Obavijesti

News

Komentari 3

Ukidaju roze i žute bilježnice, manje papirologije za učitelje

Ukidaju roze i žute bilježnice, manje papirologije za učitelje

U izmjene ide pet Pravilnika, a ministarstvo znanosti i obrazovanja predlaže i da se vremenik s rasporedom testova radi na mjesečnoj, a ne, kao dosad, godišnjoj razini

VIDEO

Uz pomoć digitalizacije, na jednome mjestu vidjet će se svi podaci i neće biti nepotrebnog opterećenja učitelja ili prepisivanja u roze i žute bilježnice, poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Ministarstvo je krenulo u administrativno rasterećivanje nastavnika pa su tako u e-savjetovanju dva Pravilnika, a do jeseni će ići još tri. Mijenjat će se i vremenik testova, koji će se prema prijedlogu ministarstva raditi na mjesečnoj, a ne više kao dosad, godišnjoj razini. Dovoljan će biti dogovor učitelja i učenika, čime se stavlja naglasak na autonomiju učitelja, kaže ministrica.

- Administrativno rasterećenje jako je važno i dio je cjelokupnih reformskih procesa koji su u tijeku. Moramo učitelje koji snose najveći teret reforme rasteretiti nepotrebne papirologije te fokus s papirologije prebaciti na učenike i zato idemo s paketom promjene pet pravilnika - navodi Divjak, a iz ministarstva pojašnjavaju:

"Kao dio administrativnog rasterećenja, u e-Savjetovanju trenutačno su Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama te Pravilnik o zajedničkome upisniku školskih ustanova u elektroničnome obliku - e-Matici. Umjesto dvostrukog vođenja evidencije i u papirnatim knjigama i e-Dnevniku ukida se obveza posebnog evidentiranja jer svi podaci postaju dostupni u e-Dnevniku, nema više rozih i žutih bilježnica u koje se piše rukom, a nepotrebna postaje evidencija podataka koji su već dostupni na drugome mjestu ili u drugome obliku.

Kao dio cjelokupnog administrativnog rasterećenja, do jeseni je u planu promjena Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi, a ovaj tjedan stupa na snagu i izmijenjeni Pravilnik o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.