Obavijesti

News

Komentari 137

SAD protiv putovanja u 100 država, među njima i Hrvatska

SAD protiv putovanja u 100 država, među njima i Hrvatska

State Department navodi da se odluka temelji na postojećim ocjenama epidemiološke situacije u tim zemljama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.32

SAD protiv putovanja u 100 država, među njima i Hrvatska

 Američki State Department dodao je ovaj tjedan stotinjak zemalja na popis država za koje ne preporuča da se u njih putuje, uključujući Hrvatsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanadu, Francusku, Meksiko i Njemačku, zbog "jako velike stope covida-19". 

State Department je u ponedjeljak kazao da će povećati broj država tog najvišeg četvrtog stupnja upozorenja na oko 80 posto država u svijetu. Na njemu su do utorka bile 34 zemlje od oko 200. Sada ih je oko 130.

State Department navodi da se odluka temelji na postojećim ocjenama epidemiološke situacije u tim zemljama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Među državama na koje se odluka odnosi nalaze se Finska, Egipat, Belgija, Turska, Italija, Švedska, Švicarska i Španjolska.

Neke poput Kine i Japana ostale su na trećoj razini upozorenja i za njih se građanima preporuča da ponovno razmisle trebaju li onamo putovati.

Većini Amerikanaca već je onemogućeno putovanje u veći dio Europe zbog pandemije covida-19.

Washington je zabranio ulazak u zemlju gotovo svim neameričkim državljanima koji su nedavno bili u većini europskih zemalja, Kini, Brazilu, Iranu i Južnoafričkoj Republici. 

U utorak je na još 30 dana produljena zabrana putovanja u Kanadu i Meksiko koja nisu nužna.

19.28

EU izvezla 37 milijuna doza cjepiva više nego što su ih primile članice bloka

Europska unija izvezla je oko 37 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 više nego što ih je podijelila među 27 zemalja članica, otkrila su dva izvora za Reuters pozivajući se na podatke iz bloka. 

EU je izabrala zajednički pristup nabave cjepiva bloku, a prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) distribuirano je gotovo 133 milijuna doza cjepiva među članicama EU-a.

Usporedno, EU je izvezla 136 milijuna doza od 30. siječnja u 43 zemlje. Japan je najveći primatelj s 52,3 milijuna doza, a slijedi ga bivša članica EU-a, Velika Britanija sa 16,2 milijuna doza, otkrili su izvori nakon što je Europska komisija predstavila te brojke europskim ministrima u utorak. U prosincu i siječnju izvezeno je još oko 34 milijuna dodatnih doza, pokazuju okvirni podaci EU-a za te mjesece, čime je ukupan broj izvezenih doza iz Unije oko 37 milijuna veći nego što je podijeljeno među zemljama članicama. 

Što se tiče najpodrobnijih podataka dostupnih od 30. siječnja kada je EU uspostavila mehanizam za nadzor protoka cjepiva - Kanada, Meksiko, Saudijska Arabija, Švicarska, Turska, Singapur, Kolumbija i Hong Kong su uz Japan i Britaniju 10 vodećih primatelja izvoza EU-a. 

Vlade EU-a pod pritiskom su da ubrzaju programe cijepljenja, koji zaostaju za kampanjama Britanije i Sjedinjenih Država zbog kašnjenja pošiljki i sigurnosnih razloga, kako bi stavili pod kontrolu treći val zaraza u bloku s 450 milijuna stanovnika. 

Britanija i EU međusobno su se optuživale za "nacionalistički pristup cjepivu" kada je blok predstavio sustav praćenja izvoza kako bi utvrdio zašto ne pristižu ugovorene pošiljke cjepiva, osobito od britansko-švedske tvrtke AstraZenece. 

Velika Britanija nije isporučila doze cjepiva EU-u. 

Rascjepkano uvođenje cjepiva u EU natjeralo je ekonomiste da smanje svoja očekivanja o ekonomskom oporavku u eurozoni u ovom tromjesečju.

Blok je ranije ovog tjedna najavio da će isporučiti više od pola milijuna doza cjepiva protiv covida-19 Zapadnom Balkanu do kolovoza kako bi pomogao siromašnijim susjedima i suprotstavio se kineskom i ruskom utjecaju u toj regiji.

18.48

U Ličko-senjskoj županiji 34 nova slučaja zaraze koronavirusom

U Ličko-senjskoj županiji je od 121 testirane osobe unatrag jednog dana novi koronavirus potvrđen kod 34 osobe, a 21 je osoba izliječena, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Od novooboljelih 14 je iz Gospića, sedam iz Otočca, po tri slučaja imaju Novalja i Korenica, po dva Senj i Perušić i po jedan Brinje, Udbina i Vrhovina. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba, te je sada u samoizolaciji 420 ljudi.

Sada je 164 bolesnih, od kojih je na liječenju na Covid odjelu bolnice u Gospiću 38 pacijenata.

Od početka pandemije u Ličko-senjskoj županiji oboljelo je 4177 ljudi, od kojih je 133 umrlih i 3880 izliječenih.  

18.27

U Karlovačkoj županiji 127 novooboljelih i troje umrlih od covida-19

U Karlovačkoj županiji je 127 novih slučajeva zaraze, te su od covida-19 umrle tri osobe u dobi od 65, 67 i 79 godina, priopćio je u srijedu Stožer Civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju na Covid odjelima je 147 osoba, od kojih 66 u Karlovcu, 44 u Dugoj Resi i 37 u Ogulinu.

Na respiratoru je deset pacijenata.

Prema izvješću karlovačke Policijske uprave u samoizolaciji je 601 osoba.

Od početka pandemije u toj je županiji od novim koronavirusom zaraženo 12708 osoba, a umrlo njih 419.

18.26

Srbija: kolektivni imunitet tek s više od četiri milijuna cijepljenih

Srbija bi mogla dosegnuti razinu kolektivnog imuniteta ako u sljedećih par mjeseci uspije cijepiti više od četiri milijuna stanovnika, kažu stručnjaci, dok se kampanja imunizacije približava tri milijuna primijenjenih doza, a dnevna statistika ne pokazuje osjetnije poboljšanje epidemiološke situacije.

- Onog trenutka kada prijeđemo više od četiri milijuna cijepljenih, mi dnevno nećemo imati više od 100 novih slučajeva i bit će dovoljna jedna dobro opremljena covid bolnica, a cijeli zdravstveni i društveni sustav mogli bi se vratiti u normalu - rekao je u srijedu za Radio-televiziju Srbije virusolog i mikrobiolog dr. Milanko Šekler.

Srbija se, prema posljednjim podacima, bliži tromilijuntoj datoj dozi, dok je Beograd na korak do milijunte doze, što je oko 40 posto cijepljenih punoljetnih stanovnika srbijanske prijestolnice.

Istodobno, epidemiološki presjeci ne svjedoče o znatnijoj promjeni trenda u padu broja umrlih, novozaraženih, niti osjetnije olakšanje za bolničke covid odjele na dnevnoj razini.

Između utorka i srijede koranavirus odnio je još 37 života, a od 15.047 testiranih uzoraka registrirana su 2864 nova slučaja zaraze, dok je bolničkom liječenju 6388 pacijenata, od kojih 228 trebaju respiratore.

S 3.726.602 testiranih uzoraka među kojima je registriran ukupno 670.801 slučaj zaraze i 6905 umrlih, Srbija ima stopu smrtnosti od 0,91 posto i po broju umrlih na milijun stanovnika nalazi se na 59. mjestu svjetske korona liste koju vodi specijalizirani portal worldometers.info na temelju podataka nacionalnih zdravstvenih sustava.

Komentari 137