Obavijesti

News

Komentari 198

Zelenski: Uvodimo sankcije protiv 35 ruskih dužnosnika

Zelenski: Uvodimo sankcije protiv 35 ruskih dužnosnika

Danas je 106. dan ruske invazije na Ukrajinu. U Sjeverodonecku se vode velike bitne za grad, Ukrajina ne odustaje od obrane, ali Rusi ga silom prilika žele osvojiti

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.28

Rusija sada vjerojatno kontrolira grad Sjevjerodoneck i na kraju će opkoliti ukrajinske snage na tom području, rekao je visoki zapadni dužnosnik za BBC. 

22.03

'Svaki život u našoj zemlji je slomljen'

Tajna supermoći ukrajinskih žena leži u njihovoj otpornosti, kaže Olena Zelenska, supruga predsjednika Volodimira Zelenskog.

- Svaki život u našoj zemlji je slomljen, svaki život je podijeljen na prije i poslije - rekla je govoreći putem videolinka na konferenciji Žene u sukobima Europskog vijeća, prenosi BBC. 

21.44

Odmetnuta ukrajinska pokrajina Luhansk će slati 'oslobođeno' žito u Rusiju 

Jedna od dvije odmetnute istočne ukrajinske pokrajine, koju podupire Moskva, objavila je da će uskoro početi željeznicom u Rusiju slati žito koje su "oslobodili" njezini vojnici, objavila je u četvrtak ruska državna agencija TASS.

Jurij Pronko, ministar poljoprivrede samoproglašene Narodne Republike Luhansk, rekao je da se žito dosad slalo kamionima u relativno malim količinama.

"Sutra je povijesni trenutak - prvi vagoni žita će otići u Rusiju, 50 vagona, više od 3.000 tona", citirao ga je TASS.

Ukrajina je ranije optužila Rusiju za krađu njezina žita s područja koja je Moskva okupirala otkako je u veljači počela ono što naziva posebnom vojnom operacijom.

TASS je objavio da silosi žita "u oslobođenom dijelu" Republike Luhansk sadržavaju otprilike 300.000 tona ozimne pšenice i 200.000 tona suncokretovih sjemenki, ostatke prethodnih žetvi.

Pronko je rekao da su silosi napola puni i da je potrebno izvoziti između 120 i 130 vagona žita svakog dana kako bi se napravilo mjesta za buduće žetve.

Rusija i Ukrajina došle su do mrtve točke u pregovorima glede izvoza žita iz ukrajinskih luka. Rusija je zauzela velike dijelove ukrajinske obale, blokirajući tako izvoz i podižući cijenu žita.

21.14

Putin hvalio Petra Velikog i povukao paralelu s "vraćanjem" povijesnih ruskih zemalja

Ruski predsjednik Vladimir Putin odao je u četvrtak počast caru Petru Velikom na 350. godišnjicu njegova rođenja, uspoređujući navodnu povijesnu težnju tadašnje i današnje Rusije za povratkom ruskih zemalja.
"Petar Veliki je 21 godinu vodio Veliki sjeverni rat. Ratovao je sa Švedskom i činilo se kao da im je nešto uzeo. Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko",  rekao je Putin nakon posjeta izložbi posvećenoj caru.

24sata

Tadašnju kampanju Petra Velikog usporedio je sa situacijom u kojoj se trenutno nalazi Rusija.

>>> Više pročitajte OVDJE...

20.47

Zapadni dužnosnik: Severodonjeck će pasti

Visoki zapadni dužnosnik je u razgovoru za BBC rekao da ruske snage "vjerojatno kontroliraju" Severodonjeck te će "prije ili kasnije okružiti ukrajinske branitelje na tom području".

Komentari 198