Obavijesti

News

Komentari 54

Umirovljenici će prosvjedovati protiv siromaštva i poniženja

Osim u Zagrebu prosvjedi će se točno u podne održati i u Puli na Trgu Portarata, Splitu na Zapadnoj obali, Osijeku na Trgu slobode i Slavonskom Brodu na Korzu te Zadru na Poljani Pape Ivana Pavla II.

VIDEO

Umirovljenici će u utorak u šest hrvatskih gradova održati prosvjed pod geslom "Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti" u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH), tražeći od vladajućih da hitno donesu mjere koje će postaviti barijeru daljnjem ubrzanom siromašenju umirovljenika.

Središnji prosvjed održat će se u 12 sati u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića kod Manduševca., najavljeno je u ponedjeljak iz SUH-a.

Osim u Zagrebu prosvjedi će se točno u podne održati i u Puli na Trgu Portarata, Splitu na Zapadnoj obali, Osijeku na Trgu slobode i Slavonskom Brodu na Korzu. U Zadru će se održati u 16 sati na Poljani Pape Ivana Pavla II.

Sindikat umirovljenika Hrvatske traži povećanje mirovina svim umirovljenima nakon 1. siječnja 1999. za 19 posto, promjenu modela obiteljske mirovine, uvođenje minimalne mirovine u visini od najmanje 50 posto bruto minimalne plaće, uvođenje državne naknade za starije osobe koje nisu stekle mirovinu, novi model usklađivanja mirovina i ukidanje zakona kojim se uvodi porez na nekretnine dok se ne urede zemljišne i posjedovne knjige.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Traži i vraćanje zdravstvene riznice u državni proračun, zadržavanje državnog dopunskog osiguranja pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i da se ne poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje. Zahtjeva i pokretanje redovitog rada Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, uvođenje povjerenstva za umirovljenike, posebnog pravobranitelja za starije osobe i reformu drugog mirovinskog stupa u dobrovoljni stup.

"Nakon dvije godine intenzivne borbe za zaustavljanje siromaštva, umirovljenici nemaju vremena za čekanje. Ljudi koji su izgradili ovu zemlju, a mnogi i sudjelovali u obrani, sada su siromašni i poniženi, a političke elite ih marginaliziraju i tretiraju kao društveni teret.. Ponijeli su teret rata i recesije na svojim leđima i sada im je ustegnuto pravo na dijalog i suodlučivanje", navodi sindikat u pozivu na prosvjed.

Upozorava i na pogubnu statistiku po kojoj više od 50 posto umirovljenika ima mirovine niže od linije siromaštva, koja iznosi 2085 kuna.

"I dok su se u dvije godine promijenila četiri resorna ministra, umirovljenici i starije osobe i dalje žive u bijedi, bez ikakve brane rastućem siromaštvu", navodi, uz ostalo,  SUH i ističe kako je vrijeme da umirovljenici kažu dosta i izbore se za dostojanstvenu starost.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a