Obavijesti

News

Komentari 9

Umrle su sijamske blizanke: 'Počivajte u miru, djeco moja'

Umrle su sijamske blizanke: 'Počivajte u miru, djeco moja'

Maria i Consolata Mwakikuti iz Tanzanije, spojene abdomenom, bile su glavna tema lokalnih medija koji su pratili njihovo školovanje. Bile su prve hendikepirane studentice na fakultetu u Iringi

VIDEO

Sijamske blizanke, koje su postale poznate nakon što su krenule na studij u Tanzaniji prošlog rujna, preminule su nakon teške bolesti u 22. godini, objavio je predsjednik te države u nedjelju.
 
Maria i Consolata Mwakikuti, koje su bile spojene abdomenom, bile su glavna tema lokalnih medija koji su pratili njihovo školovanje. Njihovo primanje na Katoličko sveučilište Ruaha u Iringi u rujnu 2017.  označilo je pozitivan pomak prema prihvaćanju hendikepiranih i invalidnih stanovnika te zemlje u  kojoj su većinom bili marigalizirana skupina ili napušteni odmah po rođenju. 

Djevojke su se školovale kako bi postale profesorice povijesti, engleskog i svahili jezika, no razboljele su se početkom godine. Dijagnosticirali su im probleme sa srcem. Preminule su u nedjelju u bolnici nedaleko od sveučilišta. 

- Ožalošćen sam smrću blizanki Marie i Consolate. Posljednji put kada sam ih posjetio u bolnici molile su za našu naciju. Upućujem iskrenu sućut njihovoj obitelji... Počivajte u miru, djeco moja - napisao je na Twitteru predsjednik Tanzanije John Magufuli. 

Blizanke su otac i majka ostavili odmah nakon rođenja, a podigla ih je katolička misija. 

'Ne odbacujte hendikepiranu djecu, i ona su ljudi'

U emotivnom obraćanju na televiziji prošlog srpnja, Maria je roditelje pozvala da svoju djecu, koja se rode s nekim hendikepom, ne skrivaju. 

- I takva djeca moraju znati da su ljudska bića, hendikepirana ili ne, da su jednako vrijedna kao i druga i da imaju ista prava - kazala je tada Maria. Djevojke su uživale zajedno kuhati i plesti te su bile zahvalne svojim učiteljima koji su im pomagali da završe srednju školu. Tanzanijska vlada osigurala im je i vozilo koje ih je svakodnevno prevozilo na nastavu. 

- Nismo vjerovale da će doći ovaj dan, to je Božja milost što smo danas ovdje - kazala je Consolata nakon što su primljene na fakultet, piše Yahoo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.