Obavijesti

News

Komentari 84

Učenice odveli s nastave da pjevaju himnu na skupu HDZ-a

Učenice odveli s nastave da pjevaju himnu na skupu HDZ-a
1

Djevojčicama iz zbora gimnazije u Zadru i njihovim roditeljima rečeno je da će pjevati na otvorenju novog Mjesnog odbora. A to je bio predizborni skup HDZ-a

VIDEO

Djevojčice iz zbora gimnazije Vladimira Nazora u Zadru prošlog tjedna odvedene su s nastave  da otpjevaju himnu na otvaranju prostorija Mjesnog odbora u četvrti Plovanija. Voditeljica zbora tog jutra, 13. studenog, rekla im je da ih roditelji dovezu u zadarsku četvrt Plovanija. Navodno im nije rečeno za koga će nastupati.  Djeca su stigla i otpjevala himnu.  

'Bio je to partijski slet najviše razine'

-  A onda smo mi i brojni drugi građani, među kojima i učenice gimnazije Vladimir Nazor, doživjeli nasilje nad svima nama od strane čelnika zadarskog HDZ-a koji su obećano otvaranje novog Mjesnog odbora Plovanija pretvorili u "partijski slet" najviše razine.Već na samom početku gospodin Joso Nekić, nositelj liste HDZ-a za MO Plovanija okupljene je pozdravio riječima: "Dobrodošli na predizborni skup HDZ-a!", da bi potom predstavio svoju listu i svakog člana s liste pojedinačno uključujući i Božidara Kalmetu, kojeg je predstavio po partijskoj liniji, a ne kao gradonačelnika - kaže  Mladen Malta predsjednik zadarskog ogranka Hrvatske zore, koji je bio na proslavi. 

Nekić: Kome smeta da hrvatska djeca pjevaju hrvatsku himnu? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nositelj liste Joso Nekić čudio se što nekome smeta da hrvatska djeca pjevaju hrvatsku himnu kad nikome ne smeta da Amerikanci pjevaju američku. Tako je korištenje djece u političke svrhe prevedeno kao napad unutrašnjeg neprijatelja na hrvatstvo, što je uvijek dobrodošao spin na koji će se zalijepiti mnogobrojni pobornici istjerivanja na čistac vječite domaće priče o ustašama i partizanima.  

Ravnatelj: Da sam znao, djecu nikad ne bih tamo odveo

Slično stranačkom kolegi razmišlja i ravnatelj gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević.      

- To je strašno! Jedini krimen koji se dogodio u Hrvatskoj u posljednjih 11 mjeseci je valjda što je pjevački zbor otpjevao hrvatsku himnu kod otvaranja prostorija Mjesnog odbora Plovanija - kazao nam je Šimičević te dodao da on nije znao da je riječ o stranačkom skupu. 

- Da sam ja bio upoznat da je to stranački skup, iako sam i sam član HDZ-a,  nikad ne bih tamo odveo djecu. Djeca su tamo otišla i otpjevala himnu, te tako dala doprinos otvorenju prostorija Mjesnog odbora Plovanija, jer to su nove prostorije i namijenjene su  za sve građane i građanke. Cilj nije bila nikakva politizacija  - kazao je ravnatelj i dodao da se nitko  oko toga nije bunio, nego da su i roditelji i djeca sretni jer mukotrpno vježbaju i žele nastupati

Inspekcija je pozvala na zaštitu djece

Na koncu je u Gimnaziju došla i inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. I oni su zaključili da ravnatelj nije znao da sprema politički skup, ali su i škole i lokalnu samoupravu pozvali da zaštite djecu.

-  U razgovoru s ravnateljem škole, profesoricom glazbene umjetnosti, voditeljicom zbora, i nastavnikom hrvatskog jezika i književnosti koji je inicirao nastup pjevačkog zbora utvrđeno da je riječ bila o događanju organiziranom u povodu otvaranja novih prostorija mjesnog odbora Plovanija, dakle gradskih prostorija,  te da tijekom dogovora i organizacije nije bilo naznaka da bi se radilo o političkom skupu. Roditelji su, kako je rečeno,  o tome bili obaviješteni unaprijed preko učenica te se ni jedan roditelj, ni prije ni poslije, nije pritužio školi na sudjelovanje učenika na ovom događaju. Ravnatelj je izjavio kako je u nastupu školskog zbora na otvorenju gradskih prostorija vidio priliku za prikazivanje rezultata rada zbora i njegovu  javnu afirmaciju. U  inspekcijskom nadzoru nisu utvrđene povrede iz nadležnosti prosvjetne inspekcije - kazali su iz ministarstva. 

Pozvali su ravnatelje svih škola da prilikom prihvaćanja zahtjeva za sudjelovanje djece u javnom životu posebno vode računa o tome da se učenike ne dovodi u situaciju da budu iskorišteni u političke i druge svrhe suprotne zakonom propisanim ciljevima i načelima odgoja i obrazovanja te na taj način budu povrijeđena njihova prava. 

Predstavnike  lokalne i područne samouprave pozvali da vode računa o zaštiti prava učenika. 

'To je iskorištavanje djece u političkoj promidžbi'

I Ministarstvo i pravobraniteljica za djecu slažu se da angažiranje školskog pjevačkog zbora na politički obojenom skupu nije izraz poštovanja prava djece ni sudjelovanja djece u društvu već, naprotiv, iskorištavanje djece u političkoj promidžbi. 

Zbor pomogao HDZ-u? Pobijedili s 55,31 posto glasova 

No, izbori za vijeća mjesnih odbora uslijedili su tri dana dana nakon pjevanja dječjeg zbora na otvorenju prostorija.  U Plovaniji je pobijedila  HDZ-ova koalicija s  55,31 posto broja svih glasova, a nositelj liste bio je Joso Nekić, gradski pročelnik za školstvo i obrazovanje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!