Umrla američka odvjetnica, zastupala je povijesni slučaj o pravu na pobačaj | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Umrla američka odvjetnica, zastupala je povijesni slučaj o pravu na pobačaj

Umrla američka odvjetnica, zastupala je povijesni slučaj o pravu na pobačaj

Sarah Weddington, odvjetnica iz Teksasa koja je kao 26-godišnjakinja uspješno zastupala povijesni slučaj o pravu na pobačaj Roe protiv Wadea pred američkim Vrhovnim sudom, umrla je u nedjelju

VIDEO

Umrla je u dobi od 76 godina.

Susan Hays, njezina bivša studentica i kolegica, rekla je da je umrla u snu u nedjelju rano ujutro u svom domu u Austinu.

Weddington je već neko vrijeme bila lošeg zdravlja i nije se odmah znalo od čega je umrla, rekla je Hays za Associated Press.

Odgajana kao kći ministra u gradu Abileneu u zapadnom Teksasu, Weddington je pohađala pravni fakultet na Sveučilištu u Teksasu.

Nekoliko godina nakon što je diplomirala, ona i bivša kolegica iz razreda Linda Coffee digle su grupnu tužbu u ime trudnice osporavajući državni zakon koji je uglavnom zabranjivao pobačaje.

Slučaj Jane Roe, čije je pravo ime bilo Norma McCorvey, pokrenut je protiv okružnog tužitelja Dallasa Henryja Wadea i na kraju je proslijeđen Vrhovnom sudu.

Kandidirala se za zastupnicu

Weddington je dvaput raspravljala o slučaju pred visokim sudom, u prosincu 1971. i ponovno u listopadu 1972., što je sljedeće godine rezultiralo presudom 7-2 koja je legalizirala pobačaj u cijeloj zemlji.

Vjeruje se da je Weddington bila jedna od najmlađih osoba koje su dobile spor pred najvišim američkim sudom.

Weddington je umrla u vrijeme kad Vrhovni sud razmatra slučaj zabrane pobačaja u Mississippiju nakon 15 tjedana trudnoće, što se smatra najozbiljnijim izazovom odluke Roe u zadnjih nekoliko godina.

Dok je taj slučaj bio pred sudom, Weddington se također kandidirala za austinsku zastupnicu u Zastupničkom domu Teksasa.

Izabrana je 1972. i obnašala je tri mandata kao državna zastupnica, prije nego što je postala glavna savjetnica američkog ministarstva poljoprivrede, a kasnije je radila kao savjetnica predsjednika Jimmyja Cartera za ženska pitanja.

Weddington je kasnije napisala knjigu o slučaju Roe protiv Wadea, držala predavanja i tečajeve na Sveučilištu Texas u Austinu i Texas Women's University o vodstvu, pravu i rodnoj diskriminaciji.

Ostala je aktivna u političkom i pravnom svijetu sve do kasnijih godina, nazočeći 2019. svečanom potpisivanja zakona države New Yorka koji bi trebao zaštititi prava na pobačaj u slučaju da se Roe protiv Wadea poništi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Novi prihodi i krediti: Bartulica je objavio najnoviju imovinsku karticu! Pogledajte što sve ima
DOZNAJU 24SATA

Novi prihodi i krediti: Bartulica je objavio najnoviju imovinsku karticu! Pogledajte što sve ima

Nova imovinska kartica prošla je administrativnu provjeru Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

'Predstojnik je trudne kolegice tjerao da dežuraju po noći...'
POBUNA NA TRAUMI

'Predstojnik je trudne kolegice tjerao da dežuraju po noći...'

Nakon što su početkom lipnja u predstavci upozorili na brojne nepravilnosti, sedam je liječnika Klinike za traumatologiju u Zagrebu pisalo je ministru Berošu, ali čelniku Hrvatske liječničke komore
Pogledajte ovu transformaciju! Saborska zastupnica SDP-a je skinula više od 65 kilograma
IMPRESIVNO

Pogledajte ovu transformaciju! Saborska zastupnica SDP-a je skinula više od 65 kilograma

Organizacija i podrška obitelji bili su ključni. Djeca su mi bila najveća motivacija, rekla je rođena Čakovčanka i magistrica ekonomije