Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
471 komentara

Ucjena zbog franka: Banke su objavile rat, a Vlada je u šoku!

Hrvatske banke neće pozajmiti državi ni kune, pokušat će je baciti na koljena sve dok Ustavni sud ne stavi izvan snage zakon o konverziji kredita u švicarcima

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
471 komentara

Hrvatske poslovne banke neće pozajmiti državi ni kune, pokušat će je baciti na koljena sve dok Ustavni sud ne stavi izvan snage zakon o konverziji kredita u švicarcima. To je ratni plan bankara koji je procurio iz visokih bankarskih krugova, ekskluzivno nam je ispričao visoki izvor iz HNB-a.

U Vladi su šokirani prijetnjom banaka. Iako u Ministarstvu financije za sada nemaju komentara na inat banaka koje državi spremaju zatvoriti dotok novca, neslužbeno se doznaje da će država žestoko uzvratiti. 

HNB je, naime, informiran da je iz Vlade poručeno bankarima: 'Blokirate li nam kredite, javite svojima u Beču i Milanu da će država povući sve svoje plaće i mirovine iz vaših banaka'.  Prema našim izvorima, banke i HDZ navodno namještaju datum izbora kako bi Zakon o konverziji pao na Ustavnom sudu nakon čega bi nova vlast odustala od njega.

Lalovac: Zašto bi banke radile udar na tečaj?

Podsjetimo, ministar financija Boris Lalovac je u četvrtak nakon sjednice Vlade rekao da ima informacije da će banke raditi određeni pritisak na tečaj. 

- Tu njihovu špekulaciju ne razumijem jer u Hrvatskoj ima eura. Postavlja se pitanje zašto rade udar na tečaj. Što se tiče likvidnosti Ministarstvo financija je likvidno i imamo arsenal. Mi želimo dugoročno surađivati s bankama, a oni moraju jasno reći žele li suradnju s hrvatskom državom i narodom - poručio je Lalovac i dodao: 'Naši stavovi su jasni. Branimo građane i njihova zaštita nam je na prvom mjestu. Maske su pale, banke ne zanimaju socijalni kriteriji, jer iako su imali tu mogućnost, nisu napravili ni jedan. Htjeli su se dogovoriti, to se danas već zna, sa sadašnjom opozicijom'.

'Bit će presedan ako Ustavni sud sruši zakon'

Dotakao se i moguće ustavne tužbe.

- Što se tiče ustavne tužbe vrlo je interesantno vidjeti kako će Ustavni sud donijeti odluku da ide protiv jednoglasne odluke Sabora. Mislim da bi to bio presedan, da donesu odluku da svi zastupnici ne znaju Ustav. Neka sud donese svoju odluku kakvu god - rekao je Lalovac. 

>>> Sve o bankarskom udaru na državu čitajte u tiskanom izdanju 24sata.

24sata

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message