News

Komentari 5

Poljoprivrednici upozorili: 15 posto manje pšenice zbog suše, Italija će više ovisiti o uvozu

Poljoprivrednici upozorili: 15 posto manje pšenice zbog suše, Italija će više ovisiti o uvozu

Očekivani slabiji urod pšenice u zapadnoj Europi, uključujući Italiju, pojačava pritisak na ionako prenapregnutu opskrbu zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je blokirala ukrajinski izvoz preko Crnog mora

Italija će ove godine zbog suše proizvesti 15 posto manje pšenice, što znači da će više ovisiti o uvozu, upozorila je u ponedjeljak udruga poljoprivrednika Coldiretti.

U Italiji će ove godine biti proizvedeno oko 6,5 milijuna tona durum i meke pšenice na zasijanoj površini od 1,71 milijun hektara, procjenjuju u udruzi.

Pad proizvodnje pšenice pojačava "ovisnost o drugim zemljama u situaciji u kojoj Italiji manjka puno sirovina. Proizvodi samo 36 posto meke pšenice koja se koristi za kruh, kolače i kekse i 62 posto durum pšenice koja se koristi za tjesteninu", upozoravaju.

Očekivani slabiji urod pšenice u zapadnoj Europi, uključujući Italiju, pojačava pritisak na ionako prenapregnutu opskrbu zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je blokirala ukrajinski izvoz preko Crnog mora. Smanjen je i ruski izvoz zbog sankcija koje su zapadne zemlje uvele Moskvi.

I Rusija i Ukrajina veliki su proizvođači pšenice.

Cijene pšenice porasle su u ponedjeljak na čikaškoj i pariškoj burzi budući da su se trgovci pod utjecajem visokih temperatura u zapadnoj Europi i sumnji u dogovor o otvaranju koridora za izvoz kroz Crno more fokusirali na rizike po opskrbu, napominje Reuters.

 

 

Najčitaniji članci