Obavijesti

News

Komentari 167

Čak 50 zaraženih u tvornici za preradu ribe u Hercegovini...

Čak 50 zaraženih u tvornici za preradu ribe u Hercegovini...
9

U 24 sata imamo 56 novozaraženih, objavio je Nacionalni stožer na konferenciji za novinare. U susjednoj BiH je rekordan broj novozaraženih, a korona je stigla i do Remetinca

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.59

Britanci planiraju ukinuti karantenu za putnike iz niskorizičnih zemalja

Velika Britanija će odbaciti 14-dnevnu karantenu za ljude koji dolaze iz zemalja koje predstavljaju manji rizik za zarazu i širenje Covida-19, u petak je objavila britanska vlada.

Službene preporuke protiv putovanja, osim onih nužnih, izvan Britanije također će se ublažiti za neke zemlje i regije.

Te promjene olakšati će Britancima putovanja u inozemstvo na ljetne odmore.

Stručni panel podijelit će države u tri kategorije – zelenu, jantarnu i crvenu. Putnici koji pristižu iz zemalja opisanih kao zelene i jantarne neće morati u 14-dnevnu karantenu nakon dolaska.

„Naš novi sustav procjene rizika omogućit će nam da pažljivo otvorimo brojne sigurne rute za putovanja diljem svijeta. No, nećemo oklijevati stisnuti kočnicu ako se ponovno pojave rizici“, rekla je glasnogovornica vlade.

Pravila za zemlje crvene kategorije neće se mijenjati.

Mjere karantene, uvedene 8. lipnja, naišle su na žestoke kritike zrakoplovnih kompanija, luka i ugostiteljskog sektora koji smatraju da to obeshrabruje putnike od međunarodnih putovanja u razdoblju kada su se nadali da će doći do oporavka.

Kategorije bi trebale biti predstavljene idućeg tjedna, a promjene pravila trebaju stupiti na snagu tjedan dana kasnije. Oni će se temeljiti na faktorima koji uključuje rasprostranjenost Covida-19, putanju bolesti te pouzdanost podataka.

Velika Britanija je priopćila kako će vjerojatno raspravljati o tome sa zemljama koje uključuju Francusku, Grčku i Španjolsku.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova sljedeći će tjedan objaviti one zemlje za koje smatra da rizik za javno zdravlje nije neprihvatljivo visok.

23.37

Teksas i Florida postrožili mjere

Teksas i Florida uveli su u petak nove restrikcije zbog širenja pandemije Covida-19, dok Bijela kuća i dalje tvrdi da stanje nije tako dramatično kao proljetos.

Drugi val epidemije koronavirusa u Teksasu (29 milijuna stanovnika) šalje snažnu poruku jer je to jedna od saveznih država koja se otvorila još 1. svibnja, tjednima prije država na sjeveroistoku.

Teksaški barovi otvorili su se 22. svibnja. U petak, pet tjedana poslije, zbog ponovnog širenja epidemije i priljeva bolesnika u bolnice guverner je naredio njihovo zatvaranje (mogu dostavljati hranu i piće i posluživati za van).

"Jasno je da je porast broja zaraženih uglavnom povezan s nekim oblicima aktivnosti, napose s okupljanjem Teksašana u barovima", rekao je Greg Abbott, pozivajući ih po ne znam koji put da poštuju fizički razmak.

Usto je smanjio dopušteni kapacitet restorana sa 75 na 50 posto.

Na Floridi je u petak prijavljeno 9.000 novooboljelih, što je najveći broj nakon 5.500 slučajeva zabilježenih u srijedu.

Mjesne vlasti su priopćile da zabranjuju konzumiranje alkohola u barovima, što odmah stupa na snagu.

U zadnjih tjedan dana zabilježen je najveći broj novozaraženih u tjedan dana u SAD-u (225.000), pokazuje izračun agencije France Pressea.

Taj broj je u stalnom porastu u zadnja dva tjedna u 30 od 50 saveznih država, napose u najvećim i najgušće naseljenim državama na jugu i na zapadu, poput Kalifornije, Arizone, Teksasa i Floride.

Potpredsjednik Mike Pence pokušao je umiriti Amerikance rekavši da su žarišta ograničena na neke velike aglomeracije poput Phoenixa (Arizona) i Houstona te istaknuvši da je zemlja sada bolje pripremljena nego što je bila u ožujku i da sada više obolijevaju mladi koji su manje osjetljivi na virus.

"Istina je da smo usporili prijenos, izravnali smo krivulju", rekao je potpredsjednik.

No Anthony Fauci, najveći stručnjak u vladi za infektivne bolesti istupio je na istoj tiskovnoj konferenciji kako bi zazvonio na uzbunu.

Fauci je upozorio da u društvu u kojemu su svi međusobno povezani, pandemija ne može biti ograničena na neku dobnu skupinu ni na područje nekog grada. 

"Na nekim područjima imamo ozbiljan problem", rekao je Fauci koji za razliku od Pencea i Trumpa nosi masku u javnosti.

22.06

Doznajte uživo sve najnovije vijesti:

21.51

Čak 50 oboljelih u tvornici za preradu ribe u Hercegovini

Dramatičan skok od 50 oboljelih od covida-19 potvrđen je u petak testiranjem radnika u tvornici za preradu ribe kod Stoca u Hercegovini, zbog čega su pogoni zatvoreni, a vlasti hercegovačko-neretvanske županije pozvale su na jačanje mjera protiv širenja zaraze.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru testirano je 116 uzoraka na virus covid-19 od čega je čak 54 bilo pozitivno, izvijestio je županijski Krizni stožera.

Radi se o 50 osoba koji rade u Stocu, tri su osobe iz Mostara i jedna iz Čitluka. 

Svih pedeset osoba iz Stoca zaposlenici su tvornice za preradu ribe Žuvela HB. Ta je tvornica dio grupacije iz Hrvatske i bavi se preradom i proizvodnjom plave ribe, uglavnom srdela i inćuna.

U Stocu je 120 zaposlenih, od kojih većina s područja Republike Srpske, Ljubinja i Trebinja.

Glasnogovornik Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Pavlović rekao je da se provode epidemiološke aktivnosti poput izvida, utvrđivanja kontakata i testiranja.

Krizni stožer te županije zbog pogoršane epidemiološke slike pozvao je građane na oprez i pridržavanje propisanih mjera zaštite. Od općina je zatražio da pojačano provode inspekcijski nadzor u svim prostorima gdje se okuplja više osoba, a zdravstvenim ustanovama naređeno je aktiviranje kriznih planova pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i uspostava trijažnih punktova. 

21.07

Zadar: Svi testirani negativni osim Ivaniševića

Danas tijekom dana 86 testiranih, osim Ivaniševića sve negtivni nalazi.

Komentari 167