Obavijesti

News

Komentari 34

Uhitili su ih 1077: Hrvatska je okružena opasnim teroristima

Uhitili su ih 1077: Hrvatska je okružena opasnim teroristima
1

U 2015. planirali su 211 napada, objavio je Europol koji nema podatke o teroristima u BiH. Europski teroristi su uglavnom domaći stanovnici. Radikaliziraju se velikom brzinom

VIDEO

Europski teroristi su uglavnom domaći stanovnici. Radikaliziraju se velikom brzinom, meta su im civili, a u 2015. godini planirali su 211 napada.

Dio je to velikog izvješća europske policije Europola o terorizmu u Europi prošle godine. Na 60 stranica dokumenata koje su objavili jučer na svojim stranicama rekli su kako su u svojim akcijama uhitili 1077 ekstremista. Najviše njih, 377, presreli su u Francuskoj, gdje su ubili i najviše ljudi, njih 148. Ondje je ranjeno još 350 ljudi, a najznačajniji napad bio je u studenom prošle godine u Parizu. Ono na što posebno upozoravaju je porast korištenja društvenih mreža kao sredstva upoznavanja terorista, ali i načina prikupljanja novca za nove akcije. U takvim pokušajima željeli su kupiti neka skladišta u koja bi odlagali oružje i eksploziv za buduće akcije u EU.

- Europa je i meta i baza terorizma. Domaći teroristi koji napadaju zemlju u kojoj su odrastali. Razlozi su brojni, od toga što nemaju posao ili im vjeru pojašnjavaju na devijantan način. Njih oko 5000 otišlo je ratovati u Siriju i Irak - rekao je Tonći Prodan, stručnjak za terorizam u Europi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatsku je 2015. potresla otmica i ubojstvo Tomislava Salopeka. Njegov automobil presreli su islamisti nedaleko od egipatskog Kaira i na kraju ubili. Također, u Hrvatskoj prošle godine nije uhićen ni jedan terorist iako je nekoliko njih prošlo s izbjeglicama prema Europi. No Europol nema podatke o ekstremizmu u susjedstvu - Srbiji, BiH i Crnoj Gori, ali ni u Makedoniji i Albaniji. Kako navodi SOA u svojem javnom izvješću, upravo iz tih zemalja dolazi najviše ekstremista koji bi mogli biti problem za Hrvatsku.

- Terorizam u BiH je velika opasnost i prijeti da će se preliti na susjedne zemlje. Zasad naše službe to brane. Meta bismo mogli postati jer smo u EU i NATO-u - kaže Prodan.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a