Obavijesti

News

Komentari 8

Umro u stotoj: Britanci pljeskom ispratili Tooma Moorea koji je skupio milijune za zdravstvo

Umro u stotoj: Britanci pljeskom ispratili Tooma Moorea koji je skupio milijune za zdravstvo
7

U proljeće 2020., kada mu je bilo 99 godina, Tom Moore je prvo htio sakupiti skromnih 1100 eura kako bi pomogao nacionalnoj zdravstvenoj službi NHS-a. Na kraju je skupio 37 milijuna eura

VIDEO

 Britanski premijer, oporbeni čelnik i obični građani u srijedu su minutom pljeska odali počast ratnom veteranu Drugog svjetskog rata Tomu Mooreu koji je umro u 100. godini kao junak, pošto je tijekom prve karantene prikupio rekordan iznos za medicinske radnike.

U 19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu premijer Boris Johnson je izašao ispred rezidencije u Downing Streetu 10 u društvu zaručnice Carrie Symonds kako bi odao počast tom stogodišnjaku koji je osvojio srca svih u Velikoj Britaniji, isprativši ga minutom pljeska.

National clap for late Captain Sir Tom Moore and all NHS workers, in London

"Večeras smo odali počast kapetanu Siru Tomu Mooreu i svim zdravstvenim radnicima kojima je ukazao čast sakupljanjem novčane pomoći", napisao je u objavi na Twitteru.

Minuti pljeska na koju je pozvao premijer pridružili su se mnogi Britanci ispred svojih domova, pa tako i čelnik oporbenih laburista Keir Starmer.

Smrt "kapetana" Toma Moorea koji je bio pozitivan na covid-19, potaknula je zahvale sa svih strana, od kraljice Elizabete II. preko Ujedinjenih naroda do Bijele kuće. Britanski zastupnici su mu u srijedu u podne odali počast u Zastupničkom domu.

U proljeće 2020., kada mu je bilo 99 godina, Tom Moore je prvo htio sakupiti skromnih 1100 eura kako bi pomogao nacionalnoj zdravstvenoj službi NHS-u preopterećenoj velikim brojem zaraženih covidom.

Captain Sir Tom Moore death

Da bi to učinio, obvezao se da će prije stotog rođendana napraviti sto krugova oko svog vrta uz pomoć hodalice.

Snimke postarijeg gospodina u odijelu s kravatom naslonjenog na hodalicu ganule su svijet. Donacije su neprestano stizale i na kraju je taj ratni veteran sakupio 37 milijuna eura, što je dosad najveći iznos koji je jedna osoba sakupila u jednoj dobrotvornoj akciji.

Oduševio je svijet akcijom za zdravstvo, preminuo od korone
Oduševio je svijet akcijom za zdravstvo, preminuo od korone

Postao je prava zvijezda, primivši vojne počasti i desetke tisuća čestitki za svoj 100. rođendan te snimivši pjesmu koja je dospjela na vrh glazbenih ljestvica. Kraljica, koja je za tu prigodu izašla iz karantene, proglasila ga je vitezom.

Ispred njegova doma u Bedforshireu, na jugu Engleske, ljudi ostavljaju cvijeće.

"Prva karantena bila je veoma teška za sve, ali on nam je dizao moral, poticao ljude da razgovaraju i dao nam temu za razgovor. Karantena nije bila tako strašna, ali je zbog njega bila posebna", rekla je za AFP njegova susjeda Lucy Handley.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk