Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Učenici biraju koja predavanja će slušati u bjelovarskoj školi

Na Danima slobodne nastave u Ekonomskoj i birotehničkoj školi tri dana u godini nema klasične nastave nego predavanja drže stručnjaci iz raznih područja

Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar
Foto: Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar
4 komentara

Svaki dan u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku. 

U tri dana prije početka uskršnjih praznika u Ekonomskoj i birotehničkoj školi u Bjelovaru nema redovite nastave, ali učionice su svejedno pune, profesori su rasterećeni, a učenici bez stresa. U tri dana škola živne zbog Dana slobodne nastave na kojima stručnjaci, znanstvenici i osobe iz javnog života pričaju o ekonomiji, pravu, medijima, politici, informatici, ali i glumi, književnosti... Širok je raspon tema o kojima su iz prve ruke, iz usta stručnjaka, učenici EBB-a imali priliku slušati, širiti vidike i znanje koje steknu tijekom ostatka školske godine.

Dani slobodne nastave, projekt za koji je škola dobila i nekoliko priznanja i koji pokušavaju kopirati druge škole diljem zemlje, poseban je i po tome što učenici sami biraju na koja predavanja žele ići. A to rezultira i velikim gužvama na posebno zanimljivim predavanjima. 

- Bilo je predavanja nakon kojih učenici budu ‘frapirani’ i o kojima se u školi priča još danima. Jedno od takvih bilo je ono bivšeg ministra Dragana Primorca. Zvalo se ‘Utjecaj molekularne genetike na medicinu 21. stoljeća’. To predavanje je godinama u anketama koje poslije među učenicima provodimo imalo rekordno visoku ocjenu - objašnjava ravnatelj škole Vojislav Kranželić, inicijator Dana slobodne nastave. Primorca je s trona omiljenih predavanja “skinula” Vlasta Tekulić, satnica i časnica u kabinetu Glavnog stožera oružanih snaga RH. 

- Ona je došla iz Afganistana, bila je u uniformi. Sve je to bilo jako dojmljivo - objašnjava Kranželić te dodaje kako imaju i stalnih predavača koji ostaju oduševljeni cijelim projektom. Kod odabira predavača nastoji se uzeti u obzir aktualnost, ali i želje učenika. Škola u Bjelovaru, u kojoj se djecu i inače, tijekom cijele godine, potiče na razmišljanje izvan okvira i na kreativnost, zadnjih nekoliko godina ponosi se i projektom “Podijelimo znanje” u kojem je dan u godini posvećen samo hobijima. Učenici jedni drugima pokazuju čime se bave u slobodno vrijeme i tako se međusobno potiču na bavljenje hobijima. Ni taj dan, kao ni za Dane slobodne nastave, klasične nastave nema.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message