoj županiji cijepljeno 3120 osoba

U velikoj akciji cijepljenja u ordinacijama obiteljske medicine diljem Varaždinske županije, u subotu je cijepljeno 3120 osoba, potvrdio je Hini ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec.

Dan cijepljenja u Varaždinskoj županiji u organizaciji Varaždinske županije i županijskog Doma zdravlja provodio se u subotu od 8 do 12 sati u čak 86 ordinacija obiteljske medicine.

Ravnatelj Podbojec istaknuo je kako, iako 23 ordinacije još nisu dostavile podatke, s brojkom od 3120 cijepljenih osoba mogu biti itekako zadovoljni.

Kako je naglasio, nekoliko je ordinacija zatražilo da im se dostave dodatne doze cjepiva, a transport dodatnih doza organizirali su iz onih ordinacija u kojima je bilo dovoljno cjepiva.

Ovo je druga takva akcija u Varaždinskoj županiji. Župan Anđelko Stričak kaže da je riječ o jedinstvenom modelu cijepljenja kojim su cijepljenje učinili dostupnim u svakom dijelu županije.

„U prvoj takvoj akciji u jednom se danu cijepilo 4000 osoba, a prema prvim informacijama možemo biti zadovoljni i s rezultatima od ove subote”, zaključio je Stričak.

Komentari 258