Obavijesti

News

Komentari 25

Ukinite nam državnu maturu i naučite nas poduzetništvu...

Ukinite nam državnu maturu i naučite nas poduzetništvu...
1

Udruga srednjoškolaca traži da vlast uvaži njihove prijedloge o obrazovanju. Predlažu i nove predmete, poput građanskog odgoja, zdravstvenog odgoja...

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Udruga srednjoškolaca Hrvatske smatra kako ni poslije ovih izbora političari neće riješiti postojeće probleme u obrazovanju - od zastarjele srednjoškolske nastave, preko skupih đačkih udžbenika pa sve do polaganja državne mature za koju Udruga srednjoškolaca Hrvatske tvrdi da nema svrhu.

- Tko god je na vlasti, neće se baš pretrgnuti riješiti probleme, i to iz jednostavnog razloga jer nemamo pravo glasa pa političari od nas zato i nemaju previše koristi. Smatramo kako bi i Hrvatska, prateći primjer dobre prakse Njemačke, trebala uvesti pravo glasa 16-godišnjacima. Tada bi političari puno ozbiljnije shvatili upite nas srednjoškolaca - objašnjavaju iz Udruge srednjoškolaca Hrvatske.

Zato su odlučili nastaviti kampanju “Glasaj sad 16+”. Drugi razlog je što su strankama uoči izbora poslali upitnik s pitanjima kako će riješiti probleme u obrazovanju. Stranke su upozorili i na problem toplih obroka za koji su zakinuti dok ih osnovnoškolci imaju. Samo su im tri stranke odgovorile.

- Nezadovoljni smo brojem pristiglih odgovora. U tijeku predizborne kampanje političari se okružuju mladima i u fokus nastupa stavljaju mlade. Nažalost, kad se jedina nacionalna udruga srednjoškolaca obraća s konkretnim pitanjima i mjerama koje bi stranke poduzele, tada nema odgovora – zaključuje Elvis Mehičić iz Udruge.

Podupiru rad na reformi sustava obrazovanja, tj. kurikularnu reformu, no boje se kako će i ona donijeti nove troškove za učenike.

- Naglašavamo problem udžbenika koji su vrlo skupi, a svake četiri godine moraju se kupiti novi, bez obzira na isti nastavni plan i program (još od 1990-ih) - rekli su nam učenici.

Od političkih stranaka pokušali su doznati kako planiraju poticati vrhunske učenike na državnim i međunarodnim natjecanjima koji postižu zapažene rezultate. Smatraju kako bi se trebalo na neki način vrednovati i učenike koji imaju veliki doprinos u volontiranju u određenim udrugama. Zalažu se i za veću upotrebu tehnologije kako bi i Hrvatska konačno imala modernu, suvremenu školsku nastavu.

Učenici predlažu i nove predmete, poput građanskog odgoja, zdravstvenog odgoja, medijskog odgoj i poduzetništva, a traže i rješenja za konkretne probleme koje muče srednjoškolce u pojedinim županijama.

- Primjerice, srednjoškolci u Vukovarsko-srijemskoj županiji nemaju učenički servis te se ne mogu zaposliti preko ljeta. Tako sav teret financiranja udžbenika, prijevoza, prehrane i odjeće pada na njihove roditelje - navode u Udruzi i tvrde kako je to lako rješivi administrativni problem.

Nadalje, smatraju kako je državna matura na neki način potpuno nepotrebna jer na većini fakulteta rezultati s tog testiranja nisu dovoljni za upis na željeni fakultet.

- Brojni fakulteti i dalje imaju prijamne ispite koji su vrlo skupi, od 150 pa do 350 kuna. Posebice taj teret pada na leđa učenika iz drugih dijelova Hrvatske koji zbog prijamnih testova imaju dodatne troškove. U to ulazi i prijevoz do Zagreba, hrana te smještaj - upozoravaju srednjoškolci.

Ništa manje ozbiljna situacija nije ni s prijevozom. Pojedini prijevoznici, kad su doznali da će država subvencionirati prijevoz 75 posto, značajno su podignuli cijene mjesečnih karata pa cijena na kraju njima nije jeftinija koliko bi trebala biti.

- Veliki problem vidimo i u slaboj zastupljenosti učenika u obrazovnom sustavu. Vijeća učenika su u većini škola mrtvo slovo na papiru te predlažemo da učenici srednjih škola u školskom odboru imaju svojeg predstavnika s pravom glasa. Tada bi se slušao i učenički glas – kažu iz Udruge.

Udruga srednjoškolaca Hrvatske također želi da se poveća participacija učenika, odnosno njihovih predstavnika u donošenju odluka koje se tiču direktno njih, a posebno kad je u pitanju nova obrazovana reforma. Udruga je osnovana 2011. godine i bavi se promicanjem prava učenika, suradnjom s profesorima i ravnateljima srednjih škola, pomaže učenicima osnovnih škola pri upisu u srednje škole, promovira toleranciju, kulturu, različitost i nenasilje.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao