Obavijesti

News

Komentari 249

'Umirat ćemo polako, svima u inat koji Hrvatsku nisu sanjali'

'Umirat ćemo polako, svima u inat koji Hrvatsku nisu sanjali'
5

Nakon što je tijekom prosvjeda ispred Ministarstva branitelja umrla braniteljica Nevenka Topalušić u Saboru je hitno sazvana sjednica Odbora za ratne veterane

VIDEO

Nakon što je tijekom prosvjeda ispred Ministarstva branitelja u zagrebačkoj Savskoj u utorak kasno navečer preminula braniteljica Nevenka Topalušić (60) , stopostotni ratni vojni invalid prve skupine u Saboru je hitno sazvana sjednica Odbora za ratne veterane na kojoj je minutom šutnje odana počast preminuloj braniteljici , a njezinoj obitelji i braniteljima izrazili su sućut. Na sjednicu je stigao ministar branitelja Predrag Matić, njegov pomoćnik Bojan Glavašević te vanjski član Odbora Ilija Vučemilović Šimunović koji je ujedno i sudionik prosvjeda.

Oporba traži Milanovićevu reakciju

Oporba traži hitnu reakciju premijera Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Josipa Leke na zahtjeve prosvjednika stopostotnih ratnih vojnih invalida, a članove Odbora pozvali su da posjete prosvjednike u šatoru. Vladajući se ne mogu oteti dojmu da je riječ o manipulaciji najosjetljivijom skupinom branitelja , pitali su se tko stoji iza prosvjeda, a zanimalo ih je i je li on bio prijavljen te zašto u Savskoj nije bilo kola Hitne pomoći.

Oporbeni članovi Odbora odbacili su teze o manipulaciji te kazali da koliko oni znaju da je su organizatori prosvjeda Udruga stopostotnih ratnih vojnih invalida na čelu s Đurom Glogoškim te Udruga specijalne policije . Predstavnici ministarstva izvijestili su Odbor da su pomogli prosvjednicima i otvorili im svoja vrata te osigurali WC i struju te ponudili smještaj jer se znalo da će doći do nevremena. Prema njihovim informacijama skup nije bio prijavljen.

"Nitko neće smanjivati prava branitelja"

Ministar Predrag Matić nekoliko je puta ponovio da nitko nije planirao niti će se smanjivati prava branitelja izmjenama Zakona. Naveo je da je došlo do problema sa stopostotnim invalidima HVO-a koji su zbog potrebe za potvrdom o invaliditetu izgubili pravo na ortopedska pomagala i automobile , ali im je u razgovoru i obećao da će problem pokušati riješiti do Božića, a Glogoški ga je kaže optužio za vrijeđanje. Pošto postoji snimka sastanka Matić je pozvao sve da ju preslušaju.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

- Dva mjeseca su prije predsjedničkih izbora, godina dana prije parlamentarnih i netko se malo zaletio i manipulirao. Dakle ovaj je scenarij koji sada gledate pred Ministarstvom branitelja, za nas koji se sjećamo prijašnjih godina, to je isti scenarij kao 1998. godine na Markovom trgu. Neki koji žele ostvariti svoje političke ciljeve guraju najteže stradalnike u prvi red, ali to je vrlo podlo - poručio je.

"Glavaševićevu izjavu su izvukli iz konteksta"

Još jednom je odbacio optužbe na račun svog pomoćnika Glavaševića da je u svojoj izjavi u Vukovaru izjednačavao žrtve i agresora. Kazao je da je iz govora koji je trajao sat vremena iz konteksta izvučeno trideset sekundi. Ministar je kazao da su branitelji pobrkali izmjene Zakona o braniteljima i Zakona o civilnim žrtvama rata. Najavio je da će izmjenama Zakona ići na izjednačavanje prava civilnih žrtva Domovinskog rata .

- Kad je ludi Martić granatirao HNK dvije kolegice su išle na kavu Ivanka i Jovanka. Ivanka je ostvarila prava koja joj pripadaju kao civilnoj žrtva, a Jovanka nije. Nakon 25 godina od rata, civilne žrtve rata imaju jednako pravo, to je civilizacijski doseg. To su ljudi koji plaćaju porez ovoj državi - kazao je Matić.

Na ministra i Glavaševića se obrušio jedan od prosvjednika i vanjski član Odbora Ilija Vučemilović Šimunović. Optužio ih je za manipulaciju i laži, a upravo Ministarstvo smatra odgovornim za smrt braniteljice Topalušić.

"Naša je stranka Hrvatska"

- Zar vi mislite da je moguće manipulirati ljudima narušenog zdravstvenog stanja , zar mislite da iza njih stoji politička opcija. Naša je stranka Hrvatska. Znam da bi vi bili najsretniji da se mi kolektivno dole ubijemo, ali nećemo gospodo. Mi ćem o umirati polako u inat svima vama koji Hrvatsku niste sanjali i danas je niste prihvatili. Neću vam taj užitak pružiti, živjeli smo za Hrvatsku, umirat ćemo polako jedan po jedan za nju - žestoko se obrušio Vučemilović Šimunović.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

Nije poštedio ni Bojana Glavaševića, te se osvrnuo na njegov status na društvenim mrežama.

- Gospodine Glavaševiću, kako vas nije sram? Nakon ove tragedije koja se dogodila vi objavljujete kako je lijepo umrijeti za Hrvatsku - upitao je.

Bojan Glavašević mu je odgovorio:

- Moj citat Horacija je bila reakcija na napad na mene i objavljen je 12 sati prije nesretnog događaja koji se dogodio noćas. Ovo što je gospodin rekao ne stoji - rekao je.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 249
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava