News

Komentari 7

Upozorenje za Rusiju: 'Bilo kakva vojna agresija protiv Ukrajine imat će posljedice'

Upozorenje za Rusiju: 'Bilo kakva vojna agresija protiv Ukrajine imat će posljedice'

Čelnici Europske unije upozorili su u četvrtak Rusiju da bi je bilo kakva agresija prema Ukrajini skupo koštala i da nosi sa sobom teške posljedice, uključujući i sankcije.

“Bilo kakva daljnja vojna agresija protiv Ukrajine imat će teške posljedice i veliku cijenu, uključujući restriktivne mjere iskoordinirane s partnerima”, kaže se u zaključcima sa sastanka na vrhu država članica EU-a.

Čelnici EU-a pozivaju Rusiju da hitno smanji agresivnu retoriku i napetosti uzrokovane gomilanjem vojske na granici s Ukrajiniom.

Europska vijeće je također osudilo bjeloruski režim Aleksandra Lukašenka za iskorištavanje migranata i stvaranje humanitarne krize na granici s EU-om.

Čelnici EU-a u zaključcima o Bjelorusiji ističu važnost zaštite vanjskih granica EU-a, jačanje borbe protiv trgovine ljudima i krijumčara te pozivaju na hitnu provedbu dogovorenih restriktivnih mjera.

Također pozivaju na hitno i bezuvjetno puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika u Bjelorusiji i prestanak represije prema civilnom društvu i neovisnim medijima.

Najčitaniji članci