Obavijesti

News

Komentari 112

Ukrajina: Rusija je u ratu ostala bez gotovo 200.000 vojnika; Prigožin govorio o Bahmutu...

Ukrajina: Rusija je u ratu ostala bez gotovo 200.000 vojnika; Prigožin govorio o Bahmutu...

Žestoki sukobi vodili su se u petak u istočnoj Ukrajini, a "najžešće borbe" bjesne oko Bahmuta i Marjinke, izvijestio je ukrajinski glavni stožer u svom dnevnom izvješću o situaciji

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21:50

Jurišamo još par dana...

Osnivač plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin objavio je da njegove jedinice nastavljaju juriš na Bahmut, javlja Mk.ru.

Ali, juriš nije vječan...

Prigožin je također podsjetio da će Wagner nastaviti 'jurišati' na grad do ponoći 10. svibnja 2023. godine. Nezadovoljan je (ne)isporukom oružja i najavljeni kraj napada je njegov protest...
 

18:10

Rusija tvrdi da je oborila ukrajinski balistički projektil iznad Krima: 'Nema žrtava...'

Kako javlja ruska državna novinska agencija TASS, ovo je tek drugi put da su vlasti prijavile upotrebu ukrajinskih balističkih projektila Grom nad Krimom. Prvo izvješće je iz prošlog mjeseca...

OVDJE VIŠE O TEMI

17:45

Rusi: Oslobođena tri pilota

Tri ruska pilota vratila su se iz ukrajinskog zarobljeništva, navodi Telegram kanal Ministarstva obrane, javlja ruska RIA.

"Kao rezultat složenog pregovaračkog procesa, tri člana ruskog vojnog osoblja, piloti ruske vojske, koji su bili u zatočeništvu, vraćeni su s teritorija pod kontrolom kijevskog režima", priopćilo je rusko ministarstvo.

Nisu naveli više podataka o ovoj, da se zaključiti, novoj razmjeni zarobljenika...

16:28

Sastanak uoči krunidbe

Ukrajinski premijer zahvalio je britanskom kralju Charlesu za njegovu solidarnost nakon što su se sastali u petak na prijemu večer uoči krunidbe.

Charles je ponudio Ukrajini ''nepokolebljivu podršku'' kada se sastao s prvom damom Ukrajine Olenom Zelenskij i premijerom Denisom Šmihalom.

Šmihal je na Twitteru napisao: ''Posebna je čast prisustvovati prijemu Njegovog Veličanstva kralja Charlesa III. uoči krunidbe. Njegovo Veličanstvo nas je uvjerilo da će (ukrajinski) narod imati nepokolebljivu podršku do konačne pobjede. Zahvalan sam za solidarnost.''

16:23

U Berlinu se na Dan pobjede smiju isticati ukrajinske zastave

Upravni sud u Berlinu poništio je u subotu odluku policije po kojoj se na proslavama Dana pobjede u blizini triju spomenika palim sovjetskim borcima u Berlinu ne smiju isticati ukrajinske zastave.

"Upravni sud dijeli naše mišljenje da je zabrana ukrajinskih zastava pravno neutemeljena", priopćila je ukrajinska udruga Vitsche koje je uložila žalbu na zabranu.

Udruga je poručila kako smatra da priznanje ukrajinskim žrtvama u procesu pobjede nad nacionalsocijalizmom ne predstavlja opasnost po javni red i mir.

Policija je, kao i prošle godine, zabranila isticanje ukrajinskih i ruskih zastava na proslavama obilježavanja Dana pobjede kada se oko tri velika spomenika palim sovjetskim vojnicima u Berlinu održavaju manifestacije.

"S obzirom na ruski napad na Ukrajinu postoji opasnost sukoba na Dan pobjede", stoji u obrazloženju zabrane. Zabranom isticanja zastava bi, kako se nadalje navodi, bilo omogućeno "časno i dostojanstveno iskazivanje sjećanja na poginule sovjetske vojnike".

Policija je također zabranila isticanje simbola ili intoniranje glazbe koje bi na bilo koji način opravdavalo ili glorificiralo ruski napad na Ukrajinu.

S obzirom na to da nitko nije uložio žalbu protiv zabrane isticanja ruskih zastava, ova zabrana ostaje na snazi.

Policija u Berlinu je i prošle godine zabranila isticanje ukrajinskih i ruskih zastava pribojavajući se nereda, što je izazvalo žestoke reakcije ukrajinske strane, posebice tadašnjeg ukrajinskog veleposlanika u Berlinu Andrija Melnika.

Prijašnjih godina su se oko tri glavna spomenika palim sovjetskim borcima u Treptowu, Tiergartenu i Pankowu okupljali građani kako bi odali počast palim borcima. Među okupljenima je bilo mnogo građana Berlina porijeklom iz neke od sovjetskih republika.

Prema statističkim podacima, u Njemačkoj živi oko četiri milijuna građana "s ruskom jezičnom pozadinom" od čega oko 100.000 u Berlinu.

Komentari 112