Obavijesti

News

Komentari 97

U Washingtonu se ukida nošenje maski u zatvorenom

U Washingtonu se ukida nošenje maski u zatvorenom

Od ponedjeljka 22. studenoga, Washington D.C. će ukinuti obvezu nošenja maske u zatvorenom, rekla je demokratska gradonačelnica Muriel Bowser na konferenciji za novinare.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.45

Washington ukida obvezno nošenje maski u zatvorenom

Američka prijestolnica, jedan od američkih gradova s najstrožim mjerama protiv covida-19, ukinut će sljedećeg tjedna obvezu nošenja maski u zatvorenom, objavila je u utorak gradonačelnica Washingtona.

"Od ponedjeljka 22. studenoga, Washington će ukinuti obvezu nošenja maske u zatvorenom", rekla je demokratska gradonačelnica Muriel Bowser na konferenciji za novinare.

Privatne tvrtke moći će i dalje tražiti nošenje maske, koja će ostati obvezna i u javnom prijevozu, školama, vrtićima, knjižnicama, domovima umirovljenika i u nekim javnim zgradama. 

Savezna prijestolnica Sjedinjenih Država uvela je krajem srpnja obvezu nošenja maski i za cijepljene i za necijepljene nakon porasta broja zareženih delta varijantom covida-19, pri čemu je Washington poduzeo jedne od najstrožih mjera u zemlji.

Ukidanje obveznog nošenja maske s dolaskom zime i prije blagdana koji često dovode do porasta broja zaraza, u suprotnosti je s preporukama Centara za prevenciju i borbu protiv bolesti (CDC). 

Iako se broj infekcija stabilizirao, CDC navodi da je Washington grad u kojem je i dalje "znatna" cirkulacija virusa, s 572 zaraženih u posljednjih sedam dana.  

19.51

Gradonačelnik Čabra ne smatra obvezujućim odluke Nacionalnog stožera

Gradonačelnik Čabra i načelnik Stožera civilne zaštite toga grada Antonio Dražović istaknuo je u utorak u otvorenom pismu da posljednje epidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite ne smatra obvezujućim te da nisu obvezujuće ni za one na koje bi se mogle odnositi.

Dražović ocjenjuje da su mjere iz odluke Stožera od 12. studenoga donesene "na potpuno neznanstven i netransparentan način".

"Ne garantiraju pozitivne rezultate i ne daju jamstva stabilnosti zdravstvenog i drugih sustava. Čisti politički proglas", navodi gradonačelnik Čabra.

Ističe da je možda najvažnija odlika te odluke da suptilno prisiljava ljude da se cijepe, bez ikakve odgovornosti za eventualnu neučinkovitost cjepiva na poboljšanje stanja imuniteta i moguće nuspojave cijepljenja.

Sve mjere u odluci, kako ističe, prepustit će građanima na odabir na temelju vlastite savjesti, uvjerenja, znanja i morala, a život u Čabru nastavit će se u uobičajenom ritmu, bez ograničenja koja bi bilo kome mogla stvarati neugodnosti.

Nacionalni stožer ne drži mjerodavnim za donošenje takvih odluka, nego samo Hrvatski sabor.

Dražović je otvoreno pismo poslao građanima Čabra i Hrvatske, predsjedniku Republike Hrvatske te predsjednicima Hrvatskoga sabora, Vlade i Vrhovnog suda.

Antonio Dražović izabran je za gradonačelnika kao član Živog zida.

Jučer su gradonačelnik Sinja Miro Bulj i načelnik Primoštena Stipe Petrina izvijestili da ne uvažavaju odluke Stožera te su dali do znanja da u tim sredinama neće biti uvedena šira uporaba covid potvrda. 

19.49

Sve punije salzburške bolnice pripremaju se za trijažu

Liječnici u austrijskoj pokrajini Salzburg izjavili su u utorak da pripremaju organizaciju trijaža jer u bolnice u regiji na rub kolapsa dolazi sve veći broj zaraženih koronavirusom.

Uprava za salzburške državne bolnice najavila je formiranje trijažnog tima zato što uskoro više neće moći jamčiti liječenje svih pacijenata po trenutnim standardima.

Trijaža znači da medicinski stručnjaci moraju odrediti prioritete kome će prije pomoći, uzimajući u obzir oskudne resurse.

Trijažni tim će savjetovati tko može nastaviti primati intenzivnu njegu, a tko ne, rekao je glasnogovornik državnih bolnica u Salzburgu.

Sedmodnevna stopa incidencije zaraze koronavirusom u Salzburgu porasla je na više od .500 zabilježenih slučajeva na 100.000 stanovnika, što ju čini trenutno najteže pogođenom pokrajinom u Austriji.

Gornja Austrija je druga najgora pokrajina sa sedmodnevnom incidencijom od preko 1400.

Osoblje za intenzivnu njegu je u utorak pozvalo cjelokupno stanovništvo dviju regija na 'lockdown' kako bi se zaustavio daljnji prijenos virusa.

Situacija je „vrlo, vrlo napeta“, rekao je Walter Hasibeder, predsjednik industrijske udruge OeGARI (Austrijsko društvo za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivnu medicinu).

Posljednjih dana konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) kancelara Alexandera Schallenberga oštro se protivila potezima ministra zdravstva Wolfganga Mückstein, člana Zelenih, da uvede policijski sat diljem zemlje.

OVP, umjesto toga, ustrajava na trenutnom 'lockdowna' za necijepljene, koji je u Austriji na snazi od ponedjeljka.

Mückstein planira ponovno procijeniti situaciju u srijedu.

16.57

Švedska u studiji nazvana "izvoznicom" koronavirusa zbog opuštenog pristupa mjerama

Švedska strategija borbe protiv koronavirusa pomogla je u širenju zaraze u druge zemlje, pokazuju rezultati nedavno objavljenog istraživanja.

Studiju, koja je objavljena u časopisu Eurosurveillance, proveli su istraživači sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj, Norveškog instituta za javno zdravstvo i Sveučilišta Sydney u Australiji.

„Švedska je bila neto izvoznik Sars Cov-2 virusa susjednim nordijskim zemljama u prvoj godini pandemije“, izjavio je u utorak John Pettersson sa Sveučilišta Uppsala za švedsku TV postaju SVT.

Utvrđeno je da je Švedska poduzela preslabe mjere kako bi zaustavila širenje virusa u ranim fazama pandemije, za razliku od drugih skandinavskih zemalja, što je rezultiralo početnim velikim brojevima infekcija i u konačnici dovelo do mutacije virusa, tvrde istraživači.

Studija je utemeljena na analizi 71.000 uzoraka pacijenata, što je znanstvenicima omogućilo analizu genetskog podrijetla  za širenje virusa u nordijskoj regiji.

Lanci zaraze stvorili su se u u Švedskoj prije nego što su u nekoliko stotina slučajeva prešli državne granice.

„Naši rezultati pokazuju da je švedska strategija opuštenijih mjera imala utjecaj na epidemiološku situaciju unutar države, ali i u cijeloj nordijskoj regiji“, navode autori studije.

Međutim, studija napominje i da je Švedska, kao i Danska, tranzitna zemlja.

Posebno je pogođena Finska, unatoč strogim ograničenjima putovanja. Znanstvenici su naveli da su virus sa sobom doveli Finci koji nisu imali zabranu ulaska iz Švedske.

16.23

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u utorak je potvrdio 63 nova slučaja zaraze koronavirusom i dva smrtna slučaja osoba pozitivnih na taj virus.

Na području Brodsko-posavske županije na bolničkom liječenju su 76 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih 16 treba potporu respiratora. Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćeno je 1.270 osoba.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u utorak je potvrdio 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U toj županiji se od te zaraze liječi 657 osoba, od kojih je 26 osoba na bolničkom liječenju. Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 265 osoba.

Komentari 97