Obavijesti

News

Komentari 1

‘Ulaganje u tehnologiju otvara nova tržišta, a time stabilnost i profitabilnost poslovanja‘

‘Ulaganje u tehnologiju otvara nova tržišta, a time stabilnost i profitabilnost poslovanja‘

Na biznis konfererenciji Kvake24 i 24sata bilo je govora i o futurističkom svijetu metaversea, ali i je li Hrvatska uopće spremna za Industriju 4.0 i može li ona značajno unaprijediti naše gospodarstvo...

VIDEO

Na panelu “Nezaustavljiva tehnologija: 5G & Next infrastruktura za Industriju 4.0” govorilo se o tome kako će IoT i 5G utjecati na promjene u prijevozu, upravljanju proizvodnim procesima ili pružanju različitih usluga. Bilo je govora i o futurističkom svijetu metaversea te primjeni NFT-a kao virtualnih reprezentacija turističkih spomenika. Je li Hrvatska uopće spremna za Industriju 4.0 i može li ona značajno unaprijediti naše gospodarstvo?

Konferencija Kvaka24: Hrvatska u novom ekonomskom okruženju


- U kontekstu digitalizacije, nema više puno izbora u spremnosti da se bude u korak s industrijom 4.0, ako znamo da ulaganje u tehnologiju utječe na konkurentnost, produktivnost i povećanje ukupnoga gospodarskog napretka. Po stupnju digitalne integracije u poduzećima, Hrvatska zauzima prosjek na razini EU. Intencija je daljnji rast i razvoj i težiti prema boljem, što kao društvo još ‘nježno’ činimo na različitim razinama tržišnih skupina. No rast u pokazateljima, iako blagi, daje nadu da smo na dobrom putu - kaže Andreja Kajtaz, direktorica Sektora digitalnih rješenja u Fini. Zlatko Horvat, direktor tvrtke LEAPWISE, smatra kako stanje u industriji nije ohrabrujuće.


- Prema istraživanju HNB-a iz 2021. godine, tek 2% tvrtki spremno je za I4.0. U istraživanju je sudjelovalo malo više od 7000 tvrtki iz različitih gospodarskih sektora. Tek 141 tvrtka pokazala je potencijal za I4.0, a za 58 tvrtki može se reći da zadovoljavaju kriterije za I4.0. Ulaganje u I4.0 tvrtkama otvara nova tržišta, podiže razinu znanja, a dugoročno, naravno, i profitabilnost, efikasnost i stabilnost, imaju veći omjer kapitala i rada, mnogo su konkurentnije na vanjskim tržištima, više plaćaju svoje zaposlenike i, naravno, ostvaruju veći udio prihoda od izvoza u usporedbi s tradicionalnim tvrtkama. Tvrtke spremne za I4.0 imaju bolje pokazatelje investiranja, efikasnost troškova, tehničku opremljenost, te iako imaju veći omjer rada i kapitala, trošak koji plaćaju za zaposlenike dva puta je veći nego u tradicionalnim tvrtkama - ističe Horvat.

Konferencija Kvaka24: Hrvatska u novom ekonomskom okruženju

Miro Antonijević, voditelj Odjela za razvoj softvera tvrtke KONČAR Digital, smatra da Hrvatska ima znanje za uvođenje industrije 4.0. - Tvrtke i poduzetnici u Hrvatskoj imaju velika znanja i iskustva o tematici Industrije, poglavito o digitalizaciji i autonomnom povezivanju raznih elektroničkih uređaja. Međutim, poznavanje tehnologije i njezina implementacija dvije su odvojene stvari. Prema istraživanju nizozemske agencije ministarstva vanjskih poslova, Hrvatska se nalazi među posljednjim državama u implementaciji metodologija industrije 4.0 u Europskoj uniji, što nam pokazuje složenost integracije te velike financijske napore za koje mali i srednji poduzetnici u Hrvatskoj nisu spremni. Industrija 4.0, ispravno implementirana, imala bi značajan utjecaj na gospodarstvo jer bi autonomijom strojeva povećala produktivnost, kvalitetu proizvoda te brzinu proizvodnje - govori Antonijević.

Konferencija Kvaka24: Hrvatska u novom ekonomskom okruženju


Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, napominje da industrija 4.0 donosi veću produktivnost, efikasnost, fleksibilnost, profitabilnost i bolje korisničko iskustvo, a samim time može unaprijediti gospodarstvo ako se uklone i smanje nedostaci industrije 4.0, poput softverskih pogrešaka, problema pri integraciji različitih softvera, otklanjanje mogućnosti hakiranja i sl.
- Najveći problemi Hrvatske su birokracija uprave, problem radne snage te nedovoljna informiranost, a prednosti su uvedena širokopojasna mreža, djelomično provedena digitalizacija i generalna spremnost na industriju 4.0 - ističe Stella.

Konferencija Kvaka24: Hrvatska u novom ekonomskom okruženju


Ivan Uremović, direktor Odjela strategije i planiranja pristupnih mreža HT-a, kaže kako im je Ekonomski institut izradio sjajnu studiju kojom se nastojalo sveobuhvatno sagledati učinke 5G-a na hrvatsko gospodarstvo i na svakodnevni život. Napravljena je analiza utjecaja po svim hrvatskim županijama i gleda se kroz 4 klastera – proizvodnja - transport, pametno selo, pametni grad, pametna javna uprava.
- Rezultati su za nas ohrabrujući. Vidi se da bi u sljedećim godinama trebali dobiti dodatne vrijednosti od gotovo 10 milijardi kuna. Utjecaj na razini Hrvatske trebao bi biti gotovo 2%, odnosno 1,72%. Trebamo biti svjesni da je 5G ekosustav tek u začetku. Znači, mi smo sad u periodu gradnje infrastrukture koja je preduvjet i motivator za sve da počnemo na tome graditi elemente koji će učiniti naše proizvodne procese efikasnijim. Oni će onda donijeti određenu uštedu koja će omogućit dodatne prihode. Tu govorimo o povećanju prihoda od 20 do 50 posto. Govori se o smanjenju troškova na razini 10 posto. I sad je to segmentirano na svaku pojedinu županiju. To je jako bitan dokumet za sve u Hrvatskoj iz kojega se vidi da budući razvoj 5G-a predstavlja temelj i otvara niz mogućnosti za društvo - ističe Uremović

Pokretanje videa...

Kvaka24 VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje
OBORINSKA MASA

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje

Što se tiče utorka, bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mjestimice kiša, lokalno i jaki pljuskovima praćeni grmljavinom
Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?
POLICIJA GA JE UHITILA

Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?

Nakon pružanja hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je preminuo na mjestu događaja