Obavijesti

News

Komentari 2

Udar: Zimbabve je spreman za nemilosrdnog "Krokodila"...

Udar: Zimbabve je spreman za nemilosrdnog "Krokodila"...
1

Emmerson Mnangagwa vjerojatno će zamijeniti Roberta Mugabea na čelu Zimbabvea. Mnangagwa je desetljećima bio Mugabeova lojalna desna ruka

VIDEO

Emmerson Mnangagwa, nemilosrdni politički operativac s nadimkom Krokodil vjerojatno će zamijeniti Roberta Mugabea na čelu Zimbabvea, ali mnogi se pitaju je li on stvarno ta promjena koja zemlji nužno treba. 

Nadimak govori sve. Mnangagwu zovu "Ngwenya" (Krokodil) zbog političke lukavosti i bezobzirnosti. 

I dok ga mnogi u Zimbabveu podržavaju samo zato da Mugabe napokon ode, drugi naglašavaju da mu je Mnangagwa desetljećima bio lojalna desna ruka, sve dok ga Mugabe prošli mjesec nije naglo smijenio s mjesta potpredsjednika države. 

Ta je smjena izazvala neočekivani državni udar jer vojska, koja podržava Mnangagwu, ne želi da Mugabea naslijedi supruga Grace. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Udar je izazvao domino efekt pa se i vladajuća stranka ZANU-PF brzo odrekla Mugabea, iako protiv njega dotad nije nikada rekla niti riječ i proglasila Mnangagwu čelnikom stranke.

Zimbabveanska politička pozornica pripremljena je za povratak Krokodila i njegove "grupe Lacoste", kako se, po modnom brendu koji koristi reptila u logotipu, naziva njegova frakcija.

I dok se mnogi strani promatrači pitaju tko je Mnangagwa, on je u Zimbabveu jako dobro poznat. Uz Mugabea je jedan od junaka borbe za neovisnost 70-ih godina, ali i jedan od navodno upletenih u brutalno i krvavo slamanje pobunjenih plemena nakon toga. Mnangagwa negira sudjelovanje u tim zločinima. 

Iako ga se dugo smatralo prirodnim Mugabeovim nasljednikom, u nemilost je pao nakon sukoba s prvom damom Grace Mugabe, 'šopingholičarkom' koja je isto imala velikih ambicija naslijediti supruga. 

Slično se dogodilo i Mnangagwinim prethodnikom na dužnosti potpredsjednika, Joiceom Mjuruom, koji je smijenjen 2014. nakon što se Grace potrudila diskreditirati ga. 
Mnangagwa se okoristio time što je Mugabe potjerao Mjurua, ali je tri godine poslije i sam saznao kako je to naći se na strani koju Mugabe smatra suparničkom. Pobjegao je iz zemlje strahujući za svoj život. 

Ali izgleda da se Krokodil ipak zadnji smije. Ne podržava ga samo vojska nego i moćna udruga ratnih veterana. Neki analitičari su, međutim, zabrinuti. 

"Ti generali, uz podršku Mnangagwa, isti su oni ljudi koji su i stvorili ovaj nered u državi", kaže oporbeni političar i bivši ministar David Coltart. 

On misli na izbore 2008. na kojima je oporbeni Pokret za demokratsku promjenu (MDC) pobijedio u prvom krugu, ali je do drugog kruga nasilno slomljen. Mnangagwa je navodno orkestrirao to nasilje. 

"Ironično, sada govore da Mugabe treba biti maknut zbog korupcije i zloupotrebe vlasti, a oni su radili u dlaku isto", kaže Coltart. 

Međutim, budu li iduće godine održani pošteni i slobodni izbori u Zimbabveu, Mnangagwa sigurno gubi, predviđa Coltart. 

Politički analitičar iz Hararea Alexander Rusero smatra da je sada jedino važno Mugabea ukloniti  s vlasti. "Mislim da ćemo se složiti da je loša promjena bolja nego nikakva. Mnangagwa je nužno zlo", naglasio je. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora