News

Komentari 0

Ukrajina uspostavlja 9 ruta za evakuaciju s istoka zemlje

Ukrajina uspostavlja 9 ruta za evakuaciju s istoka zemlje

Uspostavljena je ruta koja omogućava odlazak privatnim vozilima iz južnog grada Mariupolja na jugu do grada Zaporožja, izjavila je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk na Telegramu

Ukrajinska vlada rekla je da u ponedjeljak uspostavlja devet humanitarnih evakuacijskih ruta za civile iz gradova zahvaćenih borbama u istočnom dijelu zemlje gdje je Rusija koncentrirala svoje napade.

POGLEDAJTE VIDEO:

Uspostavljena je ruta koja omogućava odlazak privatnim vozilima iz južnog grada Mariupolja na jugu do grada Zaporožja, izjavila je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk na Telegramu.

Mariupolj, jedan od gradova najteže pogođenih invazijom, već je tjednima pod opsadom, a preostali civili ne mogu doći do hrane, vode i lijekova.

Vereščuk je rekla da će se također uspostaviti evakuacijske rute za privatna vozila iz grada Berdjanska i još dva u regiji.

U međuvremenu postoji pet koridora koji vode od spornih područja u regiji Luhansk do grada Bahmuta, napisala je Vereščuk.

Separatisti koje podržava Moskva kontrolirali su dijelove jugoistočnih ukrajinskih regija Donecka i Luhanska, poznatih pod zajedničkim imenom Donbas, gotovo osam godina.

Vereščuk je rekla da je u nedjelju 2800 civila uspjelo izbjeći iz regija u kojima se vode bitke.

Rusija i Ukrajina su se više puta međusobno optuživale za sabotiranje pokušaja evakuacije gradova i mjesta dok Rusija nastavlja napadati svog susjeda.

Napori za evakuaciju civila uslijedili su nakon što je Moskva najavila da će svoje snage usmjeriti na istočni dio zemlje.

Glavni stožer ukrajinske vojske predviđa da će ruske snage izvršiti veliki pritisak kako bi potpuno zauzele istočnu Ukrajinu, a na granice se trenutno dovode nove snage iz drugih dijelova Rusije.