Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Udomio sam čak 715 kornjača te ih sada hranim salatom...

Kornjače koje je zaplijenila carina u Županji ostaju u privatnom zoološkom vrtu kraj Slavonskog Broda dok Mininistarstvo okoliša ne odluči što će s njima učiniti

Foto: Franjo Lepan/24sata
15 komentara

Mirko Milec, vlasnik zoološkog vrta u Ruščici, nedaleko od Slavonskog Broda, privremeno je udomio 715 kornjača koje su carinici zaplijenili krijumčarima na graničnom prijelazu Županja između Hrvatske i BiH.     

POGLEDAJTE VIDEO

- Kornjače će biti kod mene dok Ministarstvo zaštite okoliša ne donese odluku što će s njima. Sve je kornjače pregledao veterinar i nisu bolesne. Trenutačno je u tijeku dezinfekcija prostorije u koju će biti smještene tijekom zimskog sna. Prije nego što ih tamo smjestimo proći će tretman dezinfekcije. Nekoliko dana će ostati vani da obave sve svoje fiziološke potrebe kako bi se pripremile za zimski san. Kornjačama sam dao zelenu salatu i one to polako jedu, no s obzirom na to da im je vrijeme za zimski san, nisu toliko proždrljive, u protivnom bilo bi mi potrebno dnevno najmanje 50 kilograma svježe zelene salate – rekao je Mirko Milec, u čijem se zoološkom vrtu nalazi i Centar za zbrinjavanje životinja.

Kornjača ima raznih veličina, od veličine kokošjeg jajeta pa do teških i nekoliko kilograma, kaže Milec.

– Sve one za sada izgledaju dobro unatoč tome u kakvim su uvjetima transportirane. Mislim da će uspješno provesti zimu, a onda će se vidjeti gdje će dalje – rekao je Milec pripremajući se da svaku kornjaču tretira dezinfekcijskim sredstvom. Ovo nije prva tako velika količina kornjača otkrivena u pokušaju krijumčarenja. Pretprošle godine u Ruščici je završilo 400 kornjača koje su Milecu bile na skrbi oko mjesec dana.

– Te su kornjače bile podrijetlom iz Srbije i u dogovoru između dva ministarstva zaštite okoliša one su vraćene u Srbiju. Vjerujem da će se i ovima utvrditi podrijetlo te da će biti vraćene u svoja staništa. Ne razumijem ljude koji se odlučuju na ovakav šverc koji je protuzakonit i kažnjiv. Izgovori su različiti, jedan je navodno rekao da kornjače vozi prijatelju koji želi da ih drži na imanju da mu pasu travu – rekao je Mirko Milec.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message