Obavijesti

News

Komentari 0

Uklonjen spomenik braniteljima Dubrovnika: 'Nisu me ni zvali'

Uklonjen spomenik braniteljima Dubrovnika: 'Nisu me ni zvali'
1

Iz Grada Dubrovnika istaknuli su kako je loše stanje utvrđeno vizualnim pregledom spomenika, a kako bi se izbjegla moguća nesreća, odlučeno je da se spomenik demontira, a zatim sanira

VIDEO

Zbog lošeg stanja konstruktivnih elemenata i opasnosti za prolaznike, dubrovačka gradska uprava uklonila je spomenik braniteljima "Kocka mora", rad arhitekta Igora Franića, koji ističe da ga gradske vlasti nisu kontaktirale još od 2015., kad se prvi put pokrenuo postupak za uklanjanje tog spomenika. 

Od 2007. godine, kad je postavljen na Pilama, na ulazu u povijesnu jezgru grada, spomenik koji je uklonjen prošlog tjedna, bio je predmet prijepora dijela javnosti.

Iz Grada Dubrovnika istaknuli su kako je loše stanje utvrđeno vizualnim pregledom spomenika, a kako bi se izbjegla moguća nesreća, odlučeno je da se spomenik demontira, a zatim sanira.

- I prostor ispred spomenika također je u lošem stanju te će i on biti saniran, popločan kamenim pločama - stoji u priopćenju Grada Dubrovnika, koji je tvrtki "Quelin", koja je sudjelovala i u njegovu postavljanju, demontažu spomenika platio 106.250 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

„Kocka mora“, podignuta 5. kolovoza 2007. na ulazu u povijesnu jezgru Dubrovnika, ostakljena je konstrukcija s multimedijskim zaslonom na kojem su se prikazivale videosnimke bljeskanja mora, fotografije dubrovačkog fotografa Pave Urbana, koji je poginuo 6. prosinca 1991., te stihovi „Himne slobodi“ i imena poginulih branitelja.

Postavljanje spomenika trebala je biti tek prva faza projekta uređenja platoa Pila, u kojem su druga i treća faza uključivale prometna rješenja putničkog terminala i regulacije prometa, ali nikad nisu provedene.

Urbanističko-arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja platoa Pila raspisala je gradska uprava 2003. u suradnji s Društvom arhitekata Dubrovnika.

Rad Igora Franića pobijedio na natječaju, a prema obrazloženju ocjenjivačkog suda, kojem je na čelu bila tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica, "u cijelosti je zadovoljio zahtjeve Programa natječaja i ponudio kreativno rješenje platoa Pila".

- Prijedlog spomenika je vrlo moderan i simbolično parafrazira povijesni kontekst - stajalo je među ostalim u obrazloženju.

U dubrovačkoj javnosti spomenik je izazvao proturječne reakcije. Godinama su se vodile rasprave o njegovu izgledu, lokaciji i troškovima njegova održavanja, a sve češće se mogla čuti ideja o njegovu uklanjanju ili premještanju na neku drugu lokaciju.

Spominjalo se i kako spomenik izgledom odudara od povijesne cjeline gradskih zidina, negativne komentare izazvala je cijena njegova postavljanja od 10,86 milijuna kuna te skupo održavanje, koje je znalo biti veće od pola milijuna kuna na godinu.

Spomenik palim windowsima

Zbog čestih kvarova u sustavu, prozvan je i 'spomenikom palim windowsima'. Posebno su nezadovoljstvo iskazivale braniteljske udruge, premda su svojedobno njihovi predstavnici dali suglasnost na odabir spomenika, uz zahtjev da mu se doda grb i križ.

U listopadu 2015. dubrovačko Gradsko vijeće donijelo je, po zahtjevu braniteljskih udruga, odluku o pokretanju postupka uklanjanja spomenika, ali je uskoro 'isplivao' podatak zbog čega je on godinama prkosio kritikama. Naime, ne može se ukloniti bez suglasnosti autora jer je riječ o autorskom djelu, a na natječaju je bio uvjetovan i lokacijom. Ipak, odluka o uklanjanju spomenika je ostala pa je prekinuto njegovo održavanje.

Premda su gradske vlasti stalno najavljivale pregovore s autorom, radi čega je Gradsko vijeće osnovalo i povjerenstvo, zagrebački arhitekt Franić za Hinu ističe da gradske vlasti od postavljanja spomenika s njim nisu kontaktirale.

- Godine 2003. dobio sam prvu nagradu na arhitektonsko-urbanističkom natječaju za uređenje platoa Pila u Dubrovniku. Spomenik predstavlja samo jedan od integralnih elemenata u tom projektu. Iako je na tadašnje zahtijevanje i molbu mnogih postavljen prvi, spomenik je jedino ispravno i moguće sagledavati i valorizirati unutar ukupnog rješenja platoa novih Pila, s kojim čini nedjeljivu cjelinu - objasnio je Franić i podsjetio kako su nakon predstavljanja projekta svi bili upoznati s njegovim izgledom i načinom funkcioniranja.

- Tada su branitelji postavili samo dva zahtjeva, da se dodaju fiksni križ i grb, što je bio moj kompromis. Smatram ispravnim saslušati sve želje i mišljenja. Sve dalje, ako se ovakav neprimjeren dijalog s gradom koji ima kulturne ambicije nastavi, moguće je riješiti i u okviru Zakona o autorskim pravima te potpisanog ugovora - rekao je za Hinu Franić.

Istaknuo je kako je zbog višegodišnjeg nemara i neodržavanja spomenika nastala velika šteta na javnoj imovini te je potvrdio kako će svakako reagirati na njegovo uklanjanje.

Iz dubrovačke gradske uprave kažu da „ne vide razlog za tužbu".

Naime, Grad nije mogao dopustiti bilo kakvu ugrozu pješaka. Sam spomenik smo sačuvali i s pažnjom ga demontirali, ni jednim jedinim postupkom nismo željeli uništiti autorski rad. Razgovarat ćemo s autorom spomenika o njegovoj budućnosti i načinu korištenja, ističu iz gradske uprave i dodaju da je tehnologija kojom se spomenik koristi već je zastarjela, a budući da nije održavan godinama, treba sagledati sve elemente kako bi se donijela najbolja moguća odluka, naravno, u suradnji s autorom.

Također ističu da razgovaraju s braniteljskim udrugama i žele postići dogovor o novome, trajnom spomeniku braniteljima, koji će odavati poštovanje svima onima koji su dali život za Grad ili su to svojim sudjelovanjem u Domovinskom ratu bili spremni učiniti.

- Pozicija trajnog spomenika branitelja će ostati na Pilama i o tome postoji konsenzus svih braniteljskih udruga. Isto tako, nakon sanacije sadašnjeg spomenika, o njegovoj  budućoj mikrolokaciji gradska će uprava odlučiti u dogovoru s braniteljskim udrugama - poručili su iz Grada Dubrovnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović