Obavijesti

News

Komentari 2

Udruga obiteljskih domova traži odlučne mjere protiv ilegalnog smještaja starijih

Udruga obiteljskih domova traži odlučne mjere protiv ilegalnog smještaja starijih

Udruga obiteljskih domova u četvrtak je zatražila odlučne mjere protiv ilegalnih pružatelja smještaja za starije osobe te podršku licenciranim pružateljima smještaja kako bi im se omogućilo održivo poslovanje

VIDEO

Nakon što je hrvatska javnost prošloga tjedna svjedočila još jednom u nizu slučajeva ilegalnog smještaja, udruga u priopćenju traži da se onemogući zlostavljanje i povreda dostojanstva starije osobe te edukaciju javnosti o opasnostima ilegalnog smještaja.

Ocjenjuje da je ilegalno pružanje socijalne usluge smještaja raširena pojava, ponajprije zbog toga što nadležne institucije ne poduzimaju odlučnije korake.

Ponekad je korisnicima i članovima njihovih obitelji teško doći do ažurne informacije je li određeni smještaj registriran i posluje li u skladu sa svim propisima. Tu se informaciju, kažu, može provjeriti na stranici „www.domovi-za-starije.com“ ili slanjem direktnog upita Udruzi obiteljskih domova na kontakt.udruga.domova@gmail.com.

Ističu i da je potrebno dati podršku legalnim i licenciranim pružateljima smještaja kako bi njihovo poslovanje bilo održivo i lišeno nepotrebnih nameta, a kako bi korisnicima bila zajamčena najviša razina skrbi i dostojanstvena starost.

Upozoravaju i da još ne postoji objedinjeni registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju pa je zapravo vrlo teško doći do informacije koliko je takvih ugovora određena osoba sklopila.

Moguće je da je netko sklopio pet, šest ili više ugovora, ali bez povezane baze podataka odnosno objedinjenog registra takav nalaz je više stvar slučajnosti, nego sustavne provjere.

Hitno uvođenje registra je osnovni preduvjet za nadzor nad time tko krši zakon i za onemogućivanje takve prakse u budućnosti, poručuje udruga.

Govoreći o ilegalnoj praksi, upozoravaju da se ilegalni pružatelji koriste raznim načinima, od sklapanja ugovora o najmu, preko uplata na tekuće račune do usmenog dogovora i plaćanja u gotovini. Ilegalni smještaji, također, zapošljavaju bez ugovora o radu određene osobe koje bi se trebale skrbiti o starijima, a uopće nemaju potrebne reference.

Udruga obiteljskih domova smatra kako je taj problem potrebno riješiti u koordinaciji svih relevantnih institucija, od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike preko MUP-a i Državnog odvjetništva RH pa sve do pučke pravobraniteljice i predstavnika Udruge obiteljskih domova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"