Obavijesti

News

Komentari 12

U zatvoru je proveo 5 godina, Strasbourg tvrdi nepravedno

U zatvoru je proveo 5 godina, Strasbourg tvrdi nepravedno
1

Mijo Horvatić (72) proglašen je krivim za pljačku banke u Garešnici u veljači 1996. godine. Sud za ljudska prava odlučio je kako mu nije omogućeno pravedno suđenje

VIDEO

Mijo Horvatić (72) proglašen je krivim za pljačku banke u Garešnici u veljači 1996. godine. 

U zatvoru je proveo pet godina, a sada je dobio potvrdu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu da je proces protiv njega bio nepravedan, piše Novi list.

Nakon pljačke policija je pronašla odjeću koju je na sebi imao pljačkaš, a policijski psi s njom su povezali tada 55-godišnjeg Horvatića. Petogodišnju kaznu potvrdio je Vrhovni sud, a Horvatiću su odbacili zahtjev izvanrednim preispitivanjem pravomoćne presude. Ustavni sud je također zaključio da niži sudovi nisu pogriješili.

Odluku mu slali kući iako se znalo da je u zatvoru

Ustavni sud svoju je odluku Horvatiću slao na kućnu adresu iako je bilo jasno da u zatvoru odslužuje kaznu. Presuda je završila na oglasnoj ploči, a po zakonu se smatrala uručenom. Njegov odvjetnik je tek 2009. godine dobio presudu koja je izrečena u lipnju 1998. godine.

Nije mu omogućeno pravedno suđenje

U svojoj presudi Europski sud za ljudska prava objasnio je kako su jedino tragovi na Horvatićevoj odjeći povezivali njega s razbojništvom, a kako je on u pitanje dovodio njihovu zakonitost, domaći sudovi su morali obrani dopustiti da ih provjeri tijekom postupka, odnosno da se ispitaju vještaci i policajci.

- Ovako je okrivljenik stavljen u nepovoljan položaj i nije mu omogućeno pravedno suđenje -  stoji u presudi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.