Obavijesti

News

Komentari 352

KBC Split: Otvoren novi COVID stacionar, pritisak je sve jači

KBC Split: Otvoren novi COVID stacionar, pritisak je sve jači
8

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš posjetili su KB Dubrava i sastali se s ravnateljem Ivicom Lukšićem, Kriznim stožerom KB-a Dubrava te drugima iz užeg vodstva bolnice

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20:40

U Splitu se danas cijepilo u ljekarni jednog trgovačkog centra, dok je preko tjedna to u Spaladium areni. U svakom trenutku u redu je bilo oko sto ljudi, ali na COVID odjelu je već situacija alarmantna.. U razgovoru za RTL  dr. Mirela Pavičić Ivelja otkrila je kako sad izgleda COVID odjel KBC-a Split. 

-  Imamo veliki pritisak na hitne prijeme, imamo veliki broj novooboljelih koji pristižu svakog dana. Danas smo otvorili novi covid stacionar - rekla je. 

Više pročitajte OVDJE. 

20:00

"U 'Štamparu' je danas cijepljeno 1507 osoba, a cijepljenje je trajalo od 9 do iza 17 sati, iako je predviđeno bilo da se cijepi od 10 do 14 sati", rekla je ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Mirjana Kujundžić Tiljak za Dnevnik RTL-a.

Građani se u nedjelju mogu cijepiti na punktu Velesajam, a u 'Štamparu', u Rockefellerovoj 4, cijepljenja neće biti. 

Kujundžić Tiljak izvijestila je da je prvu dozu primila 1051 osoba, a to je, kaže, skoro 70 posto danas cijepljenih na 'Štamparu', dok je treću dozu primilo 316 osoba. 

Po prvu su dozu, kaže, dolazili uglavnom mlađi građani, bilo je i djece i onih koji su preboljeli covid pa su se sada došli cijepiti, a po docjepnu ili booster dozu došli su stariji građani koji su prvi i cijepljeni, početkom godine.

Na pitanje je li to zato što se građani počinju bojati brojki novozareženih koje rastu ili zbog najave šireg uvođenja covid potvrda, odgovorila je kako je interes za cijepljenje počeo početkom tjedna, prije govora o novim covid potvrdama.

"To je spoj jednoga i drugoga, odnosno, građani su sve više počeli vjerovati u cjepivo. Cijepi se već godinu dana, imamo bogata iskustva", rekla je i podsjetila kako je u svijetu aplicirano više od sedam milijardi doza cjepiva - sa barem jednom dozom je cijepljeno skoro četiri milijarde ljudi, a za njih više od tri milijarde je cijepljenje završeno.

"Možda je sada trenutak kada povjerenje treba prevladati nad strahom, što se tiče cijepljenja. Povjerenje u cjepivo - nad strahom koji je bio normalan, strah od novog", zaključila je Kujundžić Tiljak.

17:10

BRODSKO - POSAVSKA ŽUPANIJA

U Brodsko-posavskoj županiji je zabilježen 161 novi slučaj zaraze koronavirusom, a u Požeško-slavonskoj 101 je novozaraženi.

Na području Brodsko-posavske županije na bolničkom liječenju je 51 osoba pozitivna na koronavirus, od kojih 10 osoba pri liječenju treba potporu respiratora.

Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćeno je 977 osoba.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u subotu je potvrdio 101 novi slučaj zaraze koronavirusom. Ondje se od zaraze koronavirusom trenutno liječe 533 osobe, od kojih je 14 osoba na bolničkom liječenju.

Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 500 osoba.

17:02

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak pozvao je u subotu građane da se cijepe jer hrvatsko gospodarstvo ne može i neće izdržati još jedno zatvaranje te poručio kako novi “lockdown” nije racionalna opcija i da Hrvatska nije "talac kafića i šoping centara". 

 

"Potaknuti pojedinim današnjim napisima da je Hrvatska 'talac kafića i šoping centara', HSLS smatra takve teze nepoštenima i krajnje štetnima. Vlada je uvela sasvim dovoljne mjere za ovu fazu borbe protiv epidemije ma koliko se neki zalagali za drastične, još oštrije mjere, pa i notorni 'lockdown'", istaknuo je u priopćenju saborski zastupnik i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Kaže kako je svom stanovništvu omogućeno cijepljenje koje, unatoč negativnim sentimentima nekih, dokazano štiti zdravstveno najugroženije građane i pruža im najbolju mogućnost borbe protiv virusa.

Država je, ističe Hrebak, "sa svoje strane učinila ono što je potrebno da bi se situacija i dalje držala pod kontrolom" te "država ne može, ne smije i neće prodirati u temeljna ljudska prava i savjest svakog građanina".

"Jedno od tih prava jest i pravo na slobodu izbora, slagali se mi s tim ili ne, ali isto tako ne može država niti odgovarati za izbor pojedinaca koji su se odlučili ne cijepiti", ističe Hrebak. 

Poručio je da "ono što država može i mora učiniti jest pažljivo uravnotežiti zdravlje ljudi i zdravlje hrvatskog gospodarstva".

"Zdravlje građana jest prioritet, no ni u kojem trenutku ne smijemo podcijeniti važnost 'zdravlja' hrvatskog gospodarstva. Ono, naime, povratno direktno utječe na zdravlje i dobrobit svakoga od nas. Upravo to gospodarstvo i radna mjesta trebaju financirati zdravstveni sustav te stoga pozivi za zatvaranjem nisu rješenje, nego samo stvaranje novog problema", upozorio je predsjednik HSLS-a.    
Stoga smatra kako je prvenstveno bitno zaštiti starije i pokušati ih uvjeriti da se moraju cijepiti zato što svjedočimo poražavajućem podatku o tome da se cijepilo tek nešto više od polovice starijih osoba koje su najizloženije rizicima teških oblika bolesti te smrtnom ishodu. 

S druge strane, napominje Hrebak, da se nismo razborito postavili i u trenutcima kada je cijela Europa radikalno zatvarala svoje granice i ograničavala svoje gospodarstvo, nikada ne bismo imali tako uspješnu turističku sezonu koja nam je omogućila da preživimo ovu zimu.

"Realnost je također da si Hrvatska više ne može priuštiti nova 'zatvaranja' , odnosno tzv. 'lockdown'. Hrvatsko gospodarstvo sada je u kakvom-takvom uzletu i njegova dodatna destabilizacija samo bi nas oslabila u vremenima kada je zbog pandemije javni dug eksplodirao na 344 milijarde kuna. Stoga, pustimo ugostiteljima da rade, trgovcima, obrtnicima i poduzetnicima da dišu i da ih ne kažnjavamo zbog drugih", istaknuo je.

Smatra da će se ovaj val pandemije smiriti ako se budemo držimo postojećih propisanih mjera,

 "HSLS će se uvijek zalagati za zdravlje ljudi, moderne znanstvene metode u borbi sa pandemijom, ali ništa manje važno, za slobodu izbora i prava na rad", poručio je, među ostalim, predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

16:24

VIROVITIČKO - PODRAVSKA ŽUPANIJA

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirana su 164 uzorka i zabilježeno 76 slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

U Virovitici je 29 novozaraženih, Suhopolju 12, Orahovici 9, Slatini 7, Pitomači 6, Lukaču i Špšišić Bukovici po 3, Čađavici, Gradini, Novoj Bukovici i Zdencima po jedan novozaraženi.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica je 41 pacijent, od kojih je šest na respiratoru, a jedna osoba je u KBC Osijek u respiracijskom centru.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 7161 osoba, a 186 je umrlo.

Komentari 352