Obavijesti

News

Komentari 15

Ubijeni, pa bačeni u masovnu grobnicu: Nitko nije odgovarao

Ubijeni, pa bačeni u masovnu grobnicu: Nitko nije odgovarao
1

Uskoro će se obilježiti 22. obljetnica ukopa posmrtnih ostataka 48 tovarničkih Hrvata koji su 1991. ubijeni i pokopani u masovnoj grobnici. O stradanju stanovništva iz općine Tovarnik govori i knjiga koja uskoro izlazi iz tiska

VIDEO

Dugo iščekivana knjiga „Svjedočim – obrana i stradanje Općine Tovarnik u Domovinskom ratu“, izlazi uskoro iz tiska u nakladi Općine Tovarnik. Nastala je u povodu 22. obljetnice ukopa posmrtnih ostataka 48 tovarničkih Hrvata, žrtava srpske agresije, koji su 1991. godine većinom bili pokopani u masovnoj grobnici, te u nekoliko pojedinačnih grobnica na groblju u Tovarniku. 

Spomen knjiga, autora prof. dr. sc. Milice Lukić i Antuna Ivankovića svjedoči o stradanjima i patnjama Hrvata i nesrpskoga stanovništva iz dvaju sela, Tovarnika i Ilače, u kojima su za vrijeme Domovinskog rata ukupno stradala 104 mještanina.

Jedini svećenik ubijen u ratu: Mučki ga likvidirali u podrumu
Jedini svećenik ubijen u ratu: Mučki ga likvidirali u podrumu

- Toga 31. siječnja  1998. godine pokopani su i posmrtni ostaci dugogodišnjega tovarničkog župnika, vlč. Ivana Burika, koji je podijelio sudbinu svojih župljana te im se i u smrti pridružio. Iako su danima prije i mjesecima poslije obavljani zajednički i pojedinačni pokopi ekshumiranih posmrtnih ostataka na prostoru tovarničke općine, napose poginulih i ubijenih Ilačana, taj je zadnji dan mjeseca siječnja simbolično sjedinio sve njih u dan plača na tom, najistočnijem, dijelu naše Domovine, u Zapadnom Srijemu.

Broj 22 u godinama koje nas dijele od trenutka kada su »progovorile« kosti tovarničkih i ilačkih mučenika, nijemih svjedoka, simbolično se pridružio drugom povodu njime (brojem) već 28. put od tada u bolno sjećanje prizvanim: 22. rujna 1991., kada je Tovarnik razoren i okupiran, a ubrzo nakon njega i Ilača.

Dan kad je Tovarnik plakao: Za taj pokolj nitko nije odgovarao
Dan kad je Tovarnik plakao: Za taj pokolj nitko nije odgovarao

Dokumentarnosti sadržaja ovoga ukoričenja uz izjave svjedoka, sudske spise, popise poginulih, ubijenih i nestalih, nalaze ekshumacija i drugo, pridonose i brojne fotografije. One u suglasju s tekstom oblikuju knjigovni rekvijem za sve one, mrtve i žive, koji su plodnu srijemsku zemlju blagoslovili svojom žrtvom, podsjećajući nas na bezumlje svakoga rata i njegove nesagledive posljedice.

Zadatak zbirke tekstova ujedinjenih naslovom Svjedočim. Obrana i stradanje Općine Tovarnik u Domovinskom ratu je dvostruk: opći i poseban. Opći zadatak ostvaruje se u pridruživanju onim tekstovima koji će omogućiti preciziranje definicije Domovinski rat na tlu Hrvatske i uvid u prirodu toga rata. Poseban zadatak odnosi se na prikaz nemjerljivih emotivnih vrijednosti stanovnika Općine Tovarnik jer omogućava da se na taj način sačuva uspomena na žrtvu članova obitelji, prijatelja i poznanika, onih čiji su grobovi postali simboli i trajni podsjetnici na život koji se evanđeoski darovao da bi ga drugi imali u izobilju - stoji u predgovoru knjige.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu.  Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi
OBLJETNICA NAPADA NA ZAGREB

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu. Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi

U napadu na dječju bolnicu u Klaićevoj ozlijeđeno je dvoje djece, jedno od njih tromjesečna beba, dva djelatnika bolnice i troje roditelja. U dvorištu bolnice poginuo je tijekom deaktiviranja "zvončića" pirotehničar
Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri
SJEĆANJE NA JUNAKA

Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Poginuo je na današnji dan u akciji Bljesak