News

Komentari 12

Ukrajinka i Rus pobjegli skupa u Mađarsku: 'Prohodali smo dva tjedna prije nego je rat počeo'

Ukrajinka i Rus pobjegli skupa u Mađarsku: 'Prohodali smo dva tjedna prije nego je rat počeo'

Sreća u nesreći je, kažu, što se sa svojim profesijama mogu zaposliti u Europi jer je Mikhail softverski inženjer, a Valeriia odvjetnica. Planiraju ostati u Budimpešti neko vrijeme. Želja im je vratiti se u Ukrajinu

Bijeg je bio jako stresan i ljudi pokažu svoje lice kada su pod stresom. Očito je da ona nije znala što može očekivati od mene, kao što ni ja nisam znao što mogu očekivati od nje, ali sve je prošlo dobro. Bili smo tim, rekao je Rus Mikhail Liublin (31), koji je sa ukrajinskom partnericom Valeriijom Nikolaievom (25) pobjegao u Budimpeštu, piše Swissinfo

POGLEDAJTE VIDEO:

Bila bi to još jedna od mnogih priča obitelji koji su bježali iz domovine kako bi spasili živote, ali ova je posebna po tome što su Rus i Ukrajinka prohodali samo dva tjedna prije ruske invazije na Ukrajinu. Takoreći, nisu se ni poznavali, a skupa su pet dana putovali za Mađarsku, bježeći iz Kijeva.

Strahovali su hoće li uopće izaći živi iz Kijeva, a onda i doći do granice. Domogli su je se 1. ožujka. Sada dane provode u iznajmljenom stanu u Budimpešti, upoznajući se i zajedno planirajući budućnost. 

- Skupa smo cijeli dan, 24 sata dnevno i zasad je sve super, nadam se da će tako ostati zauvijek - kaže Mikhail s velikim osmijehom na licu.  Sreća u nesreći je, tvrde, što se sa svojim profesijama mogu zaposliti u Europi - on je softverski inženjer, a Valeriia je odvjetnica. Planiraju ostati u Mađarskoj dok ne vide kako će se situacija odvijati. Želja im je vratiti se u Ukrajinu jednom kad rat završi. 

- Nadam se da ćemo biti u sigurnoj zemlji u kojoj ćemo moći započeti novi život, skrasiti se i pričekati da ova ludnica prođe - govori Mikhail. Iako su u Budimpešti na sigurnom, oboje protrnu na zvuk policijske sirene i jaku buku.

- Sve je tako lijepo ovdje, ima vrlo dobrih restorana i zgrada, ali nismo obišli nikakve znamenitosti jer se ne možemo opustiti, praviti se kao da smo na odmoru. I dalje mislimo o tome što ćemo sa životom i gdje nas ovo sve vodi - dodaje. Zbog toga što je Rus, nada se da neće naići na veliko neprijateljstvo u društvu.

- Predstavljam ne tako malu populaciju Rusa koji ne podupiru rusku politiku, ruskog predsjednika i vladu već doslovce želim pokušati popraviti ono što je učinila Rusija i vratiti ljudima vjeru u ruski narod - rekao je za kraj.

 >>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

Najčitaniji članci