News

Komentari 323

Upropastili su državnu tvrtku i bacili 63 milijuna kuna u zahod

Upropastili su državnu tvrtku i bacili 63 milijuna kuna u zahod

Tvrtka Mekkoo bila je zadužena za proizvodnju toaletnog papira i papirnatih ubrusa, u nju je bilo uloženo 63 milijuna kuna, a sad se gasi jer je - neodrživa

Kako u pet godina uspješnu državnu tvrtku otjerati u gubitke suludim potezima i ne snositi odgovornost? Takav naslov mogao bi nositi elaborat slučaja tvrtke Narodne novine, svima poznate po raznim obrascima koje tiskaju i po istoimenom službenom listu Republike Hrvatske. Tvrtka je u zadnjih pet godina promijenila pet predsjednika uprave, a nakon kolopleta prebacivanja odgovornosti ostaje samo činjenica da su lani završili 79 milijuna kuna gubitaka.

Revizija: Radite štetu

Sad će ugasiti tvrtku Mekkoo, koju su osnovali za proizvodnju toaletnog papira i papirnatih ubrusa. U nju su uložili 63 milijuna kuna, a sad je nova uprava na čelu sa Zlatkom Hodakom gasi. Novac je bačen.
- Nakon analiza zaključeno je da je način poslovanja tvrtke Mekkoo neodrživ – rekli su iz Narodnih novina, ali medijima nisu htjeli potvrditi da je gase.

Mekkoo je pao na tvrdo. Više od 37 milijuna kuna vrijedni novi stroj koji su Narodne novine kupile ide na bubanj. Bačeno je i devet milijuna kuna u uređenje zgrade, tri milijuna za zakup hale, šest milijuna kuna da bi se pokrenula proizvodnja... Tvrtka Mekkoo u dvije godine poslovanja ostvarila je 14 milijuna kuna gubitaka. Posao gubi 30 radnika.

A sve je počelo skupim elaboratom prije pet godina. Zaključeno je da tržište toaletnog papira i ubrusa raste i da Narodne novine idu u taj posao. Uređena je hala u Kukuljanovu pored Rijeke i naručen skupi stroj. To je odradio tadašnji predsjednik uprave Petar Piskač. Nova uprava zaključuje da stroj ne može stati u halu, a Piskača kazneno prijavljuje. Od te prijave nije bilo ništa. Odlučuju proizvodnju prebaciti u Krapinu, a državna revizija tvrdi da su opet sklopili štetan ugovor. Jer osim najma 235.000 kuna mjesečno, obvezali su se platiti i 1,45 milijuna ako raskinu ugovor. Nakon toga se mijenjaju još tri čelnika tvrtke, a posljednji, Hodak – sada diže ruke od svega.

Luđački ugovori

- Strojevi će biti prodani za trećinu cijene. Nevjerojatno je da smo platili i imali čitavu marketinšku strategiju za proizvode tvrtke Mekkoo, ali ona nikad nije provedena niti za brend itko zna. Proizvodi su kvalitetni, pariraju Zewi, a cijena je povoljnija. Ali što to vrijedi kad se mogu kupiti u samo 42 prodavaonice Narodnih novina. Da je bilo pet poštenih i sposobnih, tvrtka bi super poslovala – prepričava nam jedan zaposlenik.

Ali nije ni to sve. Prije dvije godine Narodne novine su kupile tvrtku Imiteks u Novom Sadu, koja distribuira uredski materijal. Potrošili su oko pet milijuna kuna, a sad i nju gase! Posebna priča su ugovori za distribuciju skupih proizvoda s logom Hrvatskog nogometnog saveza. Narodne novine su se obvezale kupovati skupe proizvode, poput kišobrana koje su prodavali za 325 kuna, obične šalice za skoro 100 kuna. Samo jer su imali logo HNS-a. Narodne novine kupile su takvih proizvoda za 12 milijuna kuna. Nitko ih ne kupuje zbog visoke cijene i sad stoje na skladištu, a tvrtka grca u gubicima.

Najčitaniji članci