News

Komentari 4

Uginuli labudovi u Lonjskom polju imali su ptičju gripu

Uginuli labudovi u Lonjskom polju imali su ptičju gripu

Ministarstvo poljoprivrede napominje da su tijekom ove godine mnoge europske zemlje u populaciji i divljih ptica i domaće peradi već utvrdile prisustvo uzročnika visoko patogene influence ptica podtipa H5N1

Hrvatski veterinarski institut zaprimio je sedam lešina crvenokljunih labudova nakon dojave o uočenom povećanom uginući divljih ptica s područja Parka prirode Lonjsko polje na području Sisačko-moslavačke županije. Kod svih sedam lešina utvrđeno je da su pozitivne na ptičju gripu, piše HRT.

U tijeku je provedba dodatnih metoda dijagnostike kojima će se utvrditi radi li se o visoko ili nisko patogenoj influenci ptica.

Ministarstvo poljoprivrede napominje da su tijekom ove godine mnoge europske zemlje u populaciji i divljih ptica i domaće peradi već utvrdile prisustvo uzročnika visoko patogene influence ptica podtipa H5N1.

- S obzirom na navedeno na području RH su već na snazi mjere sprečavanja pojave i širenja influence ptica propisane Naredbom o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN broj 127/20) koje uključuju obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama. Naredbom je propisano i obavezno držanje domaćih pataka i gusaka odvojeno od ostalih vrsta peradi s obzirom da da patke i guske najčešće ne pokazuju kliničke znakove bolesti, a često prenose virus influence ptica, stoji u priopćenju ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede podsjeća i na preporuke za osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu.

To su korištenje zaštitne obuće i odjeće, dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku u objekt, čišćenje, pranje i dezinfekcija obuće pri izlazu iz objekta; zabranjen izlazak iz objekta u istoj zaštitnoj odjeći i obući; zabrana ulaska u objekt neovlaštenim osobama; dezinfekcija objekata i opreme u skladu s tehnološkim zahtjevima, korištenjem odobrenog dezinficijensa u propisanoj koncentraciji i držanje hrane za životinje i stelje u objektima zaštićenim od divljih ptica i glodavaca.

Trenutno jedini način sprječavanja unosa virusa influence ptica u uzgoje je primjena dobre higijenske prakse, odnosno primjena visoke razine biosigurnosti, stoga ministarstvo poljoprivrede apelira na pažnju dobrog gospodarstvenika kako bi naša proizvodnja ostala zaštićena.

Najčitaniji članci