Obavijesti

News

Komentari 209

Britanski obavještajci: Ruska zimska ofenziva u Ukrajini nije uspjela. Oglasio se Šojgu

Britanski obavještajci: Ruska zimska ofenziva u Ukrajini nije uspjela. Oglasio se Šojgu

Ruska agresija na ukrajinski teritorij traje više od godinu dana. UN je iznio nove brojke u kojima su otkrili kako je u ovom ratu ranjeno 14.000 civila, ali da je to tek mala brojka stvarnih stradanja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.58

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve osuđen na 60 dana kućnog pritvora

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit Pavle iz crkve koja je navodno povezana s Moskvom, osuđen je na kućni pritvor u subotu nakon saslušanja na temelju optužbi da je veličao ruske snage i poticao vjerske podjele, objavila je Crkva. 

Kijev je dao naredbu pripadnicima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napusti samostan Kijevsko-pečerske lavre jer je smatra proruski nastrojenom i suradnicom Moskve, a što UPC opovrgava. 

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

21.14

Zelenski: 'Rusko predsjedanje Vijećem sigurnosti je potpuna propast institucije'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je rotirajuće predsjedanje Vijećem sigurnosti koje je 1. travnja preuzela Rusija "apsurdno" i pokazuje "potpunu propast" institucije. 

Ranije u subotu ukrajinski dužnosnici oštro su se usprotivili ruskom predsjedanju, proceduralnoj jednomjesečnoj dužnosti, nazivajući je "najgorom prvotravanjskom šalom" i "pljuskom međunarodnoj zajednici" te podsjetili da je zadnji put Rusija predsjedala u veljači 2022. kada su njezini vojnici izveli potpunu invaziju na Ukrajinu. 

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

17.05

Započelo redovno novačenje u rusku vojsku

Uobičajeno proljetno upućivanje vojnih poziva započelo je u Rusiji u subotu, izvijestio je portal RBK, pozivajući se na dekret predsjednika Vladimira Putina, prenosi dpa.

Prema Vladimiru Cimljanskom, kontraadmiralu Glavnog stožera, pozvano je oko 147.000 od 700.000 potencijalnih ročnika.

Nitko od pozvanih neće se boriti u Ukrajini, ustvrdio je.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

12.35

Zelenski: Razgovori Putina i Xija su bili neuspješni

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao kako je plan Rusije da postavi nuklearno oružje u Bjelorusiju dokaz kako su propali razgovori ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga. 

"Signal da Rusija želi postaviti svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju govori mi da je sastanak s Kinom bio neuspješan, odnosno da je propao", kazao je Zelenski novinarima tijekom posjeta Buči. Također je poručio da je bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko "izgubio važnost", istaknuvši da on "ne odlučuje o tome kakva će se vrsta oružja nalaziti u njegovoj zemlji".

12.13

Sergej Šojgu: Povećat ćemo isporuku streljiva

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je najavio da će Rusija povećati isporuku streljiva na bojišnicu. Snimka koju je danas objavilo ministarstvo obrane prikazuje Šojgua kako govori višim vojnim časnicima da se poduzimaju "nužne mjere" kako bi se zadovoljila potražnja.

Na sastanku u stožeru ruskih snaga u Moskvi sudjelovao je general Valerij Gerasimov. Šojgu se posljednjih mjeseci našao na meti oštrih kritika tvrdolinijaških zagovornika rata, uključujući Jevgenija Prigožina. Šef Wagnerove skupine plaćenika optužio je Šojgua da nije opskrbio njegove snage dovoljnom količinom streljiva

Komentari 209