Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Djevojci u školi skinuli gaćice, profesori tvrde: Sama je kriva

Maloljetnu učenicu su njezini muški kolege dva puta pokušavali skinuti. Škola to nije prepoznala kao spolno uznemiravanje, ali jest pravobraniteljica Višnja Ljubičić

484 komentara

U Hrvatskoj se i dalje javljaju skandalozni slučajevi seksualnih zlostavljanja, a jedan od najboljih primjera u kakvom društvu živimo je slučaj maloljetne učenice koju su njene muške kolege u dva navrata pokušali skinuti u školi. Kako tvrdi učenica, drugi puta kad su pokušali skinuli su joj tajice te s njima povukli i gaćice. Škola nije prepoznala ovaj incident kao spolno uznemiravanje, a pravobraniteljica za ravnopravnost spolova reagirala je zahvaljujući medijskim napisima.  

Škola: To je uobičajena komunikacija učenika

- Iz izvješća škole proizlazi kako je takvo ponašanje učenika 'njihov uobičajeni način komuniciranja', odnosno 'njihov stil', a što ukazuje da se ne radi o izdvojenom incidentu, već o ustaljenom obrascu ponašanja koji predstavlja spolni stereotip i diskriminaciju. To škola nije prepoznala - rekla je za Novi list pravobraniteljica Višnja Ljubičić. 

Tvrdi da iz zapisnika Nastavničkog vijeća proizlazi da su pojedini profesori imali saznanja o spolnom uznemiravanju učenice, ali nisu poduzeli adekvatne mjere. 

Profesori: Učenica je sama pridonijela tome

- Štoviše, pojedini profesori su naveli da je učenica sama pridonijela takvom ponašanju iz čega je vidljiva njihova nesenzibiliziranost - rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. 

Škola prihvatila upozorenje i preporuke pravobraniteljice

Ipak, nakon što je pravobraniteljica reagirala, škola je prihvatila njezino upozorenje i preporuke.  Nastavničko vijeće je razgovaralo o 'senzibiliziranju nastavnika za prepoznavanje spolnog uznemiravanja kao posebnog oblika diskriminacije koji predstavlja prekršaj i kao takav je kažnjiv'.

Možda vas zanima i ovo:
Message