Obavijesti

News

Komentari 132

U noćnom napadu 23 osobe su ozlijeđene, a jedna je ubijena u Mikolaiv! Pokušali ubit Putina?

U noćnom napadu 23 osobe su ozlijeđene, a jedna je ubijena u  Mikolaiv! Pokušali ubit Putina?

Josep Borrell je izrazio zadovoljstvo zbog prvog telefonskog razgovora kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ukrajinskog Volodimira Zelenskog od početka ruske invazije

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.13

Zbog pritvaranja Amerikanaca SAD sankcionirao iransku gardu i rusku sigurnosnu službu

SAD je u četvrtak nametnuo sankcije ruskoj sigurnosnoj službi FSB-u i obavještajnoj jedinici Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC) optuživši ih za odgovornost ili sudjelovanje u nezakonitom pritvaranju Amerikanaca u inozemstvu.

Sankcije također ciljaju četiri viša zapovjednika unutar informacijskog odjela IRGC-a, iako je među njima barem jedna osoba koja je prethodno već bila pod američkim sankcijama.

PROČITAJTE VIŠE

20.05

Ruski Donjeck u istočnoj Ukrajini doživljava krizu s vodom

Opskrba vodom u dijelu ukrajinske regije Donjeck pod ruskom okupacijom opasno je niska, rekao je Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck.

Mnoga kućanstva dobivaju samo dva sata opskrbe vodom svaka tri dana, rekao je.

Grad Donjeck izgubio je svoj glavni izvor vode, kanal koji prolazi kroz istočne ukrajinske gradove Chasiv Yar i Bakhmut.

Ekipe još uvijek rade na dovršetku alternativnog kanala od rijeke Siverskyi Donets, koji bi trebao donijeti olakšanje.

- Vojska čini sve što je moguće kako bi se ubrzalo rješavanje ovog problema- rekao je o radovima na kanalu. 

- Ali voda nam treba danas.

Kako bi se odgovorilo na hitne potrebe, Pusšilinje rekao da ekipe grade vodovod do rijeke Don u Rusiji. To će samo neznatno poboljšati situaciju, ali će općenito povećati opskrbu vodom, rekao je.

U međuvremenu, stanovnici koriste vodu crpljenu iz rudnika u regiji.

- Rudnička voda je neadekvatne kvalitete za opskrbu- rekao je.

- To je katastrofalno za naše vodovodne mreže, koje su već u lošem stanju.

 

20.00

Kremlj: Odnos s europskim zemljama na najnižoj razini

Iz Kremlja poručuju da su odnosi s europskim zemljama na najnižoj mogućoj razini te da svaki val protjerivanja ruskih diplomata smanjuje prostor za diplomaciju.

Moldavija, Švedska i Norveška protjerale su ruske diplomate, što je izazvalo mjere odmazde Moskve.

19.51

Milanović sa šefom Vojnog odbora EU-a razgovarao o ratu u Ukrajini

Predsjednik Zoran Milanović i general Robert Brieger, predsjedavajući Vojnog odbora Europske unije, razgovarali su u četvrtak o sposobnostima brzog razmještaja vojnih snaga EU-a i o ratu u Ukrajini, priopćio je Pantovčak.

General Brieger izvijestio je Milanovića o glavnim aktivnostima i izazovima s kojima se oružane snage zemlja članica susreću u sklopu implementacije Strateškog kompasa kao strateške vizije Europske unije o sigurnosti i obrani. Razgovaralo se i o sposobnostima brzog razmještaja vojnih snaga Europske unije te o trenutnoj situaciji vezanoj uz rat u Ukrajini, navodi se u priopćenju.

PROČITAJTE VIŠE

18.35

Rusija odbija američki zahtjev za posjetom zatvorenog novinara zbog spora oko viza

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da je odbilo zahtjev američkog veleposlanstva da posjeti zatvorenog novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha kao odgovor na odbijanje Washingtona da izda vize skupini ruskih novinara.

Ministarstvo je reklo da je pozvalo višeg američkog diplomata da preda službenu prosvjednu notu protiv odluke SAD-a da ne izdaju vize skupini ruskih novinara koji su trebali pratiti ruskoga ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Ujedinjene narode ovaj tjedan.

Gershovich, američki novinar, uhićen je prošli mjesec i optužen od ruskih vlasti za špijunažu, a on tu optužbu negira.

Sjedinjene Države proglasile su ga nepravedno pritvorenim.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju navodi da je odbilo zahtjev SAD-a da ga posjeti u konzulatu 11. svibnja.

Ministarstvo je priopćilo da razmatra druge mjere odmazde protiv Washingtona zbog ukidanja viza UN-a, za što je Lavrov rekao da Moskva neće ni oprostiti niti zaboraviti.

Moskvu je taj potez SAD-a posebno razljutio jer je na njih došao red da predsjedaju Vijećem sigurnosti UN-a.

"Posebno je naglašeno (američkom diplomatu) da takva sabotaža, čiji je cilj sprječavanje normalnog novinarskog rada, neće ostati bez odgovora", navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Komentari 132