News

Komentari 136

Uperio pištolj djelatnici u rebra: 'Vikao je da će ju ubiti ako ga ne pusti van. Onda ju je gurnuo'

Uperio pištolj djelatnici u rebra: 'Vikao je da će ju ubiti ako ga ne pusti van. Onda ju je gurnuo'

UZEO TAOKINJU Kako bi izašao iz banke, razbojnik je, držeći zaposlenicu na nišanu, prisilio voditeljicu poslovnice da odblokira dvostruka vrata s vremenskom zadrškom

S kapuljačom na glavi i rozom maskom preko usta i nosa, pljačkaš je u srijedu oko 10 sati došao do poslovnice PBZ banke na Trgu Ivana Kukuljevića u zagrebačkom naselju Špansko.

Poput drugih klijenata koji dolaze u banku od zaštitara je uzeo papirić s brojem i čekao svoj red. Zbog epidemioloških mjera koje su i dalje na snazi, u konkretnoj poslovnici ne može biti više od deset stranaka istovremeno. Kako neslužbeno doznajemo, u to vrijeme u banci su radila tri od četiri šaltera. Pljačkaš je, doznajemo od očevidaca, nakon ulaska prvo otišao desno, gdje se nalaze osobni bankari.

Zagreb: Opljačkana poslovnica PBZ-a u Španskom

Kako oni kod sebe nemaju gotovine izvadio je pištolj koji je imao sa sobom te ga uperio u zaposlenicu. Držeći joj pištolj pod rebrima prisilio ju je da s njim ide do šaltera. Tamo je uzeo sav novac koji su djelatnici imali u blagajnama, a potom je, ponovno držeći istu djelatnicu na nišanu, krenuo prema izlazu.

Vičući da će ubiti zaposlenicu ako mu ne omoguće da izađe, prisilio je šeficu poslovnice da odblokira sigurnosna vrata s vremenskom zadrškom. Nakon što je izašao, gurnuo je prestravljenu djelatnicu i odšetao u nepoznatom smjeru.

- Ne znam detalje, ali vidio sam duge cijevi ispred banke. Čuo sam da je pobjegao prema kafiću Rituals pa iza zgrade gdje se nalaze parkinzi. Tamo ga je čekao pomagač u autu - kazao nam je građanin koji se zatekao na mjestu događaja neposredno nakon pljačke. Otkrio nam je i da je u banci bila djelatnica obližnje trgovine obućom koja je baš u to vrijeme nosila utržak u banku. Kako doznajemo, ona je bila za susjednim šalterom od onoga na koji je došao pljačkaš. Utržak nije uspjela predati, no ni razbojnik ga nije pokupio.

On je, navodno, bio toliko fokusiran da pokupi sav novac iz blagajni, da mu je to promaklo. S kolikim je iznosom pobjegao nismo uspjeli saznati. Iz policije su potvrdili da su oko 10 sati dobili dojavu o razbojništvu u poslovnici banke u Španskom. Zbog kriminalističke obrade druge detalje nisu mogli otkriti, dok će se šteta znati nakon inventure.

Jedna od sigurnosnih mjera koju poslovnica ima su dvostruka vrata s vremenskom zadrškom. Ona su funkcionirala tako da potencijalnim sumnjivca, uglavnom onima koji pokušaju ući maskirani ili djelomično maskirani, blokira ulazak u poslovnicu i zadrži ih u međuprostoru. Odlukom Stožera civilne zaštite o obveznom nošenju maski u svim zatvorenim prostorima, situacija je sad obrnuta. Bez zaštitne maske preko usta i lica ne može se ući u banku što je pljačkašu znatno olakšalo posao. Poslovnica ima i zaštitara, no njegova je uloga više psihološka jer je riječ o starijem čovjeku koji nije naoružan te ne bi mogao pljačkašu pružiti nikakav otpor.

Kao što je uobičajeno u ovakvim slučajevima, istražitelji su odmah izuzeli sve snimke nadzornih kamera, kako iz same banke, tako i s okolnih objekata. Inače, trg na kojemu je banka vrlo je prometan i pun ljudi, a u neposrednoj blizini je i dječji park.

Najčitaniji članci