Obavijesti

News

Komentari 0

Umro je Leonid Kravčuk, prvi predsjednik neovisne Ukrajine

Umro je Leonid Kravčuk, prvi predsjednik neovisne Ukrajine

Leonid Kravčuk, prvi predsjednik neovisne Ukrajine, umro je u dobi od 88 godina, rekao je u utorak visoki ukrajinski dužnosnik

VIDEO

"To je tužna vijest i velik gubitak", rekao je Andrij Jermak, predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija.

"On je bio mudar ukrajinski domoljub, zaista povijesna osoba u ostvarenju naše neovisnosti", napisao je na internetu.

Kravčuk je postao poznat kao "lukava lisica" uspinjući se kroz Komunističku partiju. Godine 1990. postao je predsjednikom parlamenta tadašnje sovjetske republike.

No stranku je napustio nedugo nakon pokušaja državnog udara protiv Mihaila Gorbačova u kolovozu 1991. godine. Ukrajinski parlament usvojio je tog mjeseca deklaraciju o neovisnosti.

Nakon što je privremeno dobio predsjedničke ovlasti, za predsjednika države formalno je izabran 1. prosinca 1991. godine, na dan kada su Ukrajinci podržali secesiju od Sovjetskog Saveza.

Nekoliko dana poslije potpisao je Bjelovješki sporazum s ruskim čelnikom Borisom Jeljcinom i bjeloruskim čelnikom Stanislavom Šuškevičem kojim je raspušten Sovjetski Savez.

"Shvaćao sam da Ukrajina nikada ne bi mogla biti zaista neovisna ako SSSR bude postojao", rekao je Kravčuk. "Otišao sam onamo znajući za težnje Ukrajinaca da budu neovisni. Ispunio sam njihovu volju".

Jeljcin je umro 2007., a Šuškevič prošli tjedan.

Godine 1994., kada je Ukrajinom zavladala kriza i korupcija, a Kravčuka se optuživalo da je opljačkao zemlju, poražen je na izborima. Pobijedio ga je Leonid Kučma, bivši direktor tvornice projektila. Kravčuk je ostao u parlamentu do 2006. godine,

Godine 2020. bio je imenovan da predstavlja Ukrajinu u nastojanjima da se okonča sukob s proruskim separatistima na istoku Ukrajine koji je počeo 2014. godine.

Zauzevši strog stav prema Moskvi, rekao je da ne treba očekivati ništa od Rusije jer je njezin cilj "uništenje Ukrajine".

U siječnju 1994. potpisao je sporazum s američkim predsjednikom Billom Clintonom i Jeljcinom osiguravši milijardu američkih dolara naknade za to što se Ukrajina odrekla svojeg nuklearnog arsenala, trećeg najvećeg na svijetu.

Kao predsjednik države potpisao je i sporazum o suradnji s Europskom unijom.

Kravčuk je rođen kod Rivnea na zapadu Ukrajine 10. siječnja 1934. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa