News

Komentari 0

Umro dugogodišnji upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora Borivoj Popovčak

Umro dugogodišnji upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora Borivoj Popovčak

Od 1990. objavljivao je likovne kritike. U radu je bio vrlo svestran, baveći se s podjednakim žarom slikarstvom starih majstora i pripremom izložaba suvremenih umjetnika

Borivoj Popovčak, muzejski savjetnik u miru, dugogodišnji kustos i upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU, umro je u utorak, 15. ožujka, u Zagrebu u 68. godini života, priopćio je HAZU.

Borivoj Popovčak rodio se 22. siječnja 1955. u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu 1986. diplomirao povijest umjetnosti i arheologiju. U Strossmayerovoj galeriji radio je od 1989., od 1994. kao kustos, a od 2005. do 2020. bio je njezin upravitelj.

Od 1990. objavljivao je likovne kritike. U radu je bio vrlo svestran, baveći se s podjednakim žarom slikarstvom starih majstora i pripremom izložaba suvremenih umjetnika.

Bio je autor je mnogih izložbi, u Strossmayerovoj galeriji i izvan nje, kao i niza stručnih i znanstvenih priloga, među kojima se izdvajaju knjige "Markiz de Piennes: donator Strossmayerove galerije starih majstora" (2017.) i "Zlatko i Joyce Baloković: donatori Strossmayerove galerije starih majstora" (2020.). Pripremio je i rukopis "Zbirka francuskih majstora u Strossmayerovoj galeriji starih majstora", koji će biti objavljen postumno. Bio je sudionik Domovinskog rata kao član umjetničke satnije.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u povodu odlaska jednog od najuglednijih hrvatskih povjesničara umjetnosti Borivoja Popovčaka.

Gospodin Popovčak je bio jedan od rijetkih povjesničara umjetnosti koji su se s jednakim žarom, preciznošću istraživanja i interpretacije posvećivali i djelima starih majstora, kao i suvremenih umjetnika, kazala je ministrica Obuljen Koržinek i dodala da će njegovim odlaskom ostati nenadoknadiva praznina poznavatelja starih majstora.

To se posebno odnosi na francuske slikare iz Strossmayerove zbirke, koje je proučavao u širokim kulturološkim krugovima utjecaja, donoseći svoje procjene primarno na temeljnim postavkama slikarskog umijeća, kazala je.

Osjećajući veliko poštovanje prema donacijama i umjetničkoj vrijednosti koje smo naslijedili, ostvario je neprijeporne valorizacije umjetničkih djela i cjelovitih zbirki, ukazujući koliko se karakter i strast mecene može odraziti na doprinos kulturi cijeloga društva. Znao je uspostaviti važnu ravnotežu između detalja i cjeline, znanstvenih načela, tumačenja i podučavanja, a ujedno ostati zanimljiv u svojim interpretacijama i mlađima i široj publici, ističe se u sućuti.

Popovčak je balansirao između povijesti i suvremenosti u umjetnosti, služeći svojim prijateljima umjetnicima kao vodič i konstruktivni kritičar. U predgovorima izložbi, prepoznavala se njegova duboka uronjenost u procese nastanka djela, jer nije bio ni slučajni, ni naknadni promatrač, već znalac kojemu je bilo stalo do izvrsnosti i umijeća, kaže ministrica i zaključuje da je Borivoj Popovčak brojnim tekstovima zadužio hrvatsku povijest umjetnosti, a svojim angažmanom i cjelokupnu hrvatsku kulturu.