News

Komentari 1

Uhićenja zbog ratnih zločina i ubojstava više od 100 Bošnjaka

Uhićenja zbog ratnih zločina i ubojstava više od 100 Bošnjaka

Pripadnici paravojnih postrojbi bosanskih Srba su u kampanji masovnih etničkih progona u razdoblju tijekom ljeta 1992. ubili više od 300 osoba bošnjačke nacionalnosti te 12 Hrvata

Osmoricu bivših pripadnika vojske bosanskih Srba uhitila je u četvrtak policija u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su tijekom rata ubili najmanje stotinu Bošnjaka s područja istočne Hercegovine, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH koje vodi istragu.

Svi uhićeni, među kojima su neki tijekom rata bili na zapovjednim pozicijama u vojsci, terete se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužiteljstvo BiH ih sumnjiči da su izravno sudjelovali u ubojstvu bošnjačkih civila s područja Nevesinja. Među žrtvama su bili deseci žena kao i veći broj djece. Najmlađe ubijeno dijete imalo je samo 15 dana, a najstarije dvije godine.

Ubijeni su gotovo svi pripadnici obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević i Čopelj.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci 49 ubijenih, dok se za tijelima još 47 žrtava i dalje traga.

Pripadnici paravojnih postrojbi bosanskih Srba su u kampanji masovnih etničkih progona u razdoblju tijekom ljeta 1992. ubili više od 300 osoba bošnjačke nacionalnosti te 12 Hrvata.

Ubijeno je najmanje 26 djece.

Tijela ubijenih žrtava ubojice su uglavnom pobacale u kraške jame.

Zbog počinjenih ratnih zločina na Sudu BiH je na 17 godina zatvora osuđen ratni zapovjednik policije u Nevesinju Krsto Savić.

 

 

Najčitaniji članci