Obavijesti

News

Komentari 181

U Ukrajini otkrivene 34 komore za mučenje i zatvor. Kijevska regija prekida opskrbu strujom

U Ukrajini otkrivene 34 komore za mučenje i zatvor. Kijevska regija prekida opskrbu strujom

Ušli smo u 252. dan ruske invazije na Ukrajinu, koja je trebala trajati, govorili su iz Moskve, tri dana, maksimalno par tjedana... Dok se obje strane pripremaju za zimu glavna točka ratovanja sad je Herson...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.10

Ukrajina: Prestanite nam nuditi kapitulaciju pod krinkom diplomacije

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, na Twitteru se osvrnuo na pozive na diplomatsko rješenje sukoba s Rusijom.

- Kad netko govori o 'diplomatskoj nagodbi', on zapravo predlaže da Ukrajina pristane na ultimatum Rusije: 'Predajte teritorije i priznajte poraz' - napisao je Podoljak.

- Ukrajinski narod neće nikad pristati na to. I stoga vas molim: Prestanite nam nuditi kapitulaciju pod krinkom 'diplomacije' - zaključio je Podoljak.

22.35

Drastičan pad putnika u ruskom avioprijevozu

Broj putnika koji su letjeli ruskim aviokompanijama je pao 20% u rujnu u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavila je danas ruski državni zavod za statistiku Rosstat.

Najnoviji podaciji pokazuju značajn utjecaj zapadnih sankcija na rusku avioindustriju. U rujnu su ruske aviokompanije prevezle 9.87 milijuna putnika, što je 20% manje nego u rujnu prošle godine.

Broj putnika u prvih devet mjeseci ove godine također bilježi značajan pad - 72.6 putnika odnosno 13.1% manje nego u istom periodu prošle godine.

Ranije ove godine zapadne zemlje su zbog ruske invazije na Ukrajinu zabranile su ruskim aviokompanijama da koriste njihov zračni prostor i tako im odsjekle pristup unosnim rutama prema Europi i SAD-u.

Proizvođači aviona Airbus i Boeing prestali su prodavati avione, dijelove i opremu ruskim aviokompanijama, što je prisililo neke od njih da koriste dijelove postojećih aviona kako bi se domogli dijelova za popravak i održavanje svojih flota.

22.03

Španjolska će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini

Ukrajina će od Španjolske dobiti novi paket vojne pomoći, uključujući sustave protuzračne obrane, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

U izjavi na Twitteru, Kuleba je rekao da je uvjeravao španjolskog ministra vanjskih poslova Josa Manuela Albaresa da će se Ukrajina "uvijek sjećati da je Španjolska bila uz nas u najtežim vremenima" nakon novog paketa pomoći.

Došlo je nakon što je SAD rekao da će dati 275 milijuna dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, uključujući oružje, streljivo i opremu.

Prošlog tjedna, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je: "Također radimo na tome da Ukrajini osiguramo sposobnosti protuzračne obrane koje su joj potrebne s dva početna NASAMS-a koje su osigurale SAD spremne za isporuku Ukrajini sljedećeg mjeseca i radimo sa saveznicima i partnerima na tome omogućiti isporuku vlastitih sustava protuzračne obrane Ukrajini."
 

20.25

Arapski lideri odbili zauzeti strane u ratu u Ukrajini

Arapski čelnici u srijedu su se klonili zauzimanja strana u ratu koji Rusija vodi u Ukrajini i pozvali su na političko rješenje sukoba koji je uzeo ekonomski danak u nekoliko njihovih zemalja.

Zaključujući samit Arapske lige u Alžiru, prvi u više od tri godine zbog pandemije covida-19, čelnici su pozvali na političko rješenje sukoba.

Izrazili su "predanost načelima nesvrstanosti i zajedničkom arapskom stajalištu o ratu u Ukrajini temeljenom na odbijanju uporabe sile", stoji u završnoj izjavi koju je prenijela alžirska državna novinska agencija APS.

20.12

Prva dama Ukrajine: Zemlja će biti u nevolji ako podrška nestane

24sata

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska izjavila je danas da će njena zemlja biti u problemu ako svjetska solidarnost počne blijedjeti dok je pozvala zapadne sile da pojačaju sankcije protiv Kremlja. 

Od početka invazije, supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog iskoristila je svoju ulogu da pomogne u održavanju diplomatskih odnosa sa svjetskim čelnicima i podigne svijest o ljudskoj cijeni rata.

U intervjuu za Reuters na Lisabonskom web summitu danas je rekla: "Ne želim vjerovati da potpora (Ukrajini) blijedi. Vjerujem da se neće smanjiti.

- Vjerujem da će zdrav razum, empatija, ljudske emocije i odnosi pobijediti. Ako je to pogrešno, u nevolji smo - kazala je.

Dalje je rekla da ne postoje udžbenici "koji vas mogu naučiti kako biti supruga predsjednika", pogotovo tijekom rata.

- Ne mogu reći da sam željela biti u središtu pozornosti, ali svaki glas u ovom informacijskom ratu je važan. Ako me se čuje, iskoristit ću ovu priliku - nastavila je.

Upitana što je potrebno da se Rusija zaustavi, Zelenska je rekla da se sankcije "ne mogu zaustaviti i da se samo moraju ojačati".

- Željeli bismo da zapadne zemlje nastave tim putem - dodala je.

- Što se veći financijski pritisak i sankcije stavljaju na agresora, to će imati manje mogućnosti za vođenje rata protiv Ukrajine. Nadamo se da će to uspjeti - zaključila je.

Komentari 181