News

Komentari 15

Ubijeni, pa bačeni u masovnu grobnicu: Nitko nije odgovarao

Ubijeni, pa bačeni u masovnu grobnicu: Nitko nije odgovarao

Uskoro će se obilježiti 22. obljetnica ukopa posmrtnih ostataka 48 tovarničkih Hrvata koji su 1991. ubijeni i pokopani u masovnoj grobnici. O stradanju stanovništva iz općine Tovarnik govori i knjiga koja uskoro izlazi iz tiska

Dugo iščekivana knjiga „Svjedočim – obrana i stradanje Općine Tovarnik u Domovinskom ratu“, izlazi uskoro iz tiska u nakladi Općine Tovarnik. Nastala je u povodu 22. obljetnice ukopa posmrtnih ostataka 48 tovarničkih Hrvata, žrtava srpske agresije, koji su 1991. godine većinom bili pokopani u masovnoj grobnici, te u nekoliko pojedinačnih grobnica na groblju u Tovarniku. 

Spomen knjiga, autora prof. dr. sc. Milice Lukić i Antuna Ivankovića svjedoči o stradanjima i patnjama Hrvata i nesrpskoga stanovništva iz dvaju sela, Tovarnika i Ilače, u kojima su za vrijeme Domovinskog rata ukupno stradala 104 mještanina.

- Toga 31. siječnja  1998. godine pokopani su i posmrtni ostaci dugogodišnjega tovarničkog župnika, vlč. Ivana Burika, koji je podijelio sudbinu svojih župljana te im se i u smrti pridružio. Iako su danima prije i mjesecima poslije obavljani zajednički i pojedinačni pokopi ekshumiranih posmrtnih ostataka na prostoru tovarničke općine, napose poginulih i ubijenih Ilačana, taj je zadnji dan mjeseca siječnja simbolično sjedinio sve njih u dan plača na tom, najistočnijem, dijelu naše Domovine, u Zapadnom Srijemu.

Broj 22 u godinama koje nas dijele od trenutka kada su »progovorile« kosti tovarničkih i ilačkih mučenika, nijemih svjedoka, simbolično se pridružio drugom povodu njime (brojem) već 28. put od tada u bolno sjećanje prizvanim: 22. rujna 1991., kada je Tovarnik razoren i okupiran, a ubrzo nakon njega i Ilača.

Dokumentarnosti sadržaja ovoga ukoričenja uz izjave svjedoka, sudske spise, popise poginulih, ubijenih i nestalih, nalaze ekshumacija i drugo, pridonose i brojne fotografije. One u suglasju s tekstom oblikuju knjigovni rekvijem za sve one, mrtve i žive, koji su plodnu srijemsku zemlju blagoslovili svojom žrtvom, podsjećajući nas na bezumlje svakoga rata i njegove nesagledive posljedice.

Zadatak zbirke tekstova ujedinjenih naslovom Svjedočim. Obrana i stradanje Općine Tovarnik u Domovinskom ratu je dvostruk: opći i poseban. Opći zadatak ostvaruje se u pridruživanju onim tekstovima koji će omogućiti preciziranje definicije Domovinski rat na tlu Hrvatske i uvid u prirodu toga rata. Poseban zadatak odnosi se na prikaz nemjerljivih emotivnih vrijednosti stanovnika Općine Tovarnik jer omogućava da se na taj način sačuva uspomena na žrtvu članova obitelji, prijatelja i poznanika, onih čiji su grobovi postali simboli i trajni podsjetnici na život koji se evanđeoski darovao da bi ga drugi imali u izobilju - stoji u predgovoru knjige.
 

Najčitaniji članci