Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Udruge su pozvale na prosvjed protiv zagrebačkog GUP-a

Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga građana Siget najavile su za ponedjeljak prosvjed ispred zagrebačke Gradske skupštine zbog, kako kažu, manipulacija u proceduri...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
0 komentara

Zbog, kako kažu, manipulacija u proceduri te opasnog sadržaja Generalnog urbanističkog plana (GUP), zbog čega se zalažu za izradu novog i pravednijeg dokumenta Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga građana Siget najavile su za ponedjeljak prosvjed ispred zagrebačke Gradske skupštine.

 - Bez obzira što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povukao GUP s dnevnog reda sjednice zagrebačke Gradske skupštine, pozivamo ljude na prosvjed u ponedjeljak u 8,15 sati ispred Gradske skupštine - rekao je u četvrtak Bernard Ivčić iz Zelene akcije na konferenciji za novinare.

 Za naziv prosvjeda "Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!” smatra da sažima cijelu Bandićevu politiku.

 - Dok se građani guše u smeću i dok im poskupljuje trošak odvoza otpada, za neke druge rezervira posebne i najvrednije prostore na kojima želi graditi nebodere i stanove, hotele i slično -  upozorio je.

Cijeli proces obilježen "tolikom količinom muljaža”

 Gradonačelnikovo povlačenje GUP-a iz hitne procedure ocijenio je njegovim taktičkim uzmakom jer su u vladajućoj koaliciji, smatra, procijenili da im pred predsjedničke izbore guranje ovako štetnog GUP-a može donijeti političku štetu. Najavio je da će udruge i u veljači iduće godine, kada GUP bude na dnevnom redu Skupštine, organizirati novi prosvjed.

Ivčić je istaknuo kako je cijeli proces donošenja GUP-a obilježen "tolikom količinom muljaža” da je potrebno cijeli proces zaustaviti, te početi s izradom novog i i pravednijeg dokumenta koji će definirati razvojnu budućnost grada.

Iva Marčetić iz Prava na grad smatra kako je GUP prepun interesa investitora koji idu suprotno razvoju grada i interesima Zagrepčana. Njime se, poručila je, omogućava izgradnja novih javnih garaža u gradskom središtu, čime bi se u prometno zagušene ulice doveli dodatni automobili, dok se na golf igralištu u Blatu omogućuje veća gradnja od propisane.

Marčetić je istaknula i da je najveći problem GUP-a tzv. Zagrebački Manhattan kojim bi se betonirala savska obala, a gotovo na polovici površine Hipodroma mogle bi se graditi zgrade, neboderi, trgovački i ugostiteljski objekti.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message