Obavijesti

News

Komentari 104

Uhićeni u najvećoj pljački ostaju u zatvoru, Filipović s upravom Ine sazvao hitan sastanak

Uhićeni u najvećoj pljački ostaju u zatvoru, Filipović s upravom Ine sazvao hitan  sastanak

Sudac istrage Županijskog suda za sve uhićene sinoć je odredio istražni zatvor. Šteta u Ini je preko milijardu kuna, a zbog svega se jutros sastaje ministar gospodarstva s upravom Ine

VIDEO

Nakon cijelog vikenda uhićenja i ispitivanja, ministar gospodarstva Davor Filipović sazvao je za ponedjeljak ujutro veliki sastanak s upravom Ine i očitovanje o cijelom slučaju. 

Sastanak bi trebao početi oko 9 sati, a očekuje se da će Filipović i prije sastanka davati izjave u Ministarstvu. Slučaj će u 11 sati komentirati u Ministarstvu financija i resorni ministar Marko Primorac uz šefa Ureda za sprječavanje pranja novca Antu Biluša i ravnatelja Porezne uprave Božidara Kutlešu.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Uhićeni umirovljenik prilikom ulaska na sud novinarima vikao: “Lešinari!” VIDEO

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane, kojem su našli 482 milijuna na računu te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. 

Svima je sudac istrage sinoć odredio istražni zatvor.

Otkrivena vjerojatno najveća pljačka u Hrvatskoj, a ministar Filipović nam uživa u vikendu
Otkrivena vjerojatno najveća pljačka u Hrvatskoj, a ministar Filipović nam uživa u vikendu

Hajdaš Dončić: Nepojmljivo je ovo

Šef saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Siniša Hajdaš Dončić, potvrdio je da će tražiti dodatna pojašnjenja ove afere u ponedjeljak. U razgovoru za NovuTV rekao je da su jer energetika i proizvodnja hrane su pitanje nacionalne sigurnosti u 21. stoljeću.

- Apsolutno mi je nepojmiljivo da Ina, koja je proglašena strateškom kompanijom može dopustiti da direktori unutar sustava maznu pare. Skoro milijardu kuna”, rekao je i istaknuo kako je Ina u prvom kvartalu imala trostruko veću dobit od istog razdoblja lani. “Skoro milijardu i pol kuna, kad zbrojite još ovu milijardu kuna, to je dvije i pol milijarde kuna. Taj novac nam je u ovom trenutku potreban u proračunu za energetske vaučere, za pomoć najsiromašnijima zbog inflacije energetske krize - rekao je predsjednik saborskog odbora.

Pokretanje videa...

[TOP 3 VIJESTI DANA] Strpali 848 milijuna kuna u džepove u velikoj pljački plina: ‘Nisam kriv, u Ini se tako radi’ VIDEO

Ističe da je "jednostavno nedopustivo da Ina kroz sustav upravljanja, bez interne kontrole, bez pažnje dobrog gospodara nadzornog odbora, da se dozvole ovakvi štetni ugovori". 

Očekuje da će revizija utvrditi isto što i USKOK, da se plin kupovao po jeftinijoj cijeni i prodavao po 20, 30 puta višoj.

- Ovo više uopće nije vijest. Ljudi su apsolutno svjesni da je taj gospodin, direktor, član HDZ-a i da je predsjednik nadzornog odbora iz HDZ-a. To je za Hrvatsku normalno - kaže. Ističe i da su Mađari, koji su suvlasnici Ine, plin uklonili iz svoje primarne djelatnosti.

- Zašto se oni tako ponašaju, ne znam. Sad je na Hrvatskoj da konačno razriješi pitanje s Mađarima iz dvije osnove – jedan je vlasnička prava, drugi je sustav upravljanja. Vidite da sad sustav upravljanja ne funkcionira. To je tragedija - kaže. 

Dodaje da bi se trebalo sastati Vijeće za nacionalnu sigurnost i trebalo o tome raspravljati i u prvim tjednima rada Sabora. Hajdaš Dončić je najavio i kako će se sutra održati sastanak u SDP-u na kojem će se razmotriti opcija da se osnuje povjerenstvo koje će ispitati sve što se događalo u Ini.

SDP je za 11 sati sazvao presicu oko Ine, na kojoj će govoriti predsjednik SDP-a Peđa Grbin i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Osim SDP-ovaca, o pljački u Ini će govoriti i Mostovci. Nikola Grmoja sinoć je na Facebooku najavio presicu za podne.

- Za Plenkovića čiji su kadrovi izveli ovu pljačku kolosalnih razmjera imam samo jednu poruku: GUKNI GOLUBE!  - napisao je Grmoja.

Uhićeni zbog malverzacija u Ini idu u istražni zatvor na 30 dana
Uhićeni zbog malverzacija u Ini idu u istražni zatvor na 30 dana

Kosor po oporbi: Oni polako i lijeno

- Ovo novo pljačkanje INA-e zahtijevalo bi izvanredne reakcije političara, makar oporbenih. Izvanredna sjednica Sabora, možda. Al’ oni polako i lijeno. Lito je još, mala - napisala je bivša premijerka.

Nobilo: Pranje novca odrađeno amaterski 

Odvjetnik Ante Nobilo komentirao je sinoć slučaj za RTL Danas. Poručio je da je nakon Agrokora ovo najveći kazneni postupak u smislu novčanog iznosa koji je otuđen. 

Poručio je kako je operacija bila vrlo sofisticirana te da se vidjelo da netko poznaje kretanja na tržištu. 

- To je odrađeno profesionalno. Pranje novca je odrađeno amaterski. Ne možete nekoga tko ima redovnu penziju u Hrvatskoj odjednom zatrpati s toliko novca. Mora doći kontrola. Pravo je čudo, ako je to trajalo dvije godine što ranije nije došla nikakva kontrola. To pokazuje slabost sustava - rekao je. 

Nobilo smatra kako su zakazali i kontrolni organi u Ini koji moraju imati reviziju, kao i da su nadzorni odbor i ostali organi i financijske institucije morale primijetiti takav pojačan tijek novca. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao