Obavijesti

News

Komentari 24

Udruga Franak pisala sucima i DORH-u: "Pokrenite procese!"

Udruga Franak pisala sucima i DORH-u: "Pokrenite procese!"
1

Od DORH-a Franak traži hitno pokretanje sveobuhvatnih postupaka protiv osam banaka na temelju prijave Udruge Franak od 9. lipnja 2016. godine

VIDEO

Udruga Franak u utorak u otvorenom pismu sucima najvećih hrvatskih prekršajnih sudova i Državnom odvjetništvu (DORH) objašnjava prekršajnu odgovornosti banaka zbog jednostranog izvanugovornog manipuliranja kamatnim stopama, pozivajući ih da se posvete prekršajnim procesima protiv banaka.

Franak podsjeća na zakonske odredbe i odluku Ustavnog suda koji se odnose na određivanje promjenjive kamatne stope te apelira na suce Visokog prekršajnog suda i nižih prekršajnih sudova "da dosljedno primjenjuju hrvatsko pravo u odlučivanju o prekršajnim kaznama protiv banaka koje nisu ugovorile sa svojim dužnicima parametre promjenjive kamatne stope".

Od DORH-a Franak traži hitno pokretanje sveobuhvatnih postupaka protiv osam banaka na temelju prijave Udruge Franak od 9. lipnja 2016. godine.

"Posebice je važno maksimalno postupati na temelju hrvatskih zakona u trenutku kada banke majke hrvatskih banaka neopravdano pokreću arbitražne sporove protiv Republike Hrvatske u Washingtonu. Mi se moramo argumentirano obraniti od nepoštene, pokvarene i nezakonite bankarske igre na tlu suverene Republike Hrvatske, i to legalno, u skladu s našim zakonima koji su pak u potpunosti usklađeni s EU pravom", ističu iz Franka.

Dodaju da zagovaraju "legalne postupke protiv nesavjesnih poslovnih subjekata koji na temelju nezakonitih ugovornih odredaba već 13 godina ubiru ekstra dobit, od koje velik dio završava u Italiji, Austriji i Francuskoj, i to bez ijedne lipe plaćenoga poreza, putem forward ugovora s valutnim swapom, a kojima valja, sukladno zakonskim odredbama koje tako propisuju, odrezati primjerene prekršajne kazne zbog evidentnog neugovaranja parametara za promjenu kamatnih stopa u najmanje 100.000 kredita".

Iz Udruge Franak ponavljaju i svoje procjene da su banke dužne još najmanje 5 milijardi kuna preplaćenih kamata dužnicima u kreditima u kojima su kamatne stope mijenjane jednostranim odlukama banaka.

"To se i dalje događa u svim kreditima u kojima je prividno primijenjen zakon, a u stvari je samo nastavljena bankarska samovolja pod blagoslovom Hrvatske narodne banke i uslijed sporosti sudske vlasti te drugih institucija vlasti koje i dalje ne pronalaze način za ukidanje svih preostalih nezakonitih radnji hrvatskih banaka", kažu iz Udruge.

Stoga pozivaju suce "da se maksimalno profesionalno i duboko posvete opisanim prekršajnim procesima, jer su oni presudni za prestanak nepoštenog i diskriminirajućeg odnosa hrvatskih banaka prema  korisnicima kredita koji bi trebali i morali biti ravnopravna ugovorna strana, a time i za stvarnu, a ne deklaratornu, vladavinu prava u Republici Hrvatskoj".

Očekuju i promptnu reakciju i postupanje DORH-a koji, kako kažu, ne smije više čekati, nego hitno mora pokrenuti potrebne prekršajne procese na temelju prijave Udruge Franak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)