Obavijesti

News

Komentari 74

Putin predsjednik po treći put, gole Ukrajinke htjele ga uplašiti

Putin predsjednik po treći put, gole Ukrajinke htjele ga uplašiti
13

Prema prvim anketama Putin je nadmoćno sa 63 posto glasova pobijedio svoje protukandidate. Na njegovom glasačkom mjestu prosvjedovale su gole aktivistice

VIDEO

Vladimir Putin izabran je za novoga predsjednika Rusije u prvom krugu predsjedničkih izbora. Već prve izlazne ankete davale su mu 60 posto glasova, javlja BBC, a nakon što su prebrojali četvrinu glasova prednost Putina narasla je na 63 posto. Slijedi ga komunist Genadij Zjuganov sa 17 posto glasova, a Vladimir Žirinovski osvaja 7,3 posto, Sergej Mironov oko 3  te Mihail Prohorov 7 posto glasova birača.

- Obećao sam da ću pobijediti i pobijedio sam! Slava Rusiji - sa suzama u očima rekao je Putin svojim pristašama. Na ulicama Moske 100.000 Rusa slavi njegovu pobjedu. 

- Pobijedili smo u otvorenoj i iskrenoj bitci. Rekao sam vam da ćemo pobijediti. Pobijedili smo. Slava Rusiji! Hvala svima koji su rekli 'da' velikoj Rusiji! - vikao je sa pozornice.

Izbori u najvećoj državi na svijetu, osmoj po broju stanovnika, održali su se u 9 vremenskih zona, a 108 milijuna birača imalo je pravo glasati za predsjednika. Nekadašnji KGB-ov špijun koji je od 2000. dvaput bio predsjednik i jednom premijer opet će zasjesti na čelo Kremlja. Iako je ovaj put imao i sasvim novo lice među protivnicima, 46-godišnji bogatun Mihail Prohorov, treći po bogatstvu u Rusiji osvojio je oko 8 posto glasova, Putin je ostao favorit bez pravog takmaca. Ridikul-nacionalist Vladimir Žirinovski osvojio je također oko 8 posto glasovo. Vječno drugom Zjuganovu, 67-godišnjem profesoru matematike, ovo su četvrti predsjednički izbori od 1996. kad se uspio približiti oslabjelom Borisu Jeljcinu.

Nepoštena kampanja

Nijedan od kandidata nije zadao previše brige Putinu, koji ne sumnja u pobjedu, ali je pitanje hoće li to biti u prvom krugu. Službene ankete davale su prognoze o gotovo 60-postotnoj pobjedi u prvom krugu, dok su neovisni anketari izvještavali o 40-postotnoj podršci ruskom do sada neupitnom vladaru. Je li zato pobjeda ponešto ubrzana uz pomoć autobusa koji su prevozili birače vjerne Putinu? O tome su jučer izvještavali mediji na temelju izjava promatrača, koji tvrde da je bilo i birača s tuđim dokumentima te da ima članova biračkih odbora koji za novac daju prazne glasačke listiće. Aktivisti Komunističke stranke tvrde da je na istoku Rusije biračima plaćano po 30 dolara za glas za Putina. Putin se na biračkom mjestu u središtu Moskve pojavio sa suprugom Ljudmilom, koja se rijetko pojavljuje u javnosti.

Narančasta opasnost

Ustao sam, vježbao i došao na biralište. Nadam se da će biti visok odaziv birača – kazao je Putin, a na pitanje hoće li pobijediti u prvom krugu, odgovorio: To ovisi o biračima.

Petnaest minuta nakon toga tri su žene na tom biralištu zadigle svoje majice i počele vikati “Putin je lopov”, no odmah su ih odvukli policajci. Prema ocjenama mnogih neovisnih promatrača, izborna kampanja u Rusiji nije bila poštena, Putin je zauzeo puno više prostora u medijima od svih ostalih kandidata zajedno. Aleksej Navalni, vođa prosvjeda nakon prosinačkih izbora, tvrdi čak kako su “predsjednički izbori prljaviji od parlamentarnih”.

I Zjuganov optužuje vladu za prijevaru iako je na istoj liniji s Putinom kad prosvjednike zbog izborne prijevare naziva “narančastom opasnošću” jer su se, kaže, zarazili prozapadnom ukrajinskom narančastom revolucijom. Putin je uoči izbora očekivano najavio da će mjesto premijera ponuditi Dmitriju Medvedevu i da u tome nema nikakve političke oligarhije. 
Nakon žestokih prosvjeda zbor prijevara, vlast je dala 800 milijuna dolara za nadzor izbora. Međutim, na mnogim biračkim mjestima nadzorne kamere nisu radile.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije