News

Komentari 1

Udruge iz Srebrenice poslale pismo Milanoviću: 'Poštujte bar Hrvatsku kad ne možete druge'

Udruge iz Srebrenice poslale pismo Milanoviću: 'Poštujte bar Hrvatsku kad ne možete druge'

Članovi obitelji srebreničkih žrtava podsjećaju Milanovića kako je, uz ICTY, činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid utvrdio i Međunarodni sud pravde (ICJ), a Hrvatski je sabor taj zločin osudio

Udruge članova obitelji žrtava genocida u Srebrenici pozvale su u srijedu otvorenim pismom hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da poštuje odluke države koju vodi i čija su tijela jasno osudila i karakterizirala taj zločin što su ga u srpnju 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" te "Udruženje žrtava i svjedoka genocida" u pismu Milanoviću su ocijenili kako je on u svojim posljednjim istupima zapravo zanijekao da je u Srebrenici nad Bošnjacima počinjen genocid te kako to čini unatoč činjenici da je taj zločin sudski utvrđen tijekom postupaka vođenih pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), čije je osnivanje i rad podržala i Hrvatska.

"Koliko je nama poznato, Hrvatska taj sud još uvijek podržava. Nikada nije povučena suglasnost za suradnju s navedenim sudom", stoji u pismu srebreničkih udruga upućenom hrvatskom predsjedniku nakon što je on u utorak kazao kako sudske presude za njega nisu nešto što se ne može propitivati.

"Niti ijedan sud ne može biti sveto pismo. Nekim ljudima je to dobro leglo, nekim ljudima ili neljudima to nije dobro leglo. 5000 ili 8000 ili 80000 nije isto. Nije isto događa li se u plinskim komorama ili se događa s mačetama", kazao je uz ostalo u utorak u Valpovu Milanović.

Članovi obitelji srebreničkih žrtava podsjećaju Milanovića kako je, uz ICTY, činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid utvrdio i Međunarodni sud pravde (ICJ), a Hrvatski je sabor taj zločin pak osudio posebnom rezolucijom.

"Poštovani gospodine Milanović, kad već ne poštujete druge poštujete bar odluke države koju predstavljate", stoji na kraju pisma.

Najčitaniji članci