Obavijesti

News

Komentari 400

Ukrajinski premijer: Troškovi obnove Ukrajine doseći će i 750 milijardi dolara, platit će Rusija

Ukrajinski premijer: Troškovi obnove Ukrajine doseći će i 750 milijardi dolara, platit će Rusija
5

132 dan je ruske agresije na ukrajinski teritorij i stanovništvo. Rusi su optužili Zapad da blokira mirovne pregovore s Ukrajinom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21:15

Zelenskij je otpustio ukrajinskog veleposlanika u Njemačkoj i ostale ambasadore

U proglasu u kojemu nije naveden razlog otkazima, Zelenskij je objavio da su otpušteni ukrajinski veleposlanici u  Njemačkoj, Indiji, Češkoj, Norveškoj i Mađarskoj.

Zasad nije jasno hoće li im dodijeliti neke nove pozicije. 

Zelenskij je pozvao svoje diplomate da osiguraju međunarodnu podršku i vojnu pomoć za Ukrajinu koja se nastoji obraniti od ruske invazije koja je započela 24. veljače.

Posebno je osjetljiv odnos Kijeva s Njemačkom koja uvelike ovisi o ruskim zalihama energije i najveće je europsko gospodarstvo.

Andrij Melnik, kojega je prethodnik Zelenskoga imenovao veleposlanikom u Njemačkoj krajem 2014. poznat je među političarima i diplomatima u Berlinu.

Taj 46-godišnjak se redovito oglašava na društvenim mrežama i zauzeo je izrazio negativan stav o političarima i intelektualcima koji se protive naoružavanju Ukrajine.

Njemačkome kancelaru Olafu Scholzu kazao je da se ponaša kao "uvrijeđena jetrena kobasica" jer nije odmah prihvatio poziv Zelenskoga da posjeti Kijev.

Kijev i Berlin trenutno su u sporu oko turbine njemačke proizvodnje koja je na održavanju u Kanadi. Njemačka želi da Ottawa vrati turbinu ruskom plinskom gigantu Gazpromu kako bi mogao slati plin u Europu.

Kijev je pozvao Kanadu da zadrži turbinu, uz objašnjenje da se slanjem u Rusiju krše sankcije nametnute Moskvi.

22.52

Švedska premijerka: Švedska će poduprijeti politiku otvorenih vrata NATO-a

Švedska će poduprijeti politiku otvorenih vrata NATO-a, rekla je premijerka Magdalena Andersson u ponedjeljak tijekom zajedničke konferencije za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

NATO-ova politika otvorenih vrata temelji se na članku 10. njegovog osnivačkog ugovora, koji kaže da se svaka odluka da se neka zemlja pozove da se pridruži savezu mora biti utemeljena na konsenzusu svih saveznika.

- Ono što vam mogu reći je da ćemo, kada postanemo članovi, podržati politiku otvorenih vrata NATO-a - rekao je Andersson zajedno sa Zelenskim, piše CNN.

Švedska i susjedna Finska završile su pristupne razgovore u ponedjeljak u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Obje zemlje službeno su potvrdile svoju spremnost i sposobnost da ispune političke, pravne i vojne obveze i obveze koje proizlaze iz članstva u NATO-u, navodi se u priopćenju Saveza.

Obje zemlje godinama imaju neutralni status, ali potpora članstvu u NATO-u unutar zemalja porasla je nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Andersson je također rekao da Švedska ostaje "otvorena za daljnje sankcije" protiv Rusije.

- Mislim da unutar Europske unije postoje različita mišljenja bi li to sada bio pravi put naprijed - rekao je Andersson.

- Otvoreni smo za to - dodala je.

- Naravno, želim čestitati Švedskoj i premijeru osobno na povijesnoj odluci summita NATO-a u Madridu o ulasku Švedske u savez po ubrzanoj proceduri - rekao je Zelenski.

22.05

Ured glavnog tužitelja Ukrajine: Zamrznuli smo Rusima i Bjelorusima imovinu u vrijednosti od 12 milijuna dolara

Ured glavnog tužitelja Ukrajine objavio je da je zamrznuo imovinu u vrijednosti od 12 milijuna dolara koja pripada ruskim i bjeloruskim tvrtkama.

Imovina uključuje 300 željezničkih kontejnera s mineralnim gnojivima za koje je utvrđeno da krše ukrajinske carinske propise, navodi se u izjavi objavljenoj na web stranici tužitelja.

- Kako bi se osiguralo očuvanje imovine kao dokaza i njezina potencijalna zapljena, Ured glavnog tužitelja nametnuo je zamrzavanje, na temelju odluka istražnih sudaca Ševčenkivskog okružnog suda u Kijevu - stoji u priopćenju.

Ukrajinski ured za ekonomsku sigurnost i utaju poreza velikih razmjera provodi istragu, navodi se u priopćenju.

21.58

Johnson: Treba pronaći alternativne rute za transport žitarica iz Ukrajine

Međunarodna zajednica morat će pronaći "alternativne rute" za transport zaliha žitarica iz Ukrajine, rekao je u ponedjeljak britanski premijer Boris Johnson.

Govoreći u parlamentu nakon sastanaka s kolegama čelnicima G7 prošlog tjedna, Johnson je predložio korištenje željezničkih linija ili rijeke Dunav ako se ne može osloniti na Bosporski tjesnac u Turskoj, piše CNN.

- Razmatramo sve moguće opcije - rekao je Johnson, uključujući i željeznice "kako bi pokušali izvući žito u manjim količinama."

Ukrajina optužuje Rusiju da blokira njezine luke i pokušava "ukrasti" ukrajinsko žito. Ujedinjeni narodi rekli su da je ruska blokada ukrajinskih luka već podigla globalne cijene hrane i prijeti uzrokom katastrofalne nestašice hrane u dijelovima svijeta.

U ponedjeljak su ukrajinski dužnosnici apelirali na Tursku da zadrži brod pod ruskom zastavom koji prevozi žito iz Ukrajine.

- Turci su apsolutno neophodni za rješavanje ovoga i daju sve od sebe - rekao je Johnson.

- Zahvaljujem predsjedniku Erdoğanu na naporima koje ulaže. Ovisi hoće li Rusi pristati dopustiti tom zrnu da izađe - rekao je i dodao da "Ujedinjeno Kraljevstvo nudi objekte za razminiranje i osiguravajuću zaštitu".

- Postoje alternativna rješenja koja ne uključuju prisutnost britanskih ili drugih ratnih brodova u Crnom moru - rekao je Johnson.

- Morat ćemo sve više tražiti alternativne načine premještanja tog žita iz Ukrajine ako ne možemo koristiti morski put, ako ne možemo koristiti Bospor. Iako bi mogli uključivati ​​stroži pristup, ono što također gledamo je mogućnost korištenja rijeka, osobito Dunava - rekao je Johnson.

20.44

Rusija: 'Osuđujemo zračnu agresiju na Siriju, prestanite s napadima'

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je u ponedjeljak zračne udare na Siriju, za koje se okrivljuje Izrael, neprihvatljivim te zatražilo bezuvjetan prestanak napada.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

Komentari 400