Obavijesti

News

Komentari 239

Rusija: Ukrajina je granatirala regiju Belgorod. Ukrajinski stručnjaci stigli su u Poljsku

Rusija: Ukrajina je granatirala regiju Belgorod. Ukrajinski stručnjaci stigli  su u Poljsku

Sjedinjene Američke Države spremno će podržati Ukrajinu u ratu koliko god će to biti potrebno. Zelenski tvrdi kako raketa koja je pala u Poljskoj nije bila ukrajinska

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.35

Poljski dužnosnici: Ukrajina bi mogla dobiti pristup mjestu eksplozije

Ukrajina bi mogla dobiti zatraženi pristup lokaciji u pograničnom području na jugoistoku Poljske, gdje je u utorak pala raketa, pri čemu su dvije osobe poginule, rekli su u utorak poljski dužnosnici.

Varšava i zapadni saveznici kažu da dokazi s mjesta događaja upućuju na to da je eksploziju izazvala ukrajinska protuzračna raketa koja je zalutala progoneći ruski projektil. Kijev to poriče i tvrdi da ima dokaze o "ruskom tragu" u eksploziji.

Poljski predsjednik Andrzej Duda je u srijedu rekao da bi uključivanje ukrajinskih službenika u istragu iziskivalo pristanak obiju zemalja, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država, koje trenutno vode istražni postupak.

22.12

Ukrajinski stručnjaci već su u Poljskoj, a Kijev očekuje brz pristup lokaciji raketa

Ukrajina je večeras priopćila da su njezini stručnjaci "već u Poljskoj" nakon što je u utorak projektil pogodio selo na istoku zemlje, u kojem su poginule dvije osobe, a četiri ranjene.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dymtro Kuleba razgovarao je danas sa svojim poljskim kolegom Zbigniewom Rauom i dogovorili su se "konstruktivno i otvoreno surađivati" po tom pitanju.

Kuleba je rekao: "Naši su stručnjaci već u Poljskoj. Očekujemo da će brzo dobiti pristup stranici u suradnji s poljskim policijom."

Ukrajina je jučer inzistirala da pogodak nisu uzrokovale ukrajinske rakete protuzračne obrane, što je bilo "vjerojatno" objašnjenje koje su dali Poljska i NATO.

21.25

Organizacija UN-a za nuklearni nadzor poziva Rusiju da prestane sa svim akcijama u ukrajinskim objektima

Međunarodna agencija za atomsku energiju donijela je večeras treću rezoluciju pozivajući Rusiju da "odmah prekine sve akcije" u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima.

Rečeno je da su 24 zemlje glasale za rezoluciju, dvije su bile protiv, sedam je bilo suzdržano, a dvije zemlje nisu sudjelovale u glasovanju.

Otkako je u veljači izbio rat s Rusijom, porastao je strah od ukrajinskih nuklearnih lokacija. 

Udari su padali u blizini nuklearne elektrane Zaporizhzhia - najveće u Europi - nekoliko puta, a Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu.

Zaporizhzhia je pod kontrolom Moskve nekoliko mjeseci, iako ga i dalje vode ukrajinski zaposlenici.

21.05

Ruski oporbeni čelnik Navaljni objavio da je premješten u samicu

24sata

Zatočeni ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni rekao je u četvrtak da je premješten u samicu, što je nazvao očitim pokušajem da ga se ušutka.

Navaljni, najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina u Rusiji i snažan protivnik rata u Ukrajini, već služi zatvorsku kaznu u trajanju od 11 i pol godina zbog prevare, nepoštivanja suda i kršenja uvjetnih osuda, što sve odbacuje kao izmišljene optužbe.

Više pročitajte OVDJE.

20.24

Bivša ukrajinska glavna tužiteljica postaje ambasadorica u Švicarskoj

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imenovao je bivšu glavnu tužiteljicu Irinu Venediktovu za ambasadoricu u Švicarskoj.

Venediktova je smijenjena s mjesta glavne tužiteljica 19. srpnja, a Zelenski je kao razlog za njenu smjenu naveo da unutar tužiteljstva postoje izdajnici odnosno suradnici Rusa. 

Komentari 239