Obavijesti

News

Komentari 156

Britanci: Putin je od starta rata smijenio barem šest generala; Lukašenko objavio važnu vijest

Britanci: Putin je od starta rata smijenio barem šest generala; Lukašenko objavio važnu vijest

Prošlo je nešto više od šest mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajina je objavila ako je Rusija na Dan neovisnosti 'oborila novi rekord' u granatiranju u kojima je poginulo na desetke civila

Najvažniji događaji: 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.58

Stoltenberg: Rusija je strateški izazov za NATO na Arktiku

Ruske mogućnosti na sjeveru strateški su izazov za NATO, rekao je u petak glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg, pozdravljajući nedavno najavljena ulaganja Kanade u sjevernoameričke obrambene sustave nakon svog prvog posjeta kanadskom Arktiku.

"Važnost dalekog sjevera raste za NATO i za Kanadu jer vidimo značajno rusko vojno jačanje", rekao je Stoltenberg stojeći uz kanadskog premijera Justina Trudeaua u Cold Lakeu u saveznoj državi Alberti.

Rusija je obnovila stotine vojnih baza iz sovjetske ere na Arktiku, koristeći regiju za testiranje novih sustava naoružanja, dodao je Stoltenberg.

Također je upozorio da Rusija i Kina formiraju strateško arktičko partnerstvo koje dovodi u pitanje vrijednosti i interese NATO-a.

Kanada se našla na udaru kritika da kao članica NATO-a premalo troši na vojsku.

20.02

Turska tvrtkama koje posluju s Rusijom: ne brinite zbog američkih sankcija

Turski dužnosnici umanjili su u petak značaj američkog upozorenja da bi turske tvrtke mogle biti sankcionirane zbog poslovanja s ruskim tvrtkama koje su već pod sankcijama zbog rata u Ukrajini.

Turska poslovna udruga TÜSİAD potvrdila je ranije ovaj tjedan da je primila pismo američkog ministarstva financija u kojem se tvrtke upozoravaju da bi mogle biti sankcionirane zbog suradnje s ruskim tvrtkama koje su na američkoj crnoj listi, izvijestili su lokalni mediji.

"Besmisleno" je da turske tvrtke brinu zbog pisma iz Washingtona, tvitao je turski ministar financija Nureddin Nebati.

Ankara je odlučna da unaprijedi trgovinu "s našim susjedima u raznim sektorima u okviru koji nije predmet sankcija", rekao je.

19.12

Ukrajinske snage pogodile su važan most koji koriste ruske okupacijske snage u južnoj regiji Herson, prema ukrajinskom južnom vojnom zapovjedništvu.

ć Postrojbe raketne artiljerije nastavile su izvršavati misije, uključujući osiguravanje kontrole nad mostom Daryivskiy. Njegov rad je trenutno zaustavljen - rekao je.

Daryivskiy most je jedini prijelaz preko rijeke Inhulets pod ruskom kontrolom, koji dijeli teritoriju pod ruskom okupacijom zapadno od Dnjepra na dva dijela, izvještava Reuters.

17.43

Rusija sagorijeva plin u atmosferu dok smanjuje opskrbu EU

Rusija rasipa velike količine prirodnog plina spaljujući ga u ogromnim količinama blizu finske granice, u vrijeme kada je oštro smanjila isporuke Europskoj uniji, rekli su u petak znanstvenici i analitičari.

Analitičari Rystada, energetske konzultantske tvrtke sa sjedištem u Norveškoj, opisali su to kao ekološku katastrofu i procijenili da je količina plina koja je spaljena u atmosferu bila ekvivalentna oko 0,5 posto dnevnih potreba EU.

Spektakularna buktinja vidi se na satelitskim snimkama Portovaje, mjesta kompresorske stanice za plinovod Sjeverni tok 1 koji ide do Njemačke.

16.55

Nuklearka Zaporižja spojena na elektromrežu - ukrajinski operater

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja, najveća u Europi, pod ruskom okupacijom i na udaru granatiranja, u petak je ponovno spojena na električnu mrežu pošto je dan ranije bila isključena, priopćio je ukrajinski operater Energoatom.

"Jedan od reaktora elektrane Zaporižja koji je dan ranije bio ugašen, ponovno je danas (petak) priključen na električnu mrežu", objavio je  Energoatom na Telegramu, istaknuvši da sigurnosni sustavi normalno rade.

Uključeni reaktor "proizvodi električnu energiju za potrebe Ukrajine", dodaje operater. "Povećanje njegove snage je u tijeku".

"Radnici elektrane Zaporižja pravi su junaci" koji paze na "nuklearnu sigurnost Ukrajine i cijele Europe", naglasio je Energoatom.

Ukrajina je u četvrtak priopćila da je elektrana Zaporižja, smještena u istoimenoj oblasti na jugu zemlje, "potpuno isključena" iz mreže "prvi put u svojoj povijesti", nakon oštećenja dalekovoda.

Nuklearka koja ima šest reaktora snage 1000 megavata svaki, u ožujku je pala u ruke ruske vojske.

Moskva i Kijev se već tjednima međusobno optužuju za granatiranje područja oko elektrane, zbog čega se strahovalo od nuklearne katastrofe.

UN je pozvao da se oko elektrane uspostavi demilitarizirana zona kako bi se zajamčila sigurnost i omogućio dolazak međunarodne inspekcijske misije.

Dolazak nadzorne misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) očekuje se "idući tjedan", rekla je u četvrtak navečer savjetnica u ministarstvu energetike Lana Zerkal, a prenose glasila.

Komentari 156